tisdag 27 december 2011

Akutgaranti: om folks behov av snabb behandling


Jag läser Anders W Johnson reda ut vad Alliansen lovat och inte lovat med avsikt på akutgarantin och håller med i allt, men allra mest i det att akuten riskerar att missbrukas än mer med en garanti på att alla ska få hjälp inom fyra timmar.
Ja, jag har själv suttit på akuten i mångt fler timmar och svurit över svensk sjukvård, men jag hör samtidigt folk åka till akuten med tex sina barn för saker som absolut inte platsar under beteckningen "akut". Vi ringer alltid sjukvårdsupplysningen med våra barn och om de säger åt oss (som de alltid gjort i princip) att först åka till vår vanliga vårdcentral först, så gör vi det. Att gå till akuten direkt är att tränga sig i kön, och sånt kan vår ansträngda gemensamma vård vara utan. Jag tror de flesta som "felaktigt" åker till akuten tänkt bort att ringa sjukvårdsupplysningen först. Nu låter jag kanske hård, men tänk på att det kan vara ni som annars tränger er före den äldre herren med en dold hjärnpropp nästa gång.

2 kommentarer:

  1. Jag tror inte du och dina likasinnade har begripit hur akutmottagningen fungerar. Den
    har inget kösystem utan där gäller att den med störst behov behandlas först. Det kan vara din tur men så kommer en person in genom dörren med bröstsmärtor. Skall din stukade fot då pririteras ned? Ja, det tycker jag.

    SvaraRadera
  2. Det tycker jag med. Framgår det inte av mitt inlägg har jag inte varit tydlig nog. Vad är din poäng?

    SvaraRadera