
tisdag 31 maj 2011
Hela Sverige ska leva (och beskattas?)

måndag 30 maj 2011
Sala satsar (mer) på förskolan

lördag 28 maj 2011
Flagga för idealen som gör dig stolt!

Flagga för ett solidariskt och öppet Sverige!
På nationaldagen kommer jag flagga, och jag uppmanar alla som gör detsamma att ställa sig själva frågan vad ni flaggar för. Jag hissar de gulblå färgerna för de öppna landskapen och blåbärsskogarna, för jämställdheten och det sociala kapitalet vi har, för tryggheten av 200 år utan krig och för öppenheten mellan medmänniskor.
Jag vill sträcka ut en hand till socialdemokratin som under förra århundrade lyfte upp en arbetarklass till dagens breda medelklass. Mycket av socialdemokratins problem ligger i eran framgång. Att borgerligheten skördat framgångarberor på att folk vågar ta steget och satsa i ett samhälle där trots allt de allra flesta har ett skyddsnät som större delen av världen saknar. Bortanför vardagens käbblande politiker emellan ligger skillnaderna snarare i hur vi ska utveckla trygghetssystemen än i att vi ska bevara dem eller inte. Låt oss flagga tillsammans.
Jag kommer dock aldrig flagga tillsammans med en Sverigedemokrat. Ni står för en nationalism som inte har något av värde gemensamt med min nationalism, och ni ska inte få ta ifrån mig den stolthet jag känner över mina värderingar. Ni till vänster som röstade på SD, svek solidaritetstanken och ni till höger som röstade på SD svek det borgerliga frihetsidealet och öppenheten för förändring. Lösningarna ligger inte i avståndstagande utan i dialog. Era företrädare i kommunfullmäktige har inte sagt ett enda ord än efter valet förra året.
På måndag uppmanar jag alla som värderar Sverige och svenskarna för deras värderingar och inte deras ursprung att göra mig sällskap i flaggandet. Må vi ska aldrig förlora den gemenskap och framåtanda som vi har. Leve Sverige!
Mikael Jonsson, stolt svensk
torsdag 26 maj 2011
Klassresa genom avskaffad värnskatt. Dags tänka om för vänstern?

Lagstadga om landsbygdens rätt till offentlig service
Lagstadga om landsbygdens och förortens rättigheter
När skatteutjämningskommittén nyligen kom med sitt slutbetänkande om hur skatterna fortsättningsvis ska fördelas mellan kommunerna kom man fram till samma slutsats som Centerpartiet dragit för länge sedan; Sveriges tillväxt är summan av alla regioners tillväxt. Ur det perspektivet gynnas alla av skatteutjämningssystemet. Forskningen stödjer detta och därmed torde diskussionen kunna fokusera på att hitta balans i systemet, inte ifrågasätta dess vara eller inte vara.
Vi i Centerpartiet överväger nu att komplettera detta med ett lagstöd där landsbygdens eller förortens folk och företagande garanteras en lägstanivå där alla ska ha rätt till grundläggande kommersiell service och samhällsservice för att kunna leva ett gott liv och driva företag.
När det gäller bredband, mobil telefoni eller kollektivtrafik finns det på samma sätt mycket som staten kan göra genom att skapa förutsättningar för en infrastruktur som är tillförlitlig och helt utbyggd. Det finns ibland ett synsätt att storstad och landsbygd står i motsats till varandra eller att förorten är sämre än andra stadsdelar, men tvärtom finns Sveriges framtid i hela Sverige. Många av landets unga framtidslöften växte upp i en småort, och många är de framgångsföretag som startat i en källarlokal i förorten. Centerpartiet står för ett helhetsperspektiv där Sverige är en enhet som blir mer om alla arbetar tillsammans. Alla delar av Sverige kan och ska växa.
Anna-Karin Hatt(C), It- och regionminister
Carola Gunnarsson(C), oppositionsråd Sala och gruppledare för Centerpartiet i SKL
Mikael Jonsson(C), kommunfullmäktige och ledamot av demokratiberedningen Sala
onsdag 25 maj 2011
EU ska stödja länder som utvecklar sin demokrati

Sala Allehanda tog in insändare om LOV:en

måndag 23 maj 2011
Twitter rena stenåldern

Johan Westerholm - en socialdemokrat som vågar ta steget

Trippelsalva mot majoritetens styre av Sala

söndag 22 maj 2011
Moderaternas riksstämma

Golden Boy och Miljödocenten tar över MP.

Som kvinnligt språkrör blev Åsa Romson vald, och det blev som befarat så att Mikaela Valterssons bredare erfarenhet och långa engagemang vägde lätt mot Åsas karisma och formella tyngd som docent i miljörätt. Maria Wetterstrands skugga och roll i partiet hängde nog tungt över det valet. Får se om Åsa kan axla den manteln, eller om det blir Gustav som ska locka Moderater med sina härliga överklasslater. Med min något sura analys kunde man tro att jag skulle säga att det här kommer inte att gå, men, summa sumarum: en att locka moderater, och en att hålla fast miljölobbyn. Låter som ett framgångsrecept för en ny rödgrön regering. Hoppas jag har fel.
lördag 21 maj 2011
Sala Allehanda stoppar huvudet i sanden?

tisdag 17 maj 2011
Insändare om kulturhuset och (S) skäl till byggandet

Salas medborgare ska inte bekosta sossarnas nya Folkets Hus!
Centerpartiet har länge stått för ett långsiktigt stöd till Salas föreningsliv, där vi försökt varsamt balansera stödet och verksamheten inom kulturen med kärnverksamheterna vård, skola och omsorg på ett ekonomiskt hållbart sätt. Därför har det varit frustrerande att se majoriteten med Eric Fylkeson i spetsen dyka ner i kommunens kassa och fiska ut tiotals miljoner på ett bräde för att bekosta ett dåligt förankrat kulturhus. Jag har samtidigt försökt förstå varför socialdemokratin riskerar sin kvarvarande trovärdighet inom skola och omsorg och bränner pengarna på ett sådant prestigeprojekt, men det fick jag besvarat med råge i tisdagens morgonnyheter från P4 Västmanland. Eric Fylkeson säger med egna ord att ”Kommunen äger en hel del, vi kan omprioritera, vi kan sälja” som svar på att kostnaderna nu eskalerar över 40 miljoner, och han är på det klara med att medborgarna inte vill ha ett kulturhus, apropå förslaget att fråga dem: ”Nej, då kommer alla att säja nej”. Men med slutklämmen klarnar allt, då Eric berättar om kulturhusets syfte: "(det är ett) Medborgarhus, det här är kanske en gammal ide, om man hade sagt ett gammalt, klassiskt Folkets Hus när det var som bäst, då kanske det här stämmer." För er som inte vet, så pågår just nu en detaljplanering i kommunen för att bygga om kvarteret där Folkets Hus finns till bla bostäder, och nu har vi svaret på var socialdemokraterna tänker flytta, och var drivkraften kommer ifrån. Oviljan att lyssna in Salas föreningar och opposition handlar egentligen om egenintressets bleka ansikte. Ska kulturhuset bli ett monument över en kulturelit, där resten av verksamheten huttrar i skuggan, eller ska det växa fram organiskt i samråd med föreningar, företag och folk i Sala, med en hållbar ekonomi som grund? Jag bävar för svaret från majoriteten
Mikael Jonsson(C), kommunfullmäktige i Sala och oppositionsledare i skolnämnden
Fantastiskt självmål av Eric Fylking om kulturhuset i Sala

Radiointervju om felanmälan via facebook och MMS

måndag 16 maj 2011
TV4-inslag - nej P4

Och det visar sig att det var P4 Västmanland...
C höll ställningarna och gick framåt. Reflektioner.

Störst förlust var det för sjukvårdspartiet i VG, som åkte ut. Det hände även här i Västmanland. Får se om Salas Bästa håller en period till eller går samma väg som andra. Det är en fråga om att hitta en nisch och sedan spela på den. Framgångsrika partier som försöker bredda den kan riskera att förlora allt, M och MP är exempel på medgångspartier som nu försöker balansera ytterligare framgångar med att gapa över för mycket genom att budskapet späds ut och fokus förloras. Centerpartiet riskerar i ärlighetens namn också en del i sitt förnyelsearbete, men i det fallet är det inget alternativ att "stanna kvar".
söndag 15 maj 2011
Pressmeddelande om utökad felanmälan

lördag 14 maj 2011
Hyllnings eller hatvideo mot USA?

Om att blogga
Blogger åt upp mina inlägg! Om Monica Green och Karin Wanngård

fredag 13 maj 2011
Ny motion - SMS:a in fel till kommunen

Till Sala kommunfullmäktige
Motion
Utvidga felanmälan till och från medborgarna
För att öka kommunikationen till kommunens medborgare kan kommunens användning av Facebook utökas att även bestå i meddelanden om när fel uppstått i verksamheter som har en märkbar effekt på medborgarnas vardag, tex läckage, inställda tjänster eller tillfälliga arbeten. Detta används redan framgångsrikt i tex Karlstad kommun. Ett mer intressant innehåll gör också att fler följer kommunen på Facebook och kan nås av annan information.
För felanmälan finns det idag ett antal fasttelefonnummer där kommunmedborgaren kan ringa den förvaltning den tror är lämplig. Det finns ett antal alternativ som skulle öka tillgängligheten och flexibiliteten för kommunmedborgaren. I Linköping kan man använda en 3D-karta för att gå in och pricka in var felet är. I Upplands Väsby har man webbformulär och mobila applikationer. En realistisk nivå i Sala torde vara att införa ett webbformulär (eventuellt i kombination med ett diskussionsforum, se tidigare motion) och en möjlighet för medborgarna att SMS:a in fotografier av det observerade problemet. Att ta ett foto och messa det till kommunen tar bara en minut eller två och skapar en helt annan dynamik i kommunikationen.
http://www.facebook.com/karlstadskommun
http://www.linkoping.se/sv/Bygga-bo/Nyheter/3D-karta-for-felanmalan/
http://ekontoret.upplandsvasby.se/ServiceIntroduction.aspx?Service=FNM
Förslag till beslut
Vi föreslår
att: kommunfullmäktige uppdrar åt kommunstyrelsen att utöka Sala kommuns metoder och rutiner för felanmälan enligt ovan föreslagna linjer.
Sala 12 maj 2011
Mikael Jonsson (C) Andreas Österberg (M)
Insändare om Vänstermajoriteten och LOV:en

Mer valfrihet inom hemtjänsten i Sala, tack
torsdag 12 maj 2011
Kostsam kostenhet
Stundtals hård debatt i kommunstyrelsen idag kring kostenhetens verksamhet. Interndebiteringsmodellen skapar motsättningar mellan förvaltningscheferna, skolnämnden upplever att den fått 10 miljoner i påslag orättvist med det nya avtalet. Problemet ligger nog i att det hela bara genomförts till hälften eftersom Tekniska förvaltningen inte är utsatt för konkurrens. Det gör de det kan, men det måste vara svårt att pressa kostnaderna när man inte har pressen från andra. Men mest behöver cheferna tala med varandra i en reell dialog. Jag försökte förmedla detta (med stöd av Monica Fahrman(mp)) men stötte på patrull från PO Rapp, Göran i Tekniska nämnden och Lotta(V). Det är synd, för systemet är tänkt att effektivisera, förbättra och förbereda för små, privata kostenheter. Det viktiga nu är att nämndernas chefer sätter sig ner och kommer överrens.
Demokratiutveckling i Sala
Det finns inga enkla lösningar - om Stavros och Ola

tisdag 10 maj 2011
Nu kryper vänstertomtarna fram från under sina universitetsstenar

Nu upptäcker jag att VLT lokalt också har hittat MdH:s egen skogstomte som ska fram och beklaga sig i media över att folk, när de skaffat sig pengar, väljer att köpa hus i eftertraktade områden. Terence Fell har gjort den fantastiska upptäckten att det finns områden i Västerås som är oattraktiva, och att färre folk vill bo där, alltså är de bara de med lägsta inkomsterna som bor där. Men, han har en lösning;
Det enda som kan ändra en sådan utveckling är om det finns ett politiskt mod och en allmän folklig vilja till förändring
Folkviljan har redan sagt sitt och röstat med fötterna. De stora prisökningarna i city är ett tecken snarare på att det finns mer boende än vad som finns tillgängligt. Och vad menar han egentligen ska ske? Ska folk tvingas bo i oattraktiva områden, eller, ska folk som inte har tjänat ihop pengar för att det de gör inte värderas i samhället ges förtur till attraktiva områden? Nu när du säger det, det där låter som något vänstern skulle få för sig.
Christer Sjögren utlöste släktfejd

måndag 9 maj 2011
Lena Ek visar vikten av liberala röster i EU

Fräls oss från föreningsstödets avarter

"– Alla religiösa samfund har säkerligen åsikter och livsstilskrav som du och jag kanske inte håller med om. Men att recensera samfunds teologiska åsikter,
ja, då kan vi inte ha något stöd alls över huvudtaget."
Det stämmer, men just därför ska vi inte stödja religiösa organisationer som inte lever upp till detta. Jag hyser kluvna känslor till att över huvud taget stödja religiösa föreningar. En sak jag med säkerhet anser är att konfessionella skolor INTE ska få förekomma i Sverige, det är ett otyg.
Varför samlas Sveriges alla fattiga på landsbygden? Pinsamt låg nivå av geograf.

"En hypotes är att är man rik är det tråkigt att det finns fattiga människor iFantastiskt naivt och högst tveksamt att han får stå som ensam expert. Det låter som en 10-åring resonerat kring rikedom i en av de klassiska Levengoodböckerna av typen "Gamla tnater lägger inte ägg". Johan Hedin skriver bra om varför det inte är fel på de rika, och det kanske helt enkelt är så att det är attraktivt att bo i Bromma och att det då blir säljarens marknad, och att rika inte är naturligt onda (han skriver inte så, men man undrar av citatet...).
närheten. Då mår man sämre av att se de här fattiga, så man vill gärna bo bland
andra rika. Eller också tycker man att rika människor är trevliga och ett sätt
att visa att man är rik är att flytta till ett ställe där det finns många andra
rika människor."
fredag 6 maj 2011
Sir Ken Robbins om nya utbildningsparadigm - ett måste att se

Varför företag ska få ta ut vinster i skolan - svaret ligger i genusperspektivet

onsdag 4 maj 2011
Salas Näringslivsranking 2011 - och en känga angående skolan

måndag 2 maj 2011
Sossarna snålade mest på järnvägen

Giniindex - Sverige har världens minsta lönespridning

Jag påminns idag om det så kallade Giniindexet, som beskriver hur spridda ett lands löner är enligt en sk Lorentzkurva. Det intressanta är att Sverige i detta index hamnar i ena extrempunkten, vi har minst spridning i världen. I andra änden ligger Namibia. Kul när matematik och politik kan samsas om att vara intressanta tillsammans.
Lokaltrafik lokalt, länstrafik på länsnivå.

Appropå att jag i helgen skrev om Kristina Östman (C) och kollektivtrafiken i Tillberga, så ser jag i ett inlägg från Johan Örjes(C) att i Uppland har man i respons på den nya kollektivtrafiklagstiftningen beslutat att låta landstinget sköta trafiken i hela länet. Även i västmanland pågår diskussioner kring detta. Jag anser att länstrafiken, dvs stomtrafiken mellan stora knytpunkter ska skötas av länstrafiken, plus förhandlingar med SJ och liknande bolag. Däremot kan inte ett länstrafikbolag på allvar sköta en kommuns behov, särskilt inte utanför residensstaden. Sala betalar med all sannolikhet för mer än det får av VL, plus att vi lokalt troligtvis kan arbeta mer dynamiskt och skräddarsy våra behov mer, och handla upp mer lokalt. Landstinget finns bara till som en nivå när kommunerna behöver sammarbeta. När vi inte behöver det, då fyller det ingen funktion.
Korseld om Mauds framtid

Se Korseld med Federley, Annie och Ohly om Mauds framtid. Skönt höra Ohlys balanserade analys... ;-P
Usama bin-Laden död - avtrycken i vår vardag

AB,Expressen, SvD, DN, SVT