lördag 27 augusti 2011

Vägen mot acceptans för SD

Jag har i mina två senaste inlägg om SD, här1 och här2, har jag försökt att komma över den kontakträdsla med partiet som jag tror de allra flesta svenskar har, och som är extra problematisk som aktiv politiker. Jag står fast vid att jag i dagsläget ser SD:s grund som rasistisk i hur den uttrycks och visas upp på främst riksplanet, men om ni tar en titt på kommentarsfälten i inläggen ovan så kan ni där se exempel på vad som kan vara en del av nästa fas i SD:s utveckling, "normaliseringen". Stellan Bojerud är ett exempel på en nyanserad och moderat (i ordets allmänna betydelse) sverigedemokrat. Preics som jag noterat tidigare, upprepar han mönstet för SD-företrädare i att han har många band till andra kulturer och invandrare, vilket förstärker problematiken att bara avfärda SD. De har uppenbarligen utvecklat sina åsikter inte i ett tomrum, utan i kontakt med det de kritiserar.
Jag tror att om SD rekryterar fler som Stellan, reformerar sitt budskap (särskilt i media) och hittar en sammanhållen ideologi, så kommer de att inte vara konstigare än hur KD länge var (med massa mer extrema kristna ideer i bakgrunden under Alf Svensson) eller V är med sina önskelistor. Då kan partiet bli något som, även om inte många vill alliera sig med dem, så kommer de att få delta på allvar som fri agent i förhandlingar. Rasism är inte OK, men att vilja förändra samhället på demokratisk väg är det om man respekterar grundläggande mänskliga värderingar. När SD har nått dit kommer debatten att på allvar bli en utmaning för liberaler som jag, idag vinner de bara över redan övertygade. Som i och för sig ger dem lika många röster som mitt eget Centerparti för närvarande...

2 kommentarer:

 1. En trevlig läsning. Inte orden i sig, utan att du bildar dig en egen uppfattning och inte är megafon för de politiskt korrekta vanföreställningarna.

  Av hög respekt för dig skall jag därför inte argumentera för SD om vår sak, utan blott be dig att på egen hand gräva vidare.

  Hur skrev Runeberg? "Något tålte hon skattas åt men mer att hedras ändå". Det är så jag ser SD.

  SD är inte en sjukdom. SD är ett symptom på en sjukdom. Att bota symptomet befriar er inte från sjukdomen. Men botar ni sjukdomen kommer ni att samtidigt bli kvitt SD.

  Du förstår nog detta. Men dina kompisar i Stockholm är försttockade. Möjligtvis undantaget min son och ex-hustru, som båda är aktiva i (C).

  PS: Jag gillar Sala i största allmänhet.

  Stellan Bojerud

  SvaraRadera
 2. Mikael, jag är tacksam för ditt sätt att närma dig denna fråga. Det gäller även dina två tidigare inlägg.

  Jag är tacksam över att inte kallas idiot, avskum, drägg, thailandspedofil o s v. Det är en uppfriskande anomali i min vardag.

  Min ståndpunkt är inte rasistisk utan matematisk.

  20 000 nya lägenheter per år räcker inte för 100 000 nya invandrare, även om en del av invandrarna är återvandrande svenskar, som redan har bostad i vårt land.

  Det är redan ett faktum att unga människor tvingas avstå från universitetstudier p g a bostadsbrist, därför att bostäderna prioriterats till invandrare.

  Hur Pelle med målet att bli byggnadssnickare skall få en egen bostad kan ingen svara på.

  Hälsar
  Stellan

  SvaraRadera