onsdag 25 maj 2011

EU ska stödja länder som utvecklar sin demokrati

Jag glädjes idag när jag hörde att EU:s utrikeschef uttalade sig att stödet till EU:s grannar i öst och syd tydligare ska knytas till demokratisk utveckling. Jag har en fast tro på att bidrag alltid ska kombineras med krav på demokratisk utveckling och stöd där korruption etc motverkas. Det är endast fungerande demokratier som långsiktigt kan stå på egna ben och bli fungerande länder.
Sedan är det ironiskt att flera länder inom EU har stora problem, inte minst ordförandelandet Ungern. Markus "Lake" Berglund är en av mina bästa källor i yttrande(frihets)frågor, han är Centerpartiets "egna" Piratpartist. ;-)

3 kommentarer:

 1. Tack för omnämnandet. :-)

  Men många tunga EU-länder har på agendan att reglera/censurera internet. Bland annat Frankrike:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4524144

  Detta väcker många frågor:

  Den tunga frågan är hur vi ska kunna kritisera exempelvis Kina för deras censur av dissidenter, om vi själva gör det?

  Den Intressanta frågan är istället det som nämns i slutet av artikeln - hur ska vi kunna motivera denna typ av "reglering" av internet inför EU:s grannländer, de blivande demokratiska länderna från jasminrevolutionen i nordafrika och arabländerna, när det är just friheten på internet som använts som redskap för att demokratisera deras länder?

  SvaraRadera
 2. Ps. jag är tacksam för fler "Piratpartister" i Centerpartiet, om det är det du menar med yttrandefrihets-kämpar och övervakningsmotståndare.

  Det behövs många fler i alla partier, tyvärr...

  SvaraRadera
 3. Japp, det var det jag menade, ett positivt omdöme. Jag var själv bara mm från att rösta på dem i senaste EU-valet, innan jag till min förvåning insåg att (C) hade en förnuftig politik på det hela taget...

  SvaraRadera