fredag 4 november 2011

Miljöpartiet surfar vidare längs Juholts ryggrad


Fokuset i tex Expressen efter den senaste väljarundersökningen från Demoskop är på att Socialdemokraterna uppnår sitt sämsta resultat någonsin. Jag tycker det istället är mer intressant
att se bortanför statistiska felmarginaler och studera de långsiktiga tendenserna. Här blir
istället andra mer intressanta tendenser uppenbara. Det första är att socialdemokraterna har haft en
nedåtgående trend sedan 2008, speglat av M:s uppåttrend. Rollbyte för "stadsbärande" parti? Det verkar så. Men det mest intressanta, och oroväckande för Alliansen, är miljöpartiets stabila uppåttrend. Följer man linjen de senaste åren så är den oemotsäglig. Från c:a 5% så kan man nu sägas ligga stabilt på 10% eller mer. Den skillnaden beskriver att man nu spelar i en annan klass på riksplanet än de andra fem småpartierna. Man behöver inte krisa av och till, partiledningen har arbetsro, och man kan fokusera på en mer långsiktig politik och taktik.
I jämförelse: KD, FP och V har under det senaste decenniet varit uppe över 10%, men de dagarna är nu fem år eller mer fjärran, och för C är det ännu längre sedan. Detta gör att vi får arbeta med en kviv på strupen. Partiledare har fått gå, och fler kan det bli. Björklund är den som suttit stabilast, men skull FP tappa en procentenhet till i ett par undersökningar kommer det snabbt förändras. En sorti för tex Björklund och kanske gör plötsligen Birgitta Ohlsson entre?

1 kommentar:

  1. Förbannat tråkig blogg du har ! Men so what ! Sossarna har du helt rätt i de har inget förtroende kvar. Fp rabiata EU- fanatism gör knappast att partiet ökar.

    SvaraRadera