torsdag 1 september 2011

Sala Folkets Park - ska ideella verksamheter få kosta utan motprestation?

Min politiske kompanjon i flera politiska insändare och motioner under året, Andreas Österberg(M), skriver i gårdagens Sala Allehanda om att det är oroväckande när kommunen stödjer ideell verksamhet (Sala Folkets Park) utan att kräva någon form av motprestation, och det rör sig i detta fallet om flera hundra tusen. Det är andra gången på kort tid som detta sker. Det han tycker (med flera av oss) är att de måste kunna visa upp någon form av tydlig plan och verksamhetside, peka ut färdriktningen och vägen dit, om kommunen ska fortsätta stödja verksamheten.
I Västerås arbetar man enligt en tydlig modell som följer denna tanke; varje förening får en större pott genom normala villkor, men för att få ut den sista delen måste man delta i ett möte med kommunens företrädare där man redovisar sina planer för året, i annat fall fryser pengarna inne. Ett bra och "snällt" sätt i all sin enkelhet få föreningar att hålla sig i kragen, och prioritera de föreningar som har växtkraft.
Det är INTE frågan om att ställa krav på vinst eller så, alla som varit engagerade i ideell verksamhet vet att det är en förlustaffär på så sätt att mycket av kostnaderna betalas med just ideella insatser utan lön. Men de pengar som man då uppbär i stöd för lokaler etc bör då hanteas med respekt.
Inget konstigt i det.

2 kommentarer:

  1. Varför har inte bidragen till drift höjt på alla år kan man ju undra dom ligger i prinsdipp kvar på samma nivå som för 10-15 år. och har el och olja gjort de nej hur kan då dessa verksamheter gå med plus jag bara undrar hur ni tänker. Sedan vore de väll en bra i de att ta med parken i utvecklingen av lärkan då parken kan vara ett bra ställe för utbildning och som restaurang eller vad man kan hitta på tillsammans.

    SvaraRadera
  2. Jo, problemet är/har varit att Parken inte kommit med någon ordentlig plan för vad man vill göra. Men att möjligheter finns, det tvekar ingen om. Nu senast var det Framtidsboxens ungdomar som hade ideer för parken. Men de ideella krafterna som sköter verksamheten behöver hitta fokus, så ordnar det sig nog.

    SvaraRadera