lördag 12 november 2011

Rapport från Västmanlands kommundag i Västerås



Först ut på dagens kommundag var Marita Ljung, statssekreterare på Näringsdepartementet. För er som inte vet vad det är, fick vi en bra beskrivning: om näringsministern (Annie Lööf) är som ett styrelseordförande, så är Marita som VD:n, dvs den som ser till att besluten blir genomförda.
Citat: "Alla företag behövs".
En av de centrala punkterna var att det nu talas mycket om att man uppmärksammar att mer än minskandet av regelkrångel för företagare, så måste man också jobba mycket med att tjänstemännen ute i kommuner och länsstyrelserna måste ha ett medborgar- och företagarperspektiv, att hjälpa och inte stjälpa.
Angående bredband och Telia så har man sakt till på skarpen att Telia inte får riva upp någon mer kopparkabel på landet innan de mobila ersättningarna verkligen fungerar. Bra.


Efter Marita kom Magnus Kindbom, statssekreterare på Landsbygdsdepartementet, som talade vitt och brett om allt gott som (faktiskt) görs inom lantbruk, rovdjursfrågor och Matlandet Sverige. Hans poäng var att man måste följa EU:s lagar, som en del av respekten för den demokratiska processen, men att man inom den kan agera rationellt för att slåss för Sveriges värden. Ett klassiskt svenskt förhållningssätt oavsett regering, skulle jag säga.
Han tipsade om Miljöstyrningsrådet och att man faktiskt kan handla upp mat med krav på producenterna, men att det sker överklaganden från storgrossister just nu. Centerpartiet gör vad man kan för att stödja kommuner som vill kämpa emot.
Citat: "Bruka utan att förbruka"


Carola Gunnarsson, oppositionsråd i Sala och vice ordförande i SKL (Sveriges Kommuner och Landsting), tog vid efter lunch. Hon berättade om detaljerna från den första kommunala sektionen och vad som sker framöver. Vad det var får bara invigda Centerpartister höra mer om ;-)


Christer Eriksson, gruppledare för Centern i Sala KF och riksdagsman för en kort tid i fjol, gjorde ett empatiskapande inlägg om hur vardagen ter sig för de drabbade på  Rörbo lantgård i Västerfärnebo när vargen gjort entre och rivit c:a 100 djur på ett år. De har i hjärtat av Svartådalen försökt skapa ekologisk fåruppfödning och att hjälpa staten med att uppnå olika miljömål som öppna landskap. Experimentet i mellansverige med att skapa en vargstam har fått långt större konsekvenser än många anar. Detta har jag skrivit om i många blogginlägg.

En intressant dag där kanske det viktigaste är att vi möts och utbyter erfarenheter och stöd.

Ett tips bland många: nyttja Studieförbundet Vuxenskolan, de har resurser som inte utnyttjas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar