fredag 26 augusti 2011

Jag mötte Annie idag - Politiker är väl ingen yrkeserfarenhet? Eller?

Något som kan anföras som kritik mot Annie är att hon skulle ha för lite "riktig" yrkeserfarenhet, att honskulle vara en politisk broiler. Låt mig först konstatera att hon har ett jobb som är lika verkligt som något annat jobb, men 1000 ggr mer utsatt, tidskrävande och utvecklande än de flesta "vanliga" jobb. Jag är själv endast fritidspolitiker, men jag märker hur mycket särskilt tiden efter jag valdes in i kommunfullmäktige i höstas har betytt för mig på flera plan.
Låt mig ta ett annat exempel, Salas kommunalråd Carola Gunnarsson. Jag följde henne under hennes tid som kommunalråd under 2006-2010, och de krav som ställdes på henne, och som hon överträffade, kräver och utvecklar en förmåga som är till nytta i många andra arbeten, särskilt chefsbefattningar.
Och där är en av de springande punkterna, tror jag, att vara partiledare är just ett uppdrag som kräver en förmåga att vara chef. Nu påstår jag inte att Annies riksdagsjobb motsvarar ett kommunalråds, de är krävande på två helt olika sätt misstänker jag, men hon har den typ av yrkeserfarenhet som behövs.

Den är dock inget värd om man anser att de ideal hon står för är fel. Men det är en helt annan diskussion.

2 kommentarer:

 1. Ok, vad händer med en riksdagspolitiker som inte gör sitt jobb? Säg att vederbörande ägnar sin till åt att skriva böcker, företräda kunder och resa i landet istället.

  Att vara politiker kan definitivt vara krävande, men det behöver inte vara det. Sannolikt är granskningen hårdare på en lokalpolitiker än på en rikspolitiker.

  Har du däremot byggt ett företag, eller tagit dig upp som chef eller ledare, så är det inte troligt att du gjort det genom att skaka hand och le. Även om det förstås är möjligt.

  Framförallt skulle jag nog säga att att den värld politikerna rör sig i är tämligen insnöad och har få saker gemensamt med den som de styrda lever i, vilket är en av orsakerna till många helt verklighetsfrånvända beslut.

  För mig är det ett problem att politiker mäts enligt andra måttstockar än människor i övriga yrkeslivet.

  SvaraRadera
 2. Har du själv någon verklig erfarenhet av lokalpolitik eller riksdagspolitik? Av utsattheten och den ständiga stressen, och "backstabbingen" som kan förekomma? Eller har du läst tidningen bara? Den typ av politiker du föreställer dig förekommer säkert, men det är knappast värre högre frekvens av odugliga eller idioter bland politiker än det är i ditt eget yrke. Misstänker jag. Det är så lätt att bara kasta skit på politiker, tyvärr.

  SvaraRadera