söndag 23 oktober 2011

Väljarkemi - Formel för C - M - S - SD efter sossarnas jätteras (-10%)

Om man utgår från Centerpartiets valanalys efter valet ifjol ser man bla att:
  1. Det mesta av Moderaternas tillväxt under 2000-talet skett genom att ta väljare från Allianspartnerna.
  2. Moderaterna minskade i senaste valet i Stockholm, där C ökade.
  3. Centerpartiet försöker profilera sig inom företagande, där M är klart största parti.
  4. Blocköverskridande bland väljarna sker främst mellan S och M (detta tror jag stod i en ValU-undersökning iofs)
Jag har också närstuderat de senaste månadernas väljarbarometrar och det är uppenbart att väljarrörelserna mellan S, M och SD fungerar så att när S minskar, ökar M och SD, och vice versa.


Den mätning som SIFO gjort för SvD för effekten av Juholtaffären gör detta extra tydligt, eftersom jätteraset för S på nästan 10% speglas av motsvarande ökningar hos M och SD medan de andra partierna är i princip orörda. Tydligare än så blir det inte.

Det gör det också tydligt varför S är så kluvet i sitt förhållande till invandring, eftersom hur de än rör sig, kommer de förlora väljare. Johan Westerholm skriver också bra om detta dilemma ur ett lite annorlunda perspektiv, men som tangerar problematiken. Tokmoderaten skirver om hur Juholts irrfärder inte är något att roas över längre.

Kontentan är att Centerpartiets val av Annie Johansson troligtvis är det bästa för oss om vi vill växa som parti, men att det kommer ge interna skavsår i Alliansen. Detta har jag skrivit tidigare om, och här är en sammanfattande bild:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar