tisdag 18 oktober 2011

Kebabpizza - rasism är inte unikt svenskt

Läste en artikel i Västerås Tidning som är ett underbart exempel på att inskränkthet och rasism (förstås) inte är något svenskar sysslar med i Sverige. En man med italienskt påbrå fullkomligt sågar ett av de allvarligaste fenomenen i dagens mångkulturella Sverige, nämligen Kebabpizzan (sic!).
Han säger kort fattat, för er som inte kan utläsa texten, att kebaben och dess införare (turkarna mfl) har förstört och vanhelgat den pizzan och dess ädla ursprung. Matkulturen har nu förstörts av dessa nya invandrare. Redaktionellt måste jag kraftigt ifrågasätta en tidning som publicerar dravel som
"Men en dag tog det där [stolta svenska pizzabagartraditioner] slut. Det kom vitklädda män från mellanöstern och introducerade kebabköttet till svenskarna."
"Det var vi italienare som uppfann pizzan, och vad gav oss turkarna i utbyte? Kartongen att bära den i?"
Ledtråd: denna stolta pizzatradition invandrade till Sverige för 50 år sedan. Innan och efter dess har andra fina matkulturer importerats och satt avtryck på den svenska matkulturen. Appropå turkarna, Karl XII importerade koldolmarna därifrån och kebaben då? Den finns överallt eftersom svenskarna älskar den och vill käka den hela tiden. Annars skulle vi inte köpa pizzorna förstås, och rätterna skulle försvinna från menyn. Detta är elementär kunskap för alla som läst historia, att när kulturer möts sker ett utbyte och de båda förändras, oftast till det bättre för alla.
Jag har själv arbetat i miljöer med 80-90% elever med invandrarbakgrund. Underbara ungdomar generellt sett, men de hyste precis som svenskar fördomar och rasistiska åsikter som behövde bemötas, om både bakgrund och tex sexualitet. En kollega till mig berättade om sin skola där svenskar med syriansk bakgrund mobbade och utövade ganska grov rasism mot klasskamrater med afrikansk bakgrund.
Kontentan är att det finns en slags tankegång i Sverige att ska man tala om invandringsfrågor i Sverige så är det bäst att vara invandrare - för då kan man ju inte anklagas för rasism.
Ett tankesätt som i sig är inskränkt och naivt, oavsett dess realpolitiska orsaker.

2 kommentarer:

  1. Ja du ser. Detta har jag hört många gånger att invandrarna är de största rasisterna. Detta antagligen för att kunna bygga upp en schimär om att "vi" inom denna invandrargrupp är bättre än de "där" i den där invandrargruppen. Antagligen ett mänskligt drag att behöva visa att "min" grupp är bättre än "din" grupp.

    SvaraRadera
  2. Du missförstår mig helt: vad jag vill desarmera är den ide som förekommer i vissa kretsar att om man är del av ett utsatt kollektiv så är man fri från de brister som finns hos dem som utsätter gruppen för förtryck. Därför får oftast kvinnor inneha jämställdhetsposter och invandrare ombudsposter för invandringsfrågor. Detta är ett kollektivistiskt feltänk.

    SvaraRadera