måndag 9 maj 2011

Varför samlas Sveriges alla fattiga på landsbygden? Pinsamt låg nivå av geograf.Ja, eller, med tvärtom, som kulturgeografen Bo Malmberg formulerar det på Sveriges Radios naiva reportage; varför vill Sveriges rikaste bo i Bromma?


"En hypotes är att är man rik är det tråkigt att det finns fattiga människor i
närheten. Då mår man sämre av att se de här fattiga, så man vill gärna bo bland
andra rika. Eller också tycker man att rika människor är trevliga och ett sätt
att visa att man är rik är att flytta till ett ställe där det finns många andra
rika människor."
Fantastiskt naivt och högst tveksamt att han får stå som ensam expert. Det låter som en 10-åring resonerat kring rikedom i en av de klassiska Levengoodböckerna av typen "Gamla tnater lägger inte ägg". Johan Hedin skriver bra om varför det inte är fel på de rika, och det kanske helt enkelt är så att det är attraktivt att bo i Bromma och att det då blir säljarens marknad, och att rika inte är naturligt onda (han skriver inte så, men man undrar av citatet...).

Som Centerpartist borde jag kanske inte säga det här, men en vettigare fråga än SR ställer borde snarare vara, varför är det inte mer attraktivt att bo på landet? Svaret är helt naturligt att stad i sin definition är en ansamling av mänsklig civilisation, alltså blir det fler som slåss om mindre yta, alltså blir det högre priser. Hur svårt kan det vara? Och det pinsamma är att en geograf inte fattar detta, jag har själv läst Geografi sedan ett drygt år tillbaka och den här teorin är en av de mest grundläggande.

2 kommentarer:

 1. Faktum är att Storstäderna har inte bara invandring av utlänska medborgare.Storstäderna är också attraktiva för kreativa och vackra svenskar från den svenska glesbygden.Är man intilligent och kreativ så vill man söka få utlopp för det i storstaden.
  Är den unga svenska kvinnan på landsbygden mycket vacker så vill hon inte ha en "bondtölp".
  Istället hoppas hon finna en snygg och ekonomisk framgångsrik man i storstaden.
  De kreativa och vackra människorna för sen vidare sina vackra och intilligenta gener till sina barn i storstaden.
  Därför är folk på landsbygden fula och fattiga om man skall uttrycka det styggt.

  SvaraRadera
 2. Har du missat bonde söker fru? Den svenska bonden är het just nu. ;-) Och att vi på landet skulle vara fula ar inte jag märkt, och kreativ kan man definitivt vara. Jag tror snarare det är så att en växande andel av landsbygdsbefolkningen är folk som pendlar till och har sin arbetsvardag i storstaden. Att bo på landet är för mig att få det bästa ur två världar. För att knyta an till det artikeln handlade om, så kan jag dessutom, pga den låga kvoten mellan antal spekulanter/mängd mark få ett hus till halva priset.

  SvaraRadera