måndag 12 december 2011

Svenskar vill mysa med Annie och ta en öl med Ohly

Läste om YouGov:s senaste väljarundersökning i Metro och bestämde mig är att gräva ner mig i detaljerna. Läs själva pressmeddelandet här och rapporten här.

Analys i åtta steg:

1. Vem skulle man rösta på?


Alla förändringarna verkar vara inom den statistiska felmarginalen, inte mycket att säga här alltså, mer än att SD som vanligt ligger högre i YouGovs undersökningar än många andra, vilket troligtvis har att göra med andra undersökningsmetod
er. Det ger troligtvis en mer rättvisande bild demokratiskt sett, däremot är det osäkert på hur det sedan blir när det gäller att komma iväg och rösta.

2. Utfall för kön, ålder och stad/land:

M och Mp är storstadspartier, alla andra är större utanför storstäderna. För C noterar jag intressant nog att vi är svagast bland 65+. En medelålders man på landsbygd eller småort är fortfarande vår starkaste kort. De som kommer närmast demografiskt är SD (lite fler yngre) och V (kvinnor istället för män).

3. Om alla fick rösta två gånger, hur skulle det gå?

Här har jag tagit YouGov:s siffror och lagt till en egen sammanställning. Om vi väger ihop förstavalet och andravalet, dvs om alla fick rösta två gånger, så skulle Fp vinna på det och S och M förlora. Eftersom de är de två stora partierna får man ta det med en nypa salt, utan istället konstatera att Fp har en stor mängd potentiella/rörliga väljare, vilket är en vedertagen sanning. Centerpartiet har också en potential för fler, men kommer samtidigt tre från slutet som andrahandsval, så här måste vi vidga öppenheten.

4. Vilket parti gör bäst ifrån sig nu?

Åter igen är det M och Mp som leder racet. 6,2% hardcore-sossar tycker S gör bäst ifrån sig just nu...

5. Vilket parti syns mest nu?

Alla publicitet är bra publicitet, eller? Kanske inte...

6. Nu kommer vi till de verkligt centrala frågorna, nämligen: vem vill du helst ha som städhjälp eller fredagsmysa med? Och GLÄDJANDE för oss i C ser det riktigt bra ut för Annie i denna ABSOLUT VIKTIGASTE del av undersökningen ;-P


Hmm, vilka var nu den största väljargruppen...medelålders män på landsbygden...och när de funderar på vem de skulle vilja städa hemma och sedan fredagsmysa med väljer de alltså inte Håkan, inte Fredrik, inte Lars, utan Annie! (sic) ;-)

7. Och för att glädja Lars Ohly så flåsar han tom Fredrik i nacken när det gäller en statistik - vem vi skulle vilja ta en öl med. Tänka sig, vi förknippar Vänsterpartistiska ledare med sprit...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar