onsdag 12 oktober 2011

Framtid Sala har sett för mycket på Jeopardy


Jag skrev förra onsdagen hur förvånande det är att socialdemokratin i Sala väljer att spendera pengar på ett kulturhus för mångmiljonbelopp när vi samtidigt står inför sparbeting inom skola och omsorg.
Det finns ett andra starkt argument som förts fram förut, och nu upprepat först fram igen i Sala Allehanda här och här, att om nu ett kulturhus absolut ska upp på tapeten över viktiga projekt, så måste man enligt gängse sunt förnuft, upprätta en kalkyl och en verklig, trovärdig analys av alternativen.
- Vilka är alternativen?
- För att svara på detta måste givetvis behoven utredas, på samma sätt som att en fråga kommer före svaret (utom i Jeopardy...).
- Vad kommer det att kosta att investera?
- Vad blir driftskostnaderna?
- Hur ska dessa hanteras?
Framtid Sala går emot dessa rimliga förutsättningar punkt för punkt. Det ska byggas ettkutlurhus, och det ska ligga vid dammarna. OK, skit i att utreda billigare och rimligare alternativ då. Men undersök åtminstone kostnaderna först.
Vanliga medborgare måste vid ett husköp alltid först be banken om lån, och upprätta en kalkyl där banken bedömmer om man har råd (med marginal, dessutom). Detta måste förstås också gälla en ansvarsfull kommunalpolitik, där man råder över pengar som dessutom inte är ens egna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar