onsdag 7 december 2011

SCB november: S dyker, C har vänt och Mittenblocket (M-Mp) växer

Om man bara ska notera en opinionsmätning per halvår så är det SCB:s stora halvårsmätning som omfattar klart flest tillfrågade. Klaraste mönstren är att S tappar, M och MP ökar.
Först förändringarna sedan valet 2010:
Detta illustrerades av SCB som:
Jag har gjort en version där jag lagt upp dem på en klassisk höger-vänster-skala:

Högeralternativet har 48,4% och vänsteralternativet 44,6%. Mittenalternativet M + Mp har 45,1% och eftersom det är dessa två partier som har växt de senaste åren så är det (som jag redan skrivit) dags att ta detta på allvar. Om de får 50% tilsammans nästa val så är de antagligen det logiska valet. Även om tendensen för C är försiktigt positiv, så har vi sedan valet (SCBs siffror) haft en nettoförlust till Mp och M. Det är lägre skatter och miljöfrågor som lockar majoriteten av den breda medelklassen, frågor som M och Mp uppenbarligen "äger" just nu. Jag är rädd för att den "enda" säkra profilen C har fortfarande är landsbygdsförsvaret, så det gäller att inte tappa den oavsett förnyelse. Jag vet att vi även växer i extremt borgerliga kommuner där det finns en potential att plocka etablerade borgerliga väljare som vill ha mer "smak" på politiken än M ger idag, men frågan är vad utfallet blir? Att bli ett borgerligt parti - men inte M - och ett miljöparti - men inte MP - är en farlig väg som Annie har att bära oss fram på.
Om vi nu tittar på förändringen sedan i Maj, med partiledarbytet under perioden och S förfall får vi:

Uppenbart är socialdemokraternas fall. Intressant är att C har vänt och plockar nu (tillbaka) röster från M och FP, och har ingen nettoförlust till MP. Får se vart det leder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar