söndag 2 oktober 2011

Ska vi låta Dr Pepper vinna nästa val?

Risken är att det kommer en tid när folkets medvetenhet om Alliansstyrets betydelse för svensk ekonomi blir osynligt. Då även borgerliga väljare glömmer hur speciellt det är att de fyra partierna hållt samms så länge, att en sammanhållen Allianspolitik innebär att det inte finns fyra olika perspektiv, att periodvis kommer en del partier till synes dra det kortare strået.
Problemet är också delvis självförvållat, då Alliansen efter att ha hittat rätt i styret efter första årets inledande vågskvalp, nu inte lyckats med det som varit socialdemokratins signum; att förbli i synbar oppositionsroll mot orättvisor trots att man var det statsbärande partiet. Fas 3 är väl en av de mest tydliga exemplen där man i regeringen inte tillräckligt tydligt "tagit strid" mot problemen, och pekat ut hur orättvist läget är. Intern vet jag att många alliansare har kämpat hårt för att vända den båten, men de som råder över signalsystemet till väljarna verkar vara fast i ett kommunikativt Fas 3 själva.
Alliansen måste helt enkelt hitta tillbaka till det som gjorde det kul att vara Alliansen - ideologin, framåtandan och viljan att förändra. Jag kända av mycket av det på Centerpartiets riksstämma i Åre förra veckan, och jag är säker på att det finns liknande rörelser i andra partier. KD:s oro just nu är bara ett exempel på det.
Risken finns att sveriges väljare till nästa val år 2014 röstar fram Juholt & co likt den där menyn som ser lite knepig ut, och man antagligen kommer ångra sedan, bara för att få lite variation och nyhet. Eller som Dr Pepper med sin körsbärssmak...

3 kommentarer:

 1. Bengt Fredriksson3 oktober 2011 10:52

  Du är alltså emot Fas 3? Hur vanligt är det bland alliansare i allmänhet och centerpartister i synnerhet?
  Om ni är många så borde det verkligen vara dags för er att internt föra fram er kritik så att den når ända upp i partiledningen.
  Som 50+ och 14-15 år kvar på arbetsmarknaden befinner jag mig nu i Fas3 och arbetar heltid för aktivitetsersättning i en syssla som vanligtvis ger god lön. Är det rimligt att vi lite äldre som ändå är fullgod arbetskraft skall behöva leva på existensminimum bara därför att vi inte längre är attraktiv arbetskraft?

  SvaraRadera
 2. Jag vågar påstå att de flesta Centerpartister har varit missnöjda med hur Fas 3 fungerat. Folk har omförsäkrats i onödan och i fel försäkringar. Du verkar vara ett exempel på detta. Om du har en kompetens som efterfrågas så ska du förstås matchas mot denna och komma ut till en arbetsgivare som kan betala en full lön. Staten ska förstås gå in och hjälpa dig med omskolning i annat fall till ett yrke som efterfrågas, och där bör du få vara med och påverka. Finns det efterfrågan efter flera yrkeskategorier så är det rimligt att du kan välja vilken du vill byta till från din nuvarande, och dubör få hjälp att flytta där arbetena finns.
  Om du däremot inte är villig att omskola dig eller flytta, då är din nuvarande situation rimlig. Staten har inga egna pengar utan varje dag bidrar den arbetande delen av befolkningen till det gemensamma. Då ska förstås du bidra med din del. Eftersom det du gör dock inte efterfrågats av en ”riktig” arbetsgivare, så får du rimligtvis lägre ersättning. Du har också bidragit till det gemensamma under ditt yrkesliv, och när du är pensionär får du del av pension mm, men till dess är det arbetslinjen som gäller. Solidaritetssystemen kräver detta, och jag vill behålla dem. Med en åldrande befolkning måste vi alla som kan bidra till dem så gott vi kan.

  SvaraRadera
 3. Tack för ditt svar! Jag finner det glädjande att de flesta i ditt parti anser att Fas 3 är en dålig lösning. Tyvärr hjälper inte detta mig och alla andra i Fas3 då vi nu sitter fast i detta dåliga system med en ersättning som inte går att leva på och i en begynnande lågkonjunktur. Ett sätt att öka rättvisan är att omfördela anordnarbidraget till de som utför arbetet.
  Något annat jag reagerar på är att det idag förekommer att arbetsgivare, även offentliga sådana, ser chansen att spara på utgifterna genom att avskeda personal för att sedan ersätta dessa med Fas3 (det finns många sådana som har god kompetens idag).
  Med slopat anordnarbidrag så borde också finnas utrymme att helt ta bort Fas3 och ersätta med Plusjobb. Jag tycker att vi är värda bättre än att "lämnas i sticket" så här.

  SvaraRadera