onsdag 31 augusti 2011

Annie - and the crowd goes wild, FB-explosion kl 10:30

Test på hur insyltade ni är i Centerpartiet: om Facebook exploderade kring 10:30 idag så är ni way too deep i Centerpartiet, vilket jag troligtvis är. Det var görsköönt att följa FB, som att ha Twitter. Jag vet att det inte är avgjort, jag försöker tänka på den oro som finns bland de som förspråkade Anna-Karin eller oroas av något hos Annie, men för det allra mesta känner jag mig lättad idag. Lättad och försiktigt förväntansfull. Försiktiga och ordentliga Centerpartiet har trots allt valt ett ungt energiknippe till Partiledare, och min hjärna har svårt att fatta att detta sker ett Alliansparti 2011. Hur stolt jag än varit över gubbarna och gummorna, erfarna rävarna, som styrt våra fyra partier, har jag titt som tätt sneglat lite avunsjukt på de generellt sett yngre mp och v. Idag har vi vågat kombinera förmåga och ungdom i samma person, och jag tänker bara mysa utan att oroa mig för framtiden.

tisdag 30 augusti 2011

Skrotad integrationspolitik - kan vi då behålla välfärdssystemen?

Centerpartiets ordförande i Malmö skriver om att vi måste försvara och stödja individer, genom att släppa intergationspolitiken och istället se till att snabbt möta varje enskild invandrare som kommer till Sverige. En hel del av problemen med försöken att integrera nyanlända svenskar, särskilt från utomeuropeiska länder, är att man behandlar dem som "Somalier" eller "Kurder", när de i verkligheten kan ha helt olika behov. Mångfaldspolitiken, där det finns ideer om att tom särskilja lagstiftningen efter kulturell bakgrund (eller införa en muslimsk helgdag), är ett kanske välment men i förlängningen felaktigt sätt att hantera vår demokrati, särskilt om man som jag står för liberala värderingar där kollektivism är förtryck om det tas för långt.
Slutsatsen är dock INTE att vi ska stoppa invandringen eller skapa speciallagstiftning som negativt särbehandlar nyanlända, då gör man samma systemfel. Nej, det som behövs är att undersöka den invandrades behov och förmågor; lider denne av men från krig eller är han/hon tvärtom redo för att klara sig relativts sett på egen hand, vilken utbildning har han/hon, vad kan matchas mot de behov som finns bland företag, osv.
Alternativen är absurda. Tänk om jag, när jag flyttade från säg Jämtland till Västmanland, skulle kategoriseras som "Jämte, arbetslös, konstig dialekt" istället för "Gymnasielärare, kan ta det och det jobbet, erfarenhet av det och det". Ändå har vi under lång tid accepterat att invandrare hanteras så. Jätteknepigt.
Problemet med att förordna denna typ av politik är att den tyvärr kräver ett samhälle med självförtroende, som vet vad det själv är värt så att det kan välkomna andra. Den invandringspolitik som beskrivs ovan kommer angripas från vänstern, som vill behandla invandrarna som kollektiv, och från sverigedemokrater och deras andliga fränder, som vill ha forcerad integration.
Jag brukar tänka ibland på denna fråga när jag ser amerikanska tv-serier. Man kan slås av hur å ena sidan olika etnisk bakgrund skådespelarna har eller spelar, samtidigt som de är så omisskännligt amerikanska. Man skulle kunna hoppas att vi någon gång kommer därhän att var och en i Sverige kan få ha sin egen tro och konstiga ideer i sina huvuden, men att vi kan umgås tillsammans under vissa grundläggande humanistiska och frihetliga värderingar.
Och i Sveriges fall, med en så pass hög tolerans att vi kan kosta på oss att behålla den gemensamma välfärden, den offentliga generositeten på den goda nivå vi har idag. I annat fall hamnar vi i ett val mellan ett påtvingande integrationskrävande och konsensussamhälle med en hög gemensam välfärd (eftersom vi då upplever varandra som lika så delar vi med oss) eller ett mer individualistiskt samhälle med högt i tak, men där då människor i den andre individens olikhet, visserligen lika mycket värd, inte ser samma behov av att staten ska fördela om medel mellan oss på samma nivå.

söndag 28 augusti 2011

Alliansen rapporterar från Salamässan med bilder och filmklipp


Med en stor uppslutning, särskilt av unga (yngre än 40 år), deltog Alliansen i årets upplaga av Salamässan. Vädret och besökarnas antal varierade, men stämningen var konstant hög i Alliansbåset.
Gustaf Eriksson tog öppet emot en (okritisk) granskning av läget från PVTV. Vi noterade också att Framtid Sala var helt frånvarande från mässan, vilket gav en del höjda ögonbryn. Men det var ju inget val i år ;-)

Lars Alderfors delar ut ballonger till barnen:

 Intressant att vi var granne med en försäljare av tunnor för att hantera skit...


lördag 27 augusti 2011

ÖsterbyGårdCentern nominerar Annie Lööf - PVTV rapporterar via YouTube

ÖsterbyGårdCentern nominerar Annie Lööf till posten som Centerpartiets nya partiledare.

Mikael Jonsson(C), kommunfullmäktige Sala
Herr Knöl(C), potatis
Fröken MasterCard(C), kreditkort
Herr Mellanmjölk(C), mjölkpaket

Hattresan, Stjärnskottet och Anders - hans insats värd lyftas

Medan kampen mellan Hatt och Annie lär gå till historien som en klassiker i vårt partis utveckling på flera plan, måste man lyfta den tredje participanten, Anders W Jonsson. I en medial värld där motsatser lockar och där Annie och Hatt haft en support och förmåga att nå ut som Anders inte kunnat matcha, måste hans deltagande i partiledarvalet varit en kamp för att bita ihop och gilla läget. Jag såg både Annie och Hatt anlända med medföljare, medan Anders rest runt med sin kappsäck. Han har försökt hitta en bredd i sina argument, men hamnat i skuggan av främst Anna-Karin.
En annan fascinerande aspekt är det faktum att han är man har noterats på ett sätt som jag tror faktiskt bara skulle ha skett om Feministiskt initiativ nominerande en man att leda partiet. I vilket annat riksdagsparti skulle en manlig kandidat stå ut som nästan en avvikelse från normen. Snacka om att illustrera att det är ett långsiktigt arbete med kvinnornas roll och förmåga som är grejen och inte någon kvotering. Praktiskt jämställdhetsarbete C-stylee.
Jag vill i alla fall ge Anders en fet tummen upp och kredit för att han ställde upp, oavsett vad han tjänar på detta har den senaste månadens kamp varit något som skapat respekt hos mig. Kan möjligtvis hans avslutning gemensamt med Annie i Falköping vara en ledtråd om framtiden?

PV-TV från igår med hela Annies tal till VästeråsCentern

Det tog typ 12 timmar att ladda upp, men nu är mitt darriga, filmklipp med Annies inledningstal på drygt 12 minuter tillgängligt på YouTube. Det här får bli en kick off för PoliskVardag-TV också ;-)
Skruva upp volumen och lyssna ;-)

Ett partiledarval utan Hatt - som att plantera utan rötter

Det jag kommer minnas mest från den numera klassiska Augusti 2011 och partiledarvalet, som rensade Sveriges luft efter den unkna vårvintern och påvevalet av Juholt, är Hattresan.
En PR-mässig klassiker, en genialisk ide i all sin enkelhet, som innebär att en statssekreterare på mindre än ett år gått från 290 kryss till riksdagen, via en relativt osynlig ministerpost till att slåss in på sluttampen om en av Sveriges fyra mäktigaste politiska poster! Annie och hennes anhängare, som har kunnat vila på fem år av synlighet och gradvis etablering i Centerpartiet på den högsta nivån, måste ha sett på med stigande oro hur Hatt etablerade sig. Jag trodde själv att Hatt skulle stå som vinnare efter första veckans etapp, då hon passerat mitt Sala, och Annie åkt på bröllopsresa.
Om Annie står för förlösningen av 10 års förnyelsearbete, så har Hatt givit röst åt den Centerörelse ute i landet som inte hängt med, som sett hur Alliansens moderatledda arbete satt den mjuka socialliberalismen på undantag, som i socialdemokratiska kommuner gjort arbetet nästan omöjligt för C-företrädare när Fas3-debatter svallat, och som i Annie ser ett rött, nyliberalistiskt skynke.
Genom Anna-Karin Hatt har Annie tvingats på allvar förhålla sig till, och därmed i princip avge löften, om att vårda de arv som Centerpartiet vilar på, att inte ivra på med förnyelsen utan att bära med sig nog av det gamla. Ett partiledarval utan Anna-Karin, hade kunnat besanna de farhågor som framförts om Annie, men med Hatt så fick vi en debatt som kommer föra fram en partiledare som står med benen fast i Centerpartistisk mittfåra, en fåra som har siktet inställt på ljusare Centertider.

Vägen mot acceptans för SD

Jag har i mina två senaste inlägg om SD, här1 och här2, har jag försökt att komma över den kontakträdsla med partiet som jag tror de allra flesta svenskar har, och som är extra problematisk som aktiv politiker. Jag står fast vid att jag i dagsläget ser SD:s grund som rasistisk i hur den uttrycks och visas upp på främst riksplanet, men om ni tar en titt på kommentarsfälten i inläggen ovan så kan ni där se exempel på vad som kan vara en del av nästa fas i SD:s utveckling, "normaliseringen". Stellan Bojerud är ett exempel på en nyanserad och moderat (i ordets allmänna betydelse) sverigedemokrat. Preics som jag noterat tidigare, upprepar han mönstet för SD-företrädare i att han har många band till andra kulturer och invandrare, vilket förstärker problematiken att bara avfärda SD. De har uppenbarligen utvecklat sina åsikter inte i ett tomrum, utan i kontakt med det de kritiserar.
Jag tror att om SD rekryterar fler som Stellan, reformerar sitt budskap (särskilt i media) och hittar en sammanhållen ideologi, så kommer de att inte vara konstigare än hur KD länge var (med massa mer extrema kristna ideer i bakgrunden under Alf Svensson) eller V är med sina önskelistor. Då kan partiet bli något som, även om inte många vill alliera sig med dem, så kommer de att få delta på allvar som fri agent i förhandlingar. Rasism är inte OK, men att vilja förändra samhället på demokratisk väg är det om man respekterar grundläggande mänskliga värderingar. När SD har nått dit kommer debatten att på allvar bli en utmaning för liberaler som jag, idag vinner de bara över redan övertygade. Som i och för sig ger dem lika många röster som mitt eget Centerparti för närvarande...

fredag 26 augusti 2011

Jag mötte Annie idag - Politiker är väl ingen yrkeserfarenhet? Eller?

Något som kan anföras som kritik mot Annie är att hon skulle ha för lite "riktig" yrkeserfarenhet, att honskulle vara en politisk broiler. Låt mig först konstatera att hon har ett jobb som är lika verkligt som något annat jobb, men 1000 ggr mer utsatt, tidskrävande och utvecklande än de flesta "vanliga" jobb. Jag är själv endast fritidspolitiker, men jag märker hur mycket särskilt tiden efter jag valdes in i kommunfullmäktige i höstas har betytt för mig på flera plan.
Låt mig ta ett annat exempel, Salas kommunalråd Carola Gunnarsson. Jag följde henne under hennes tid som kommunalråd under 2006-2010, och de krav som ställdes på henne, och som hon överträffade, kräver och utvecklar en förmåga som är till nytta i många andra arbeten, särskilt chefsbefattningar.
Och där är en av de springande punkterna, tror jag, att vara partiledare är just ett uppdrag som kräver en förmåga att vara chef. Nu påstår jag inte att Annies riksdagsjobb motsvarar ett kommunalråds, de är krävande på två helt olika sätt misstänker jag, men hon har den typ av yrkeserfarenhet som behövs.

Den är dock inget värd om man anser att de ideal hon står för är fel. Men det är en helt annan diskussion.

Annies slutkampanj passerade Västerås kl 11-12, första intrycken.


Annie besäkte kl 11-12 Västerås Konsthall och en engagerad folksskara som pepprade henne med frågor, allt från positiva till ganska Sura(hammar) ;-)
Jag ställde själv två, om hennes möjlighet att hävda sig bland Alliansledarna och hur hon ställer sig till statliga monpol som ATG (vilka krav staten kan ställa på dessa), som jag återkommer till närmaste dygnet. Jag filmade en hel del, och även om ljudet inte är toppen så ska jag lägga upp dem.

Intrycken? En kandidat som verkar ha hittat en gyllene medelväg mellan ideologi och pragmatism, det är tydligt att erfarenheterna under kampanjandet påverkat vad hon lyfter av den gedigna bredd av Centerideer och erfarenheter som hon och andra vill tala om. Hon parerade och besvarade frågor väl, jag har varit lite orolig om hon varit nästan "för jämn" i sitt kommunicerande, men hon visade upp litemer känslospektra idag. Allmänt kan man säga att hon hela tiden betonade ett lyssnande parti, ett uppmärksamt och tydligt parti som "ser" sin omvärld. Hon gav särskilt bra svar på att de förluster som vi gjort ute i kommunerna måste hämtas igen, och att alla vi företrädare måste ta vårat ansvar och inte sitta och vänta på att just "vår"/"min" politik ska levereras. Det gäller att vi gör det bästa av Allianskompromisser och säljer maximalt när vi har gjort något bra i Centerpartiet. De sista två meningarna var min egen tolkning, inte hennes exakta ord eller så. ;-)

Idag fick hon stöd av Centerkvinnorna, Centerstudenterna och CUF, så det ser lovande ut.

Veni, vidi, vici Annie?

Ja, det ska bli spännande att få möta och lyssna till henne när hon kommer till Västerås idag. Rapport efteråt, ska se om jag kan filma lite.

torsdag 25 augusti 2011

M- och C-utspel i Västmanland


Igår hade Moderaterna i Västerås ett utspel i VLT som jag stöder helt och fullt, som bla handlar om att ta bort köp- och säljorganisationen, att vara neutral vs kommunala/friskolor och, som en anturlig följd, ge de kommunala en hög grad av självständighet (inom de avtalade ramar som "upphandlats" förstås).

Idag har Peder Danielsson, Magnus Ekblad och Christina Ersson en insändare i VLT om att prioritera andra energikällor än kärnkraft. Även om jag tror att kärnkraften är och kan bli så mycket bättre än de gammaldags som vi har i Sverige idag, så tror jag också på att all kraft nu ska läggas på andra källor,
för att minska vårt beroende av kärnkraften. Bra att de väcker debatten och visar på att Centerpartiets energiuppgörelse inte var något kärnkraftskramande.

intressant?

SAAB:s dödskamp är som trollets i Sagan om ringen


Idag blev det klart att de anställdas löner kommer försenas för 3:e månaden i rad, och nu ser det i princip ut att vara kört för SAAB, eftersom risken är mycket hög för att facken skickar det hela till kronofogden.
Genom hela den långa, fascinerande, och plågsamma dödskampen för det märke som stått på vår familjs bilar, har det gnagt i mitt sinne att jag känner igen det som utspelar sig. Nyligen föll slanten på plats, känslorna som väcks påminner om trollet som sällskapet i Sagan om Ringen möter i Morias gruvor. Först är det en strid mot ett monster, ett skeende som man kan följa och förhålla sig till med vana, men mot slutet blir det mer som om man ser på en plågsam slakt av ett djur. Och att djuret liksom aldrig vill dö. Vi har själva beställt en Renault Grand Scenic (miljöbil, 7 sätes) som nästa bil, och även om man känner vemod över SAAB:en, så fanns det inget annat rimligt val än att säga hejdå till det svenska designermärket. Farväl SAAB.

Entrepenörskap - exempel och ideer från Sala och politiken

Modeorden "entrepenörskap" och "entrepenöriellt tänkande" är populära inom många områden i samhället. I min vardag märker jag det både inom politiken och inom skolan. I Sala försöker man sedan ett tag tillbaka att främja detta på flera plan. Ett ganska nytt initiativ är gymnasiet som försöker erbjuda mentorer från näringslivet för varje elev på Kungsängsskolan. Ett mycket lovvärt initiativ.
Inom grundskolorna ska eleverna enligt den nya skollagen fostras i entrepenörskap i skolan, vilket vållat många fundersamma och brydda lärare som undrar vad det innebär rent praktiskt. Som med andra "Importerade" företeelser, så kommer det att få en tillämpning som fungerar i den skola vi har idag. Jag tycker mig se tydliga tecken att det kommer innebära, lite nygammalt men ändå inte så dumt, att eleverna fostras i att ta eget ansvar, ta initiativ och att tänka kreativt. Förmågor som är det som efterfrågas idag i Sverige.

intressant?

onsdag 24 augusti 2011

Järnvägen måste lyftas, här bör vi hitta lösningar med sossarna

De rödgrönas förslag om höghastighetståg i valrörelsen förkastades av Alliansen av skäl som att det var kostnadseffektivt, men som tex Salas (S)-riksdagsledamot Pia Nilsson skrev förra månaden, så behöver satsningar på järnvägen göras. Det råder delade meningar om alliansen eller de rödgröna satsar/satsade mest på järnvägen, men för alla som pendlat med tåg de senaste två vintrarna så råder ingen tvekan om att det finns brister. Vi måste lämna skyttegravarna och se hur järnvägsnätets tillförlitlighet och räckvidd vs storstadsregionerna kan förbättras. För Centerpartiet är detta med säkerhet en av framtidsfrågorna tillsammans med den näraliggande om mobilt bredband till alla. För allt fler landsbygdsbor är pendlingsmöjligheterna avgörande för hela ens vardag.

Wi-fi-hi-Annie-five-zon på fredag i Västerås

För er som vill hitta en zon med direkt anslutning till Annie och bor inom räckhåll för Västerås får inte missa hennes besök på Västerås konstmuseum på fredag kl 11.00. Sen hoppas vi snart kunna göra "hi-fives" när hon blir vald som ny partiledare för Centerpartiet. Våran "Red Bull" har flyt just nu. Imorgon har ni också chansen att möta Anders W Jonsson, kl 12.00.

tisdag 23 augusti 2011

Silvergruvan, vilt på matborden och gourmetmat från Jämtland

Tänkte ta lite axplock från när och fjärran.

1. Det går bra för Sala Silvergruvan, rekord ifjol, det fortsätter i år och satsningarna fortsätter. Kul.
2. Projektet "Viltmat", en Västmanlandside, utvidgas nu till flera län.
3. Hoppas ni följer bloggen om Matlandet, sastningen på att utveckla "Mat-Sverige". Se bara artikeln om gourmetmat från Fäviken. Jag är själv jämtlänning från barndommen, och glädjs åt utvecklingen där med avsikt på tex ostsorter.

Rasism är kanske lite som astma eller reumatism?


Årets mångfaldsbarometer från Uppsala universitet berättar att färre svenskar generellt sett hyser extrema flyktingfientliga åsikter i år. Sedan mätningarna började 2005 så har dock unga män med endast grundskola blivit mer fientliga, men nu även ungdomar med endast gymnasieutbildning. Jag undervisar på gymnasiet och det är en miljö där mötena mellan folk med olika bakgrund blir väldigt tydligt, och där ofta vuxna är frånvarande. Vi vuxna hanterar oftast detta genom att antingen genom att hitta fungerande umgängesroller, eller att helt enkelt undvika varandra, men den förmågan och lyxen har oftast inte våra skolungdomar på samma sätt. De rasistiska hemsidorna i Europa har dubblerats på några år, och alla som följer dagstidningar på nätet har sett hur hemska kommentarsforumen kan vara. Undersökningen bekräftar också åter igen att högre utbildning betyder så mycket för en människas personliga utveckling.
På ett näraliggande spår gjorde Roger Haddad(fp) ett utspel Arbogabladet om vikten av att integrera olika former av mottagande och integrering i Västmanland, där en av punkterna är att lära sig svenska genom ett arbete. Det tycker jag är en toppenide, passificering är aldrig bra, och att samtidigt komma in i ett arbete är två flugor i en smäll.
Poängen är, att om man ska förstå de som röstar på SD, så måste man först förstå deras verklighet. För att bota en patient, måste man först lyssna in patienten, undersöka denne, och seddan ställa en diagnos och skriva ut en medicin. Idag är det mer oftast kontakträdsla - som om doktorn skulle ha en skylt på dörren: det är fel att vara sjuk, och om du är det - ta medicin 1A ("ja, den som vi alltid skriver ut").
Rasism är ett sjukdomstecken, och stora insatser krävs för att lindra smärtorna. Jag tror själv att vi i det moderna, globala samhället får lov att acceptera att det kommer finnas en grupp människor som oroar sig och drabbas av effekterna av en ökad örrlighet. Lite som en kronisk, men godartad sjukdom, som vi får leva med livet ut.

måndag 22 augusti 2011

Varför oroar Salas Bästa oss? Ett långt inlägg.


Om jag nu ska försöka skapa ett mer behärskat anslag på bloggen som ska vara mer trovärdigt i alla läger, så måste det ändå åtföljas av en förankring i mina politiska ställningstaganden. Även om jag från och med nu ska försöka hålla igen lite av krutet i mina inlägg (när det inte finns starka skäl), så kommer jag förstås inte censurera bort mina åsikter. Därför kommer nu en rapport av hur jag ser och tolkar nuläget i Sala ur ett politiskts perspektiv.
Först vill jag säga att det är en fantastisk möjlighet att få chansen att se en kommuns styre innifrån, och det borde nästan vara allmänbildning. Att vara politiker är som X-streme sport korsat med sociala studier. Många av dem jag umgås med inom politiken ser jag dessutom som goda vänner, vilket ger mig mycket varje gång vi träffas. Plus att jag klagar aldrig mer på skolpolitiker i min vardag som gymnasielärare…
Den stora händelsen vid valet i fjol var inte att Alliansen förlorade makten, utan att Salas Bästa kom in i kommunfullmäktige, och inte som ett tvåmandatsparti (som fp,kd,mp,v), utan med 10% av kommunens röster och 5 (av 45) mandat i KF.
Vi i Alliansen har snackat mycket om hur Salas Bästa svek sina väljares förtroende genom att som ett företagarparti gå till vänster, men alla som hade örat mot marken innan valet var knappast förvånade. Jag vet verkligen inte hur mycket som är sant, men mitt bestående intryck är att kärnan i SBÄ aldrig kunnat tänka sig att samregera med Carola, att den politik hon fått personifiera gentemot Sala Torgs ägare, gjorde att de drog igång sitt parti och ritade om den politiska kartan.
De andra, de rödgröna partierna, har egentigen inte så stora skillnader i syn på grunderna i hur Sala ska styras. Här blir jag rimligtvis partisk, men de verkar tendera att i högre grad låta tjänstemännen styra, och att spendera mer pengar på projekt som kulturhuset. Men det som har skavt så illa i opposition, är tecknen på att de demokratiska spelreglerna verkar darra som en effekt av SBÄ är med och rör om i grytan.
Kutym i den demokratiska processen är att föra en öppen debatt under behandling av ärenden, att öppet redovisa sina avsikter i tid, för att ge opposition, media och folk en chans att förhålla sig till processen och ge feedback. På vägen kan sedan de styrande välja att ändra eller korrigera sina idéer, och sedan tar man som majoritet beslut. Men omgivningen har fått säga sitt och fått höra argumenten för det som sker.
Det som händer nu, det som oroar mig med flera är tvåfalt.
1. Det finns en tendens till att beslut tas utan förarbete, att ärenden läggs på sammanträden utan förvarning, att mer och mer utredningar läggs i små grupper, att insynen minskar. Jag har själv funderat varför så få personer med reell makt sitter i KS. Utöver PO Rapp själv är det nykomlingar, tystlåtna och småpartirepresentanter för majoriteten. Var är nämndsordförandena och rävarna? Och var är de som sitter med vågskålarna, herrarna som styr Salas Bästa? Det för mig till punkt två.
2. Här är jag ute på farlig is, eller åtminstone politiskt minerad is, men det är en hel del beslut och minst lika ofta, tillbakadragna beslut, som pekar på en tendens till att centrumhandeln i allmänhet och Sala Torg specifikt, styr många beslut. Det är förstås en hel del skitsnack och spekulation, men några saker är klara.
a) Silvervallen – 260 miljoner som skulle investerats avbröts pga att konkurrensen med Sala Torg mfl skulle hindras. Där kan inga argument få mig att tro annat.
b) Fortsatta utbyggnaden av esplanaden. När Sala Torg fått sina parkeringar är det inte längre intressant att fortsätta. Det är spekulation, men känns ganska trovärdigt.
c) Nya satsningar på Hamre (ovanför järnvägen). Varför får det inte finnas handel där? Åter igen – konkurrens med centrum.
Jag har flera andra exempel, men det glider in på för osäkra argument, så jag lämnar dem därhän. Kontentan är att Salas Bästa aldrig egentligen deltar i debatter, de går inte riktigt att förstå, och deras bevekelsegrunder oroar. Omsättningen på ledamöter i nämnderna är stor, och de som kommer vet man inte vilken roll eller påverkan de har inom sitt parti. De som drog igång partiet är handlingens män, som vet att få saker gjorda i sina företag, men det går inte att driva en kommun på det sättet. När de dessutom sitter på nyckelpositioner både i sin vardag som storföretagare eller anställda i kommunhuset, så blir oron för intressekonflikter svår att bortse från hos omgivningen.
Om Framtid Sala ska fortsätta styra tre år till i Sala, hoppas jag att detta ordnar upp sig, särskilt med tanke på att de nu vill genomföra en omorganisation av de politiska styrelseformerna. Som opposition oroar vi oss för att detta är en förevändning för att koncentrera makten ytterligare till några få styranden. Förändringen kan bli bra och demokratisera styret i Sala, men då måste alla kort ut på bordet, och öppenhet råda.

2010-talet verkar bli folkrevolutionernas årtionde - Khadaffi faller


Det ser just nu ut som om Khadaffiregimen faller. Äntligen. Jag är verkligen ingen expert på de inre skeendena som gjort att regim efter regim faller i mellanöstern, men jag följer dem intensivt. Jag är helt säker på att demokrati är grejen och att skapandet av fungerande sådana kommer vara plågsamma och utdragna, med många bakslag. Men demokrati är den enda vägen framåt för hållbara samhällen. De är i samhällen med fungerande rättigheter för människor, och med en stark stat som skyddar men inte kontrollerar sina medborgare, som välstånd ligger.
Syriens brutala regim, som fått fortsätta i många år trots sin "stabilitet" (minns ni Göran Persson och Kina...?), är ett exempel på hur hemskt det kan bli. Men nu verkar i alla fall Libyen ha klarat sig genom nålsögat, ett nålsöga som Sverige spelade en liten del i med sina flygplan. Hoppas Juholt lärt sig något av detta, att sätta inrikespolitiken åt sidan när det gäller större värden? Men han är absolut inte unik där, men i detta fallet tror jag han ångrar sin tveksamhet i början.

söndag 21 augusti 2011

Familjedag i stan - styrkeuppvisningar av ideella Sala

Jag var idag in till Sala och vi besökte först Centerpartiets årliga familjedag i stadsparken,i år med buktalare. Isa fick ansiktsmålning. Sedan var vi ut till Svenska Missionskyrkans Sofiero och spelade bangolf och såg trollkarlsuppvisning. Allt detta arrangerat av ideella krafter, visst är det fantastiskt?



Turkpop och en Uzbekistansk goding

Turkisk pop är en härlig källa till sköna sound och språket, språket. Turkiska låter så skönt. Alla dessa Ö:n, bara det ;-). Serdar Ortac är min favorit när jag klipper gräset tex:
1. Serdar Ortac - Sor
2. Serdar Ortac - Seytan
3. Serdar Ortac - Dansöz
4. Serdar Ortac - Gitme
5. Serdar Ortac - Mikrop

Men det finns flera andra också, här en okänd, en klassiker och en skön dam:
5. Özgün - Kandirman Lazim
6. Tarkan - Simarik (Kiss Kiss)
7. Ajda Pekkan - Yakar Geçerim. Den här damen är 65 år och rockar ändå på.

Eurovision är förstås en underbar källa för östetno. Varför inte denna, Armeniens bidrag 2009:
8. Inga & Anush - Jan Jan
Och va sjutton, utom tävlan, här kommer en Uzbekisk pärla:
9. Ulugbrek Sobirov - Lali Lali.

Fp är en babe - vad väcker partierna för känslor?

OK, det är bra att vara seriös, men nu tänkte jag försöka fortsätta mitt omtag av mitt bloggande med att motivera varför Centerpartiet är mitt parti framför andra genom att använda så få ord som möjligt. Ibland kan hela uppsatser av skäl väga mindre än en känsla. Jag börjar med de lätta och slutar med de som är svårast. Typ. Och jag hoppas mina kollegor i Sala tar det hela med en klackspark, det är mina egna känslor och ingen värdering av dem.
Sverigedemokraterna - Läskiga
Miljöpartiet - Frikyrkokänsla
Kristdemokraterna - Kristna. Men mindre moraliga än mp.
Socialdemokraterna - Negativa och klagiga
Vänsterpartiet - Önskar det vore så enkelt
Folkpartiet - Vältalig babe, men inget för mig
Moderaterna - För starka (i dubbel bemärkelse), jag vill ha utmaning.

Centerpartiet - Trevligt och fötterna på jorden. Varmt.

Vad gör man med en gemytlig Sverigedemokrat? Mona HADE väl en poäng?

Efter en hel del klurande, vånda och tveksamhet gick jag ut och deklarerade det jag känt sedan länge, att jag aldrig vill hamna i den situationen att ett beslut där jag deltar vilar på ett parti (= SD:s) där rasism är en del av värdegrunden. Att jag hellre lägger ned min röst eller hittar en majoritet som inte är avhängig av dem.Problemen med detta är flera, och jag tänkte vara ärlig och ta upp dem.

1. SD:s representant i Sala, Ragge Jagero, är en relativt sympatisk herre som om jag inte visste hans politiska hemvist skulle se som helt OK. Han röt till i vintras precis i början på ett sätt som förskrämde, men efter dess har det varit bara trevligt och så. Hans parti har inte gjort något avtryck alls egentligen i Sala, så det har egentligen aldrig satts på prov, kontrasten mellan hans person och hans partis politik. Dessutom har partiet inga fler poster än ersättarposten i kommunstyrelsen.
Så, ska jag skärma av mig från honom innan han i ord och handling visat upp en sämre sida? Eftersom min poäng är att alla ska få yttra sig och bli hörda, men däremot är jag inte skyldig att ge dem makt, så börjar luta åt att personen Jagge, utanför möten etc, ska få det bemötande som hans uppträdande förtjänar, och sedan får vi se vad som sker. Jag glömmer inte dock att lokalavdelningen troligtvis slussar pengar till riksorganisationen, där en hel del är betydligt klarare.

2. Många som engagerar sig i SD eller röstar på dem är människor som faktiskt lever i kontakt med baksidorna av ett samhälle med stor rörlighet. Jagge själv är ett ypperligt exempel på detta. När jag satt i valstuga så var det en majoritet av tonårskillarna som hade funderingar kring invandringen och jag hade en känsla att det i bakgrunden lurade tankar kring om SD skulle få deras röst.
Orsakerna till SD:s uppsving - rädsla, utsatthet och övergivenhet – ska tas på fullaste allvar. Det är SD:s lösningar på problemet som jag inte accepterar. Deras ideologi är ett mischmasch av höger och vänsterpolitik som bärs upp av en vilja av att det dumma ska försvinna, av att ”de andra” ska bort. Detta kan jag aldrig acceptera, det är en politik som värderar vissa medmänniskor lägre än andra, och det är därför jag vägrar förlita mig på SD. Att göra som man gör i riksdagen, innebär att man låter SD sitta som en domare och godkänna eller avslå förslag. Det är inte en värdig politik.

Kontentan är att jag grunnar på hur SD ska hanteras lokalt där partipolitiken inte är lika skarp och klar, och min slutsats är väl att lyssna och prata med Ragge, tills han (eventuellt) bekänner färg. Förhoppningsvis kan jag förstå lite mer av vad som driver honom.

lördag 20 augusti 2011

Är politiker också människor? En bekännelse.

Jag är en trial-and-error-person. Jag lär allra bäst genom att prova mig fram, och av de misstag jag gör. Som ung var jag tvungen att prova på en cigarett innan jag bestämde mig för att aldrig röka. Det jag inte prövat, är det jag är för rädd för.
Som politiker har jag på samma sätt kastat mig in i debatter, motioner och nämndsarbete, utan att tveka speciellt mycket. Det var tidningen NEO som var katalysatorn för mitt engagemang i politiken, och det var sedan flera skäl som gjorde att jag valde Centerpartiet. Men kanske det mest naiva, omogna och samtidigt viktigaste skälet för mig var att Centern för mig var ett snällt parti och ett parti som liksom inte var så ”politiskt”. Jag kan fortfarande stå för det, även om jag numera har en hel del mer politiskt korrekta skäl för min politiska hemvist.
Allt eftersom jag kommit in i vad mitt parti och Alliansen står för, upptäckt både med- och motbloggare, och slutligen kommit in som folkvald i kommunfullmäktige förra året, så har mina argument och insändare vässats och fått visst gensvar. Men samtidigt har jag fått det svårare att gå ihop med att jag i grunden ser väldigt få inom politiken i Sala som inte är ganska schyssta. Deras åsikter må vara ganska avvikande från mina, men de allra flesta är det inget problem att språkas vid med på kaffepausen under ett möte.
Efter att ha suttit på kommunstyrelsen i torsdags, ett möte som av någon okänd anledning känndes avslaget, trots att vargfrågan avhandlades, försökte jag i ett blogginlägg tidigare idag förklara vad jag tror är fel med kommunstyrelsen. Jag står för vad jag skrev där, men samtidigt var jag också på väg att skriva en ännu vassare insändare, men som jag nu förpassat till papperskorgen. På Facebook tipsade Mary X Jensen om en sida om politikens åtta budord, vilket är ett antal enkla men värdefulla råd på vägen mot ett renhårigt engagemang.
Jag kommer i mina närmaste inlägg göra ett omtag och i en mer balanserad, avpolitiserad ton ta upp en del lokalpolitik på ett sätt som jag mer kan leva med. Bloggandet kommer fortsätta, men jag måste komma ihåg att skriva på ett sätt som är hållbart för mig och andra.

intressant?

Billig, bra och snabb service - vilka två väljer du?


Jag lyssnade via jobbet på Ida Hult, trendetonlog och framtidskonsult. Det var en hel del snömos och öppna dörrar för en ung kille som mig på bara 37 vårar, men en kul bild fastnade:


Känns som dessa slutsatser är applicerbara på många moderna företeelser, inom tex politiken så blir det inte Bra om Besparingar trycks igenom Snabbt.

Tar majoriteten i Sala Kommunstyrelsen på allvar, eller?

Vilken funktion har egentligen kommunstyrelsen? Den ska normalt sett vara kommunens motsvarighet till det som på riksnivå är regeringen, dvs en central nyckelroll. Hur majoriteten i Sala nominerar till kommunstyrelsen har fått mig att fundera. Låt oss granska hur det ser ut efter den senaste förändringen:
Majoriteten:
PO Rapp(s) – Kommunstyrelsens ordförande(=kommunalråd). En tung post, nog att göra i sig.
Ulrica Spårebo(s) – tänkt att bli partiets stjärnskott men ett politiskt oskrivet kort. Nu upplyft till vice ordförande och ordförande för arbetsgivardelegationen, som ska kombinerats med ett arbete i Sigtuna. Tufft.
Alaittin Temur(s) – Nytt namn som också är ett oskrivet kort. Har yttrat sig 1-2 ggr under de första åtta månaderna. Har inga andra poster vad jag vet. Vice Sekreterare för (S)-Sala. Okänd förmåga.
Alexandra Gustafsson(s) – Ersättare i SHE. Nytt, ungt namn. Oskrivet kort. Har några uttalanden/kommentarer bakom sig, men inget tydligt politiskt avtryck.
Daniel Ahlin (sbä) – Har yttrat sig ett par gånger som ersättare, nu upplyft till ordinarie efter Marcus Andersons avhopp. Har inga andra poster vad jag vet. Okänd förmåga
Erik Åberg(mp) – Ordförande för Sala-Heby Energi och engagerad i många KS-debatter. Motsvarar tyngden i KS.
Lotta Johansson-Arnqvist(v) – ordinarie i KSAU, vice ordf i vård- och omsorgsnämnden och arbetsgivardelegationen, argumenterar med pondus i KS. Motsvarar tyngden i KS.

Oppositionen:
Carola Gunnarsson(c) – oppositionsledare, kommunalråd i åtta år före det. Ordinarie i KSAU. Vice ordförande i Sveriges kommuner och landsting. Osv. Nuff said…
Christer Eriksson(c) – gruppledare för C. Ordinarie i SHE. Tydliga, balanserade inlägg KS.
Peter Molin(m) – gruppledare för M. Oppositionsledare i VoO. Ordinarie i KSAU. Ledamot i arbetsgivaredelelagtionen. Många uttalanden i KS.
Michael PB Johansson(m) – oppositionsledare i KoF (ett heltidsjobb dessa dagar…) och en frispråkig tillgång i alla debatter.
Lars Alderfors(fp) – gruppledare folkpartiet och är kanske den med mest uttalanden i debatterna i KS.
Eva Axelsson(kd) – (ny) gruppledare för kristdemokraterna efter valet.

Analys:
Alliansen har satt sina tyngsta kort i kommunstyrelsen, alla är minst gruppledare eller oppositionsledare i sin nämnd.
Majoriteten, som har det större ansvaret, arbetsbördan och makten, har på sina sju poster bara tre personer som kan sägas ha någon större tyngd i form av erfarenhet och position i sitt parti (PO Rapp, Erik, Lotta och Ulrica) medan Alaittin, Alexandra och Daniel rimligtvis borde ha fått se och lära som ersättare. Var är socialdemokraternas och sala bästas alla ordföranden i nämnder? Politikerproffset Glenn Andersson(S) är visserligen ersättare (!), men ordförandena Karin Karlsson(S), Bengt Jansson(S), Bo Kihlström(S) och Eric Fylkeson(S) lyser med sin frånvaro. Läget för Salas Bästa är tyvärr ännu värre, med Marcus Andersson(SBÄ) och Gunnar Forsgren(SBÄ) borta från scenen har partiet nu bara blåbär i KS, eftersom ordförandet för tekniska nämnden, Magnus Eriksson(SBÄ), inte finns med.
Självklart är det bra med förnyelse och att släppa fram nya, unga, kvinnliga ledamöter. Men om man tar KS på allvar och inte som en filial till ett mer dolt styre i KSAU, så borde dessa nya ledamöter rimligtvis ha suttit som ersättare. Alla som deltagit i KS under våren vet från mitt eget exempel att en ersättare kan delta fullt ut i debatten och göra ett avtryck…

Om det fortsatt under hösten ser ut som på senaste mötet innebär det ett KS där PO Rapp i princip får bära hela debatten för S och SBÄ (20 av 24 mandat i kommunfullmäktiges styrande majoritet) understödd stundtals av MP och V. Jag tror INTE det kommer hålla, och jag är faktiskt lite orolig för hur han ska orka. Just därför måste majoriteten bemanna de öppna politiska forumen i allmänhet, och kommunstyrelsen i synnerhet, med dem som faktiskt styr den politik som sedan ska beslutas. Den får inte föras i det fördolda av personer som sedan inte får stå till tals i debatterna.

intressant?

fredag 19 augusti 2011

Lokalproducerat kött kräver att djurägare får full ersättning för vargens närvaro

Djurägare från Västmanland har i ett möte idag enats om att om det ska finnas rimliga möjligheter att bedriva produktion av beteskött lokalt (se tex Gröna Hagars Kött), så behövs en politik som inte skapar ett moment 22 för producenterna. Som jag berättade igår är den rödgrönorangea majoriteten i Sala emot att vi från Sala säger nej till mer varg. Alliansoppositionens ledare i Sala, Carola Gunnarsson(C) och vår gruppledare Christer Gustafsson stred hårt för att undvika detta, men majoriteten vill inte ta med det uttalandet.

C vill skydda hälften av den svenska vården från konkurrens

skulle man kunna formulera det förslag som "läkt" ut till DN inför partistämman i september. Men i Sverige så är det förstås den skyddade verkstaden, monopolet, kvinnofällan, som är normen. Så rubriken i DN är istället förstås att vi ska gå från dagens 10% i privat drift till 50% privat. Direkt börjar röda tomtar ÄNDÅ misstolka detta som att vi ska sluta med hälften av vården i Sverige. Det är som att så fort en hederlig företagare (ja det är faktiskt så att 99% av företagarna är hederliga, vanliga människor) får överta driften av vård så är det som om den försvunnit. Medan verkligheten visar att privat driven vård kan vara kostnadseffektivare, ger kvinnodominerade yrken fler karriärmöjligheter, och pressar den offentliga vården att utvecklas. Den kan också vara skit, men där skiljer den sig inte från någon annan verksamhet.

Och börja inte klaga över deras vinster: de som bygger sjukhus tar ut vinst, de som levererar varor till sjukhusen tar ut vinst, de som säljer inredning till sjukhusen tar ut vinst. Varför ska inte då de som utför det viktigaste, vården, kunna få en utdelning om de gör ett bra arbete? "Manliga" yrken får tjäna pengar men inte "kvinnliga". Typiskt vänstern igen. Handla upp bättre, men sluta gnäll sedan.

torsdag 18 augusti 2011

Annie och Anna-Karin om jämställdhet - CK stylee


Centerkvinnorna har frågat ut de tre partiledarkandidaterna i Centerpartiet om var de står inom Jämställdhet uppdelat på sex områden. Det är en upplysande läsning där mitt samlade intryck är:
1. Anders W Jonsson: Känns tyvärr magert ställt bredvid de två andras svar. Är detta ett tecken på att han har mindre support i ryggen på sin kampanj, eller att han snart kommer kliva tillbaka?
2. Annie Lööf och Anna-Karin Hatt: Långa,välformulerade svar.
3. Annie föredrar en incitamentspolitik medan Anna-karin generellt sett lutar åt styrning och reglering. Annie anknyter ofta till unga kvinnors situation, Anna-Karin fortsätter hämta inspiration från storhetstiden på 70-talet.

Nytt vargrevir etablerat i Sala stadspark

En vargfamilj har etablerat sig i Sala stadspark. Flera hundar som rastats i stadsparken har dödats av vargarna och människor är nu rädda för att röra sig i staden. Mammor vågar inte lägre ställa ut sina barnvagnar på tomten. På Sala Torg kom vargen in och skrämde slag på besökare och gallerian tvingades stänga under dagen, vilket givit stora inkomstbortfall för ägarna. Länsstyrelsen fick några suddiga mobilfoton som bevis och en förstörd ägare som fick höra att ”det kan lika gärna vara en Schäfer som någon glömt koppla”. Risken är nu stor att han tvingas stänga hela Sala Torg.
I dagens möte lyftes frågan på kommunstyrelsen, men där beslutade Framtid Sala att man fortfarande inte ska kräva från kommunens håll (mot Länsstyrelsen mfl) att inga fler vargar planteras ut i Sala. Man menar att de som bor i staden måste acceptera vargens närvaro tills staten säger annat, och att det är bättre att vänta in beslut i lugn och ro.
Detta är förstås inte helt sant. Men byt ut stad mot västra Salas små samhällen och landsbygd, så stämmer i princip hele beskrivningen av vad som sker och skett i Sala, med kommunstyrelsens beslut taget för en dryg timme sedan av majoriteten. Alliansen ville att vi skulle uttrycka att kommunen stödjer sina medborgare i nöd. Nu vet vi var alla står.

onsdag 17 augusti 2011

Förlåt Federley - föräldraförsäkringen är en perspektivfråga


När jag mfl trackat ner på C:s jämställdhetsgrupp så måste man vara rak och erkänna att det förstås är en perspektivfråga. Om det är *föräldrars* rätt till sina barn som är det centrala så är dagens läge en kollektivistisk kvarleva. Om det istället är *barnens* rätt till (maximal) föräldratid, då är förslaget ett steg i helt fel riktning. Och helt onödigt: redan idag måste den förälder som överlåter sin halva skriva under ett papper innan det är OK.
Det kanske inte var vääärldens bästa ursäkt, men det förklarar iaf olikheterna i perspektiv.

Centerpartistisk mediedominans fortsätter - nytt utspel i VLT för Annie

Det har konstaterats i Resume att oavsett utgång av partiledarstriden, så har Centerpartiet tjänat på den öppna processen. Det har duggat positiva utspel för den ena eller andra kandidaten som gör att oavsett vem som vi väljer, kommer denna att vara bekant för betydligt fler än vad fallet hade varit annars (läs: Juholt). Dagens VLT är ett bra exempel på detta, där sju Centerpartister från länet runt (bland annat fd kommunalrådet Lars Kallsäby) stödjer en av kandidaterna. Detta är det 4:e Centerutspelet i VLT i partiledarvalet på några veckor, och kan knappast underskattas i värde. Nästa vecka kommer Anders(osäker på datum) och Annie(fre 26) hit, som uppföljning till Anna-Karins besök den 6:e augusti.

tisdag 16 augusti 2011

Många reagerar på utspelet om att skapa 7-8 pappamånader

Det är många som, precis som jag gjorde, reagerar på utspelet från Centerpartiets jämställdhetsgrupp igår. Däribland Johan Hedin, Karl Malmqvist, Johan Ingerö(på FB) och Annie Lööf. Det är ganska klart att förslaget kommer debatteras en hel del på riksstämman... ;-)

Centern väljer sänkt restaurangmoms framför jobbskatteavdrag

Nu står det klart att moderaterna tar till sig läget i ekonomin, allianspartnerna och oppositionen och backar från det femte jobbskatteavdraget. Centerpartiet vill att vi prioriterar en sänkt restaurangmoms bland annat. Kanske kan oppositionens oheliga allians leda till något gott i detta fallet?

PS Bilden är lite självironisk. Kan tänka mig att det är (M)'s syn på vårt utspel ;-) DS

måndag 15 augusti 2011

Centerpartiets Jämställdhetsgrupp frontalkrockar i våghalsig vänstersväng

Jag skriver detta medan jag har en dag föräldraledigt (inget dagis/fritids), jag tog ut ett halvår föräldraledigt var för alla våra tre barn, och är den som sköter diskandet och småstädandet hemma.Men jag är också uttalad liberal, och sätter därmed teet i halsen när jag ser vad Centerpartiets förnyelsegrupp för Jämställdhet skriver på SvD debatt. Personer jag respekterar, som Quarlsson och Federley, vill göra som vänstern sade, men inte ens de vågade, och dela upp föräldramånaderna helt, dvs ta bort föräldrarnas egna val hur de ska göra uppdelningen.
Ibland finns det förslag och policys inom (C) som jag accepterar och försvarar eller i alla fall förklarar, även om jag inte själv gillar dem, men detta förslag är bara "down the drain". Det var ju precis detta som vi ska vara emot i Centerpartiet och Alliansen. Och så snackar man om att vi ska bli mer tydliga. Tydlighet är inte att säga emot sig själv. Låt mig vara tydlig vad min åsikt och min bild av Centerpartiet är:
Vi står för en individuell syn på individen där vi får göra våra egna val i så hög grad som möjligt, och där staten griper in när makt missbrukas (diskriminering tex) men inte när vi gör egna val, må de vara "dåliga" eller "bra". Ska något göras med föräldraförsäkringen så är det möjligtvis att ta bort pappamånaderna, men det är väl lika provocerande som jämställdhetsgruppens förslag?

Centerpartiet curlar inte miljöfrågor - då får man ta (häst)skiten

En av orsakerna varför Centerpartiets miljöprofil ifrågasätts relativt miljöpartiet kan liknas vid en familj där föräldrarna i grunden är eniga om barnuppfostran. Men när Pappa hela tiden säger ja till barnen, curlar och allmänt har en naiv syn på föräldraskapet, så måste Mamma bli den hårda, den som representerar ordning och reda, osv. Detta är en klassiskt polarisering.
På samma sätt tvingas vi gång på gång i Centerpartiet reagera på ogenomtänkta, naiva och idealistiska förslag och/eller beslut från mp, miljörörelse och lagstiftare där människor och deras vardag verkar osynliga. Vi VILL ha ett renare, sundare och hållbart samhälle, men vi klarar inte av att blunda för individen, för verkligheten, för våra medmänniskors förmåga att leva med utvecklingen. En hållbar utveckling, så som FN definierat den, består av tre pelare där ekonomisk och social hållbarhet ingår. Utan dessa blir det ingen hållbar utveckling.
Ett konkret exempel som jag läste om är hur hästgödsel verkar ska hanteras som radioaktivt material. Hästgödsel! Ett annat är hur de som försöker skydda sig mot vargen inte får ersättning eller stöd från regelverk, kanske tom motarbetas av dessa.

Centerpartiet Sala säger ifrån när varg dödar en livskamrat till

Jag skrev i torsdags om hur vargfrågans nyansering är ett måste, och det som konkret föranledde det var att ännu en hund dödats av varg här i Sala. I dagens tidning skriver Centerpartiets ledande företrädare i Sala, Carola Gunnarsson och Christer Gustafsson, om att nu får det vara nog och att majoriteten får lov att bekänna färg. Centerpartiet har nu också lyft frågan till kommunstyrelsens möte på torsdagen, så att vi kan få ett stöd för en reaktion. PO Rapp uttrycker i en intervju sig positivt till att vi reagerar till länsstyrelsen. Dags för lokala miljöpartister att bekänna färg?

Notis: Bilden, av finnstövaren Vildha, är en av de "snällare" hur det kan se ut när vargen varit framme och dödat en livskamrat.

söndag 14 augusti 2011

Labour vill kapa banden med facken - något för (S)?

I England är faktiskt banden till facket för motsvarigheten till sossarna, Labour, betydligt öppnare där de tex. har hälften av rösterna på partikongressen. Trots att ledaren för brittiska Labour, Ed Milliband, valdes tack vare dessa fackröster har han för avsikt att minska banden till fackrörelsen, låta icke-fackliga vara Labourmedlemmar(!) och generellt sett minska fackens makt. Se där, något att ta efter för svenska socialdemokraterna (som precis som moderaterna blickat mot England för förnyelse tidigare)? Läs gärna Erik Laakso:s inlägg om band mellan fack och (S).

torsdag 11 augusti 2011

Sverigedemokraterna är en vårta


Jag måste säga att ni som är politiskt aktiva inom kommuner eller landsting, och är särskilt Alliansare, bara måste läsa Dagens Samhälle. Den är matnyttig, fräsch i anslaget och förnyelsen efter årsskiftet måste tillskrivas en hel del till den nye chefredaktören, Mats Edman, som i sin ledare går från tydlighet till tydlighet. Numera är det inget hymlande om detta är en branschtidning som faktiskt representerar arbetsgivaren SKL och inte något blekt och politiskt korrekt politiker-TT. Därmed så har det blivit mycket tydligare att SKL:s intressen mycket tydligare faller samman med de som Alliansen förmedlar; ekonomiskt logiska argument, arbetsgivarperspektiv och skarpa granskningar. Jag har hittat många argument från Mats om tex LOV och nu idag gav han mig råg i ryggen att säga det jag länge burit med mig: om situationen skulle uppstå i framtiden att jag hamnar i en politisk position där två block ger ett främlingsfientligt alternativ vågmästarrollen, kommer jag INTE att använda min röst för att ge dem makt att styra besluten. Då är det bättre att skapa blocköverskridande diskussioner.
Missförstå mig inte. Vi måste ta SD:s närvaro, orsakerna bakom, på dödligt allvar och vi måste respektera deras rätt att närvara i kommunfullmäktige. Men jag är INTE skyldig att ge dem diret inflytande. Det är ett sluttande plan. Sverigedemokraterna är ett sjukdomstecken. Det betyder inte att vårtan ska få bestämma om jag kan hindra det.

Vargen - så här ska den hanteras

Jag lovade att ta upp vargfrågan som ett konkret exempel på hur Centern ska hantera sina dilemman.

Ofta när debatten kring varg bränner till, som den defintivt gjorde i vintras i Sala, så polariseras debatten till att gälla varghatare och vargkramare. Eftersom Centerpartiet som regel har starka band till land och jakt kommer vi följdaktligen lätt i hatarlägret, vilket skrämmer bort alla som har svårt att relatera till vargfrågorna på basis av personlig erfarenhet (jagar inte/har inte hund eller boskap).

Generellt sett på riksnivå så skildras vargen och vargjakten med en tyngdvikt mot att vargen är "snäll" och jägarna "dumma". Det finns flera aspekter som ofta kommer bort i debatten, som jag gissar har flera skäl. Naturromantik från skribenter som inte vet något om vardagen på landet, och en bristande förmåga hos landsbygdens drabbade att kommunicera problemen som vargen utgör så att andra förstår och kan empatisera med det.
1. Det finns ingen "naturlig spridning" för vargen längre. Det landskap som vi till 99% ser när vi rör oss i naturen är ett kulturlandskap, vilket innebär att det tämjts, odlats och oåterkallerligen förändrats av oss människor. Det går inte att återskapa något "ursprungligt" landskap. Därmed faller argumenten att vargen ska tillbaka till tex mellansverige. Särskilt när den själv inte ens själv vill det! DET är onaturligt.
2. Vargen dödar våra nära och kära. Jag har fått höra historier om hur bekantas kor, får och hundar reagerat när vargen bara rört sig bygden eller dödat. Kor som springer genom elstaket som tokar och tömmer tarmarna i panik, hundar som dödas, hussar och mattar som lider för att deras hundar som behöver rastas nu måste koppla dem fast de bor på landet. Jag skulle nästan vilja köra en kampanj som avbildar dödade hundar och katter i lägenheter, "rivna" av varg, och så skulle vi se hur diskussionen blir. De som drabbas av varg måste våga berätta om sina förluster och sin vardag.
3. Ulf Lundells förevigade "Jag vill bo i öppna landskap..." slår an till något grundläggande i den svenska folksjälen. Men hur hade ni tänkt att vi skulle bevara dem i de blandlandskap som är så vanliga i Sverige? Hur ska vi kunna ha betande djur om vargen river djur på djur?
I slutändan måste vi välja i Sverige vilken typ av natur och landsbygd vi vill ha, man kan inte båda äta kakan och behålla den.
Den rimliga slutsatsen är att vi för det första inte ska plantera in ny varg, och där vargen finns ska landsbygden ges rimliga förutsättningar att hantera detta.
Slutnotis om att verkligheten är aldrig svart och vit. Den enda varg(jaktskvot) som inte skjöts av under vinterns vargjakt var just den i mitt Västmanland. För att sedan köras på av en bil utanför Ransta. Säg där en sorglig och symbolisk slutpunkt för diskussionen.

Marcus Andersson (Salas Bästa) lämnar tunga uppdrag

Nu står det klart att Marcus Andersson, Salas Bästa, lämnar sitt uppdrag som vice ordförande i kommunstyrelsen och de flesta andra uppdragen. Kvar blir tyckarposterna i Samverkansgruppen och kulturhusgruppen plus förstås KF-posten.
Jag kan tycka att det nu börjar likna ett läge där han, Gunnar, mfl hamnar i det läge de kanske borde ha stannat i; att påverka politiken utifrån i samverkansgrupper, utan att sitta på dubbla stolar. Det har uppenbarligen varit tyngre och mer ansträngande att vara politiker än de insåg, vilket är mänskligt. Omsättningen gör hur som helst att vi ser fram mot nya ansikten/nya positioner och ytterligare en tid av lära-känna-styret.

onsdag 10 augusti 2011

Det händer grejer i Sala i helgen.

Det blir full rulle i helgen för de som inte vill missa något av det kulturella som erbjuds i Sala. Konst- och hantverksrundan i Västerfärnebo, Silvergruvans Dagar och Invigningen av Kallbadhuset. Lite ketchupeffekt faktiskt. Det fantastiska är hur mycket ideellt arbete och stöd från små och stora företag som gått till att få dessa saker att gå av stapeln. Jag vet själv flera vi Centern som antingen målat på kallbadhuset, som brukar uppträda med dräkter på Gruvans Dagar, eller står som värdar på rundan i ’Färnbo. Ta chansen och besök eller delta ni också!