onsdag 21 december 2011

ACTA och demokrati: inget är givet i en globaliserad värld

Man kan kanske tycka att vi i Sverige har det bra med avsikt på demokrati och frihet, men då glömmer man att som medlemmar i EU och som en integrerad del av en globaliserad värld kan vi i allt mindre grad åtnjuta komma att åtnjuta demokratiska rättigheter och frihet om vi faller till föga i de internationella förhandlingarna. Tre aktuella exempel:

1. Eskil Erlandsson(C) var igår med om att i ministerrådet, på ett möte som skulle handla om jordbruks- och fiskerifrågor(!), att i smyg klubba igenom ACTA. Avtalet är ett beställningsjobb från USA från musik- och filmbranschen och har i varje steg skötts i doldhet och utan insyn. Att nu få höra piratpartister (go HaX) och moderater kritisera detta medan vår minister sitter med på det, känns riktigt förvirrande.
2. UD stoppar svenska ambassadörer från att framträda i Sveriges Television. Tilltror man dem inte förmågan att uttrycka sig försiktigt? Den enda tolkningen är att man tar hänsyn till diktaturer som Nordkorea eller Kina (NK:s enda bundsförvant och en stor handelspartner för Sverige).
3. Svenska journalister fälls till långa fängelsestraff i Etiopien för att varit dumma nog försöka skildra stridigheterna innifrån. Svensk press på plats höll antastas också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar