tisdag 8 november 2011

Skolmat viktigare än undervisning – nästa valfråga?

I diskussionerna i skolnämnden i Sala, eller när skolan diskuteras bland föräldrar eller elever i andra samanhang, så har jag märkt att det ämne som berör och upprör mest, nästan mer än betygen, är skolmaten. Det är fascinerande och upplysande. På Wenströmska gymnasiet där jag jobbade i 10 år, var ett av de starkaste argumenten som eleverna tog upp mot varför vi förlorade elever att en konkurrerande skola serverade godare mat. Det tål att tänkas på rent allmänt när man i en verksamhet vill sammankoppla ens centrala kvaliteer och uppdrag med sin marknadsföring. Det är inte säkert att det är det som avgör vad som ens kunder väljer, utan istället (för den egna verksamheten) synbart perifera detaljer som har störst vikt.
Roligt då att notera att en av Salas matkockar, Cholanda Adamsson, fått pris för sin vegetariska wok. Kritiken mot den fördyrade kostorganisationen i Sala riskerar annars att överföras till att tolkas som att skolmaten i Sala inte är bra. Tvärtom, den har snarare blivit bättre. Däremot får vi se upp så att vi inte får den typ av regleringsdiktatur som Johan Ingerö, Kristina Östman, mfl skrivit om. Lagomt är bäst, och att ge föräldrar och elever ett val. Skolan kan aldrig tillfredsställa alla de koster och ideer som önskas av föräldrar, men genom att bryta ner måltiderna i val (istället för att styra) så kan varje elevs behov tillfredsställas i större grad. Här finns det faktiskt ett utrymme för en matig politisk diskussion för alla läger. Uppfostra och samhällsansvar eller valfrihet och eget ansvar?
Samtidigt ska vi komma ihåg att det vi tar för givet, i många andra länder är en fascinerande generositet från samhället.
(Min drömfrukost/lunch...)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar