Kpop

Ja, jag vet, detta är inte politik, men nog så viktigt för min vardag ;-)
Jag lägger upp gamla inlägg om kpop på denna sida. Jag garanterar inte att videosarna fungerar, ibland spärras de. Jag försöker hitta dem med bra upplösning också, när det är möjligt. Jag är eingen expert på kpop, utan en glad entusiast, om någon fakta skulle vara fel. ^_^.

Vecka 2:

Yoon Yi Kim är mest känd som NS Yoonji, men bytte sedan namn till det nuvarande (uttalet är detsamma ändå).
Vecka 1:

Jag har nämnt gruppen After School förut, eftersom tre av dess medlemmar bildar Orange Caramel, och för att komplicera det ytterligare har gruppen bytt setup under tidens gång, och under 2011 delades den upp i AS Red och AS Blue. Dessa subgrupper ska på typiska koreansk maner ha olika stil, med röda AS som "sexig, kraftfull" och AS blå gullig/söt. ;-)
Vecka 52:


Om ni inte fattat det redan så älskar man att kombinera sångare i olika konstellationer i koreas popvärld. Co-Ed School (namnet syftar på att gruppen består av både killar och tjejer - ovanligt i korea) är ett sådant exempel där tjejerna i gruppen även uppträder under namnet 5dolls. I detta fallet är den stora gruppen den bättre tycker jag, men det är lite tidigt att säga eftersom Co-Ed bildades bara ifjol
Vecka 51:


Eftersom det är jul denna vecka kommer här Seo In Young som en julbonus ;-)
Vecka 50:
Jag har massor med prov att rätta, men här kommer Seungri, medlem i gruppen Big Bang, med tre dansanta låtar.

Vecka 49:


Dags för lite coola dudar - U-Kiss.

OK, jag kan inte hålla mig helt borta från Sydkoreas stora granne i väst. Måste bara berätta om en cpop-sångare: Gloria Tang från Shanghai, som använder namnet G.E.M.
Vecka 48:
Eftersom jag med förra veckans BoA strävat lite från huvudfåran av Kpop, åtminstone om man med det menar a) en stor grupp med b) fagra asiatiska möer som c) dansar styrt i grupp och sjunger d) lättsmält pop så ska jag nu välja något riktigt smörigt.
Gruppen Girl's Generation, eller den koreanska förkortningen SNSD, stämmer in på alla kraven ovan. Musiken är kanske inte alltid den mest unika (milt sagt) men de levererar vad förpackningen lovar.
 1. SNSD - Gee
 2. SNSD - Run Devil Run
 3. SNSD - Visual Dreams (min favorit)
 4. SNSD - Seoul (tillsammans med Super Junior)
 5. SNSD - Mr Taxi
Vecka 47:

En grupp med flera catchiga låtar är Kara, en grupp med för närvarande fem medlemmar. De har ändrat "stil" flera gånger. I Sydkorea så är det ofta så att en grupp, och dess medlemmar, antar olika fack och roller på ett sätt som är mer bundet. (I Sverige sker det förstås också, men mer informellt och osagt.) Det påminner kan man säga om hur man gör i tex dataspel eller filmer där vi har den "tuffe" eller den "snygga".
 • Kara - Lupin
 • Kara - 2Me
 • Kara - Jumping (ja, de sjunger på japanska här)
 • Kara - Wanna
 • Kara - Mister (japansk version igen)
 • Kara - Step (vilka kläder...)
Vecka 46:

Det var de tre kvinnorna i Orange Caramel som fick upp ögonen för mig för koreansk popmusik. Jag har medvetet väntat med att presentera dem, eftersom gruppens musik är så söt att det är lite av en "guilty pleasure" att lyssna på den, men deras senaste, Shanghai Romance, är såååå trallvänlig att jag inte kan sluta lyssna. Upplevelsen går närmast att likna med att spela ett riktigt klassiskt nintendospel. Glöm bort världens besvär och njut för en stund av riktig gladmusik. ^-^
 1. Orange Caramel - Magic Girl (min första kpop-låt...)
 2. Orange Caramel - Aing (ännu en sockersöt låt)
 3. Orange Caramel - Bangkok City (frisyrerna!!)
 4. Orange Caramel - Shanghai Romance (Baby, sha-sha-sha-...)
 5. After School - Bang (Som OC är en subgrupp av)
Vecka 45:
Efter att de senaste veckorna presenterat kvinnlig (Kan Mi Youn, T-ara) och manlig (Super Junior) popfägring är det nu dags för gruppen 2NE1, och då är det lite tuffare tag som gäller. Här är det pop i gränszonen till rapp ibland (särskilt Minzy) och tuffare image. Visst, allt är relativt, men lite mer bett än kpop-normen är det i alla fall. ;-)
Vecka 44:


Som grupp är T-ara ganska nybildade, år 2009, och de har växt till att vara sju personer från de ursprungliga fem. Deras låtar är generellt sett ganska catchy och är lämpar sig extra väl för oss som inte förstår ett ord koreanska attt digga med i. Jag menar "bo-peep-bo-peep", hur svårt kan det vara? Plus att de precis som oss svenskar älskar att blanda in engelska i sitt språk, gör det hur möjligt som helst att hänga på.
Vecka 43:

Efter förra veckans kvinnliga fägring kommer här pojkgruppen Super Junior, som är storstjärnor i hela östasien. De består av 10-13 medlemmar, beroende på hur man räknar,
vilket gör att det räcker och blir över, så att säga.
 1. Super Junior - Sorry, Sorry
 2. Super Junior - Mr Simple (ja, den börjar lugnt)
 3. Super Junior - Super Girl
 4. Super Junior - Oops (jag är normalt emot live, men den här är kul)
 5. Super Junior - Bonamana
 6. Super Junior - Boom Boom (videon i sig är ett fan-montage)
Vecka 42:

Hur tillbringar man en hel dag om man är sängbunden och hjärnan är halvrökt? Ser på koreansk pop förstås. Här är min favorit just nu, Kan Mi Youn, som efter en inledande karriär som sångerska i gruppen Baby VOX nu sjunger som soloartist.
Eftersom grupper är standard i korea så har de flesta artister en "karaktär" eller roll, och hennes var den roliga, vilket märks här. Att hon dessutom sjunger bra är inte fel förstås. De tre videosarna med henne visar på allt det som gör kpop så skönt - miljöerna, dansstegen och musikbeaten. Om de nu bara lärde sig sjunga bra engelska skulle vi se ett koreanskt musikunder även i väst.
 1. Kan Mi Youn - Won't Meet You
 2. Kan Mi Youn - Paparazzi
 3. Kan Mi Youn - Going Crazy