torsdag 8 december 2011

Är riskkapitalister ett nytt fenomen, eller? Svensk systemförtryck snarare

Som rubrikerna sett ut det senaste året kring riskkapitalister och skola/vård/omsorg så skulle man kunna tro att det nya ordet på Satan, riskkapitalister, är ett nytt påfund som Alliansen skapat enkom för att *våldta* den offentliga sektorn.
Sanningen är förstås den att bolag och investerare beredda att ta lite extra risk för att satsa pengar på företag som innebär mer risk, riskkapitalister, funnits sedan pengar uppfanns. En av de grundläggande sanningarna i marknadsekonomin, ja i naturen, är att om man tar en större risk så innebär det oftast en potential för större utdelning. Ska jag vara otroligt generös mot snacket kring riskkapitalister, så är det istället det faktum att de är utnyttjar lagen, på ett olagligt sätt, som är det man vill åt. Att riskkapitalister, precis som alla andra, däremot utnyttjar kryphål och möjligheter som är lagliga, det är ingen nyhet. Det har de och alla andra hålt på med innan också.
Jag tror istället att detta är ett nytt exempel på hur vi i jämställda Sverige fortfarande har en dubelmoral kring "manliga" och kvinnliga" sektorer. Manliga sektorer (privata och offentliga), där får man tjäna pengar och konkurrera, men kvinnor och deras arbetsplatser ska det offentliga kontrollera. Det krävs inte speciellt mycket fantasi för att påstå att vi fortfarande har kvar, i kollektiv form, det där behovet av att styra våra kvinnors vardag. De ska ha lägre lön, endast en arbetsgivare att välja på, och det ska baske mig inte komma in några "fräsare" i haremet. Eller vad vet jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar