lördag 24 september 2011

Nybyggarlandet - Vår tomt med utsikt på en brant sluttning

Jag drog en rövare i morse och sprang mitt substitut för Lidingöloppet, som jag skulle ha sprungit idag. Det blev två mil (tur och retur Åre-Duved) på drygt 1h38m. Tyvärr missade jag chansen att tala om Centerpartiets nya "koncept" Nybyggarlandet, men då återger jag huvuddragen i det jag tänkte säga här:

- Nybyggarlandet är en härlig vision, en ide om inklusion istället för pekpinneaktig integration, om en rell gemenskap istället för en påklistrad kollektivistisk ide.
- Men vi bryter ny politisk mark.
- Likt en plätt mark på Åres sluttningar som ingen annat parti vågat satsa på, så har visionen Nybyggarlandet en fantastisk utsikt, men den är också omgiven av branta fall.
- Vi måste ta oss an utmaningen att förverkliga detta inte bara med stora ord, utan också genom att våga smutsa ner våra händer, genom att våga ta kampen med rädslan och avgrundsprofeterna.
- Roger Tiefensee sade nyss att vi i Centerpartiet gillar att försöka förena motsatspar. Det var en härlig omskrivning för att vi verkar gilla ta alla frågor (varg, kärnkraft) där det finns maximal chans för att vi får ta en massa däng. Men sådana är vi, mod är en livsstil.
- Vi måste tala om invandringens konkreta värden, som att
* vår gemensamma välfärd idag bärs upp av en hög andel arbetande med invandrarbakgrund
* att värden som frihet, respekt för individen och tolerans inte bara är stickers som man kan bära på kragen, de kräver också att vi tar vara på den potential som varje medborgare bär på.
- Men vi får i våra försök att förändra samhället i denna fråga inte väja för den omvända proportionalitet som råder mellan tolerans och liberalism om solidariteten ska förbli konstant.
Vad menar jag med detta? En proportionalitet är tex detta:
Om vi har P ledamöter på Centerstämman som var och en får k minuter taltid blir det totalt T minuters taltid. Om vi dubblar antal ledamöter P, dubblas också taltiden T.
Min åsikt är att det råder en omvänd proportionalitet mellan toleransen T hos ett folk för invandring och graden av Liberalisering i invandringspolitiken för en viss konstant nivå på solidaritetssystemen (sjukvård,skola,bidrag,etc) :
Detta innebär -MYCKET FÖRENKLAT- att om jag vill dubbla Liberaliseringen, måste jag också dubbla Toleransen, för att inte få en opinion som vill halvera Solidaritet(ssystem)en.

Min väldigt formaliserade version av mina tankar innebär i mjukare ord att vi har en pedagogisk utmaning framför oss med att förklara och motivera våra medmänniskor om Nybyggarlandets poänger om vi inte ska få antingen ett nej till visionen, eller ett ja, men i ett samhälle där solidariteten krymper och var och en, om än fri, mer får klara sig själv. Nybyggarlandet är  inte en kall och naiv ide om öppna dörrar till svensk ensamhet, utan en inkluderande ide om gemenskap och varm framåtanda.

Puh, det var nog bra att det blev ett blogginlägg. Detta hade jag Aldrig hunnit på två minuter...

3 kommentarer:

  1. I ärlighetens namn tror jag inte svenskar har något emot nya svenskar och jag tror att toleransen är hög. Vad svenskar vänder sig mot är att stat och andra besltusorgan skapar lagar och pekpinnar som gör det svårt och ibland omöjligt att låta det traditionella svenska kulturarvet få fortleva utan att anpassas. Jag tror också att det skulle vara en betydligt bättre förutsättnig för nya svenskar att komma till Sverige och trivas om svensk politik skapade bättre förutsättningar för dem.
    Nu pratar jag inte om bidrag, jag pratar om trevliga områden att bo i, skolor med kompetens att undervisa och möte dem där de är i livet samt att inte prata om nya svenskar som den grupp som räddat välfärden.
    Jag blir så arg när jag hör våra politiker prata på det visat så jag kokar.
    Snacka om kränkande. Vi pratar om nya svenskar som den grupp som är beredda att ta de jobb vi gamla svenskar inte längre vill ha. Hallå - det är den enda marknad de blir insläppta på rent generellt. Marknaden där gamla svenskar inte vill jobba.
    Kanon att de vill ta de jobben, men de har många gåner inget alternativ.
    /Helena.

    SvaraRadera
  2. Jag håller med dig i allt, och vissa saker menade jag i texten men lyckades fumla bort poängen. Jag blir också lite skogstokig när unibersitetsexaminerade (tex) kör taxi för att vi inte lyckats vidimera och fånga upp deras kompetens.

    SvaraRadera
  3. projectsbyhelena.com25 september 2011 kl. 19:56

    När Reinfeldt pratar om att vi måste ha arbetsmarknadsinvandring så har han ett förhållningssätt som att prata om en andra klassens människor. Generellt nämner han dem som dem som ska ta just dess jobb som ingen av oss längre vill ha..
    Han per automatik generaliserar och sätter en stämpel på dem som om de alla är tacksamma och som om de inte skulle ha möjljighet att vare sig kunna eller vilja mer..
    Nej - det ser ju politiken till..
    Och de som både kan och vill så fort de sätter sin fot i vårt land de varken får eller släpps in..
    Så många som har skyhöga utbildningar och är hur jäkla duktiga som helst.
    Så många av dem och gamla svenskar som gör något helt annat än det de är utbildade till..
    Ja man blir som du säger "skogstokig"!

    SvaraRadera