onsdag 8 juni 2011

Socialliberal eller Libertarian? Arbete pågår...Ända sedan jag kom med på listan för Centerpartiet i höstas, och jag började blogga dessutom, så har en del av min hjärna arbetat på övertid för att försöka kompensera att jag inte är uppväxt med politiken utan var en normalsvensk i politiskt engagemang (lika med lågt) fram till för c:a fem-sex år sedan.

Bloggandet har varit en enorm hjälp, där jag initialt i princip helt utgick från andra bloggares eller tidningars rubriker och reflekterade kring dem. Numera börjar det faktiskt hända en del i min egen politiska vardag (som man kan se under flikarna ovan) men fortfarande är jag långt efter i att ha en solid politisk grund att stå på. Vissa saker börjar sätta sig, medan andra områden är som halvlagda pussel. Ett sådant område är faktiskt ganska grundläggande, och det har att göra med liberalismen.

Jag ser mig själv som ganska liberal, men begreppet, och alla ord där det utgör en del av, har vida olika användningar. Jag har försökt lite naivt att omfamna helt den rena liberala tråden som många i CUF (Federley, Hanna, Johan, mfl) och andra liberala bloggare står för som i extremfallet öppnar upp för fri prostitution, droganvändning, minimalt med gemensamt, osv. Även om jag älskar och inspireras av de flesta av deras inlägg, och jag tolkat om dessa formuleringar i mer milda varianter har jag den senaste tiden insett att jag kommer landa någonstans närmare socialliberalismen.

Innan jag går vidare här vill jag att ni läser Caspain Rehbinders artikel om socialliberalism vs libertanianism, vilket är en bra primer inför fortsättningen. Fortsättning följer närmaste veckan.

2 kommentarer:

 1. Det är alltid spännande att lära känna sig själv lite mer.

  En av mina årliga vitamininjektioner politiskt är Frihetsfrontens Sommareseminarier, som du säkert läst om ifall du följer min blogg hela tiden (vilket du verkar göra). Där får man verkligen fundera både en och två gånger varför jag är den typen av liberal som jag är...

  Läs mer om förra årets sommarseminarium här:
  http://lakonism.blogspot.com/2010/08/frihetsfrontens-sommarseminarium-2010.html

  :-)

  SvaraRadera
 2. tack, Markus, det verkar intressant ska kolla upp det.

  SvaraRadera