lördag 20 augusti 2011

Är politiker också människor? En bekännelse.

Jag är en trial-and-error-person. Jag lär allra bäst genom att prova mig fram, och av de misstag jag gör. Som ung var jag tvungen att prova på en cigarett innan jag bestämde mig för att aldrig röka. Det jag inte prövat, är det jag är för rädd för.
Som politiker har jag på samma sätt kastat mig in i debatter, motioner och nämndsarbete, utan att tveka speciellt mycket. Det var tidningen NEO som var katalysatorn för mitt engagemang i politiken, och det var sedan flera skäl som gjorde att jag valde Centerpartiet. Men kanske det mest naiva, omogna och samtidigt viktigaste skälet för mig var att Centern för mig var ett snällt parti och ett parti som liksom inte var så ”politiskt”. Jag kan fortfarande stå för det, även om jag numera har en hel del mer politiskt korrekta skäl för min politiska hemvist.
Allt eftersom jag kommit in i vad mitt parti och Alliansen står för, upptäckt både med- och motbloggare, och slutligen kommit in som folkvald i kommunfullmäktige förra året, så har mina argument och insändare vässats och fått visst gensvar. Men samtidigt har jag fått det svårare att gå ihop med att jag i grunden ser väldigt få inom politiken i Sala som inte är ganska schyssta. Deras åsikter må vara ganska avvikande från mina, men de allra flesta är det inget problem att språkas vid med på kaffepausen under ett möte.
Efter att ha suttit på kommunstyrelsen i torsdags, ett möte som av någon okänd anledning känndes avslaget, trots att vargfrågan avhandlades, försökte jag i ett blogginlägg tidigare idag förklara vad jag tror är fel med kommunstyrelsen. Jag står för vad jag skrev där, men samtidigt var jag också på väg att skriva en ännu vassare insändare, men som jag nu förpassat till papperskorgen. På Facebook tipsade Mary X Jensen om en sida om politikens åtta budord, vilket är ett antal enkla men värdefulla råd på vägen mot ett renhårigt engagemang.
Jag kommer i mina närmaste inlägg göra ett omtag och i en mer balanserad, avpolitiserad ton ta upp en del lokalpolitik på ett sätt som jag mer kan leva med. Bloggandet kommer fortsätta, men jag måste komma ihåg att skriva på ett sätt som är hållbart för mig och andra.

intressant?

2 kommentarer:

  1. Ja tänk om alla politiker var tvungen att gå en utbildning och få en politikerlicens innan, haha. Då skulle den budordslistan vara med. Bra inlägg, skön bild och lovande för framtiden. Ingen kan väl tvivla på att du har engagemang och vilja att göra ett bra jobb i alla fall. //MN

    SvaraRadera
  2. Tack, det värmde. Jag har myst varje gång jag läser din kommentar idag, behövde lite positiv feedback ;-)

    SvaraRadera