onsdag 5 oktober 2011

Är ett kulturhus det som (S) i Sala värnar mest om?

Insändare till Sala Allehanda:
Är ett kulturhus det som (S) i Sala värnar mest om?

Socialdemokratin ska ha viss heder för att man lever under Olof Palmes devis ”politik är att vilja”. Nu är den ekonomiska realiteten idag en annan än den var för tre decennier sedan, och idag är den devis som borgerligheten etablerat framgångsrikt att ”politik är att välja”. Man kan inte längre spendera ur synes oändliga offentliga finanser. Folkhemmet och dess skyddade ekonomi försvann på 90-talet, då den tidens socialdemokrati och centerparti tog ansvar och gjorde upp om långsiktigt hållbara finanser. Folkrörelserna har också ändrat karaktär och därmed är lokaler som Folkets Hus dömda att förpassas till historien, och så sker även i Sala där det ska rivas.
Det har ända sedan valet varit klart att ett kulturhus ska byggas, och att kostnader och behov kommer i andra hand. Sådana hänsyn tas mer som en påtvingad eftertanke. Framtid Salas kärna vill återuppväcka formstora dagar och ersätta sitt Folkets Hus med ett kostsamt bygge vid Ekeby dammar.
Som oppositionsledare i skolnämnden sitter jag nu i möten med ordförande Eva(S), där vi ska spara miljoner på våra barn. På samma sätt ska Peter Modin(M) hitta besparingar i vård- och omsorgsnämnden tillsammans med ordförande Karin(S). Ska vi öka barngrupperna? Ska vi stryka renoveringar på äldreboendena? Det som var socialdemokratins paradgrenar är numera ett nödvändigt ont, och även på riksnivån verkar Juholt tycka en debatt om RUT eller restaurangmoms är viktigare än att på allvar lyfta sin hjärtepolitik.
Jag har hellre som Centerpartist en debatt med en socialdemokrati som visserligen ser på bidrag och eget ansvar på ett annat sätt än mig, men som jag ändå kan respektera för sitt passionerade och konsekventa försvar för mer pengar till vård, skola och omsorg. Är ett kulturhus i Sala verkligen kärnan i dagens socialdemokrati?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar