tisdag 17 januari 2012
Ungdomar vill ändra turordningsreglerna - facken behöver vakna
En undersökning av SKOP beställd av Företagarna visar med all tydlighet att facken inte erbjuder det yngre villa, när 9 av 10 svarar att de anser att turordningsreglerna (som facken generellt sett vaktar hårt) missgynnar dem. Inte konstigt då, tillsammans med individualismens tidevarv, att medlemskapen rasar. Självklart har det att göra med att man inte heller upplever den otrygghet som frammanade facken för ett århundrade sedan. Personligen har min frustration med mitt fack att göra med relativa mått: kommunals personal (med kortare utbildningar än min, tex städarna) har de senaste två avtalen fått större påslag i procent än oss. När LR och Lärarförbunden sedan tagit till brösttoner inför varje avtalsrörelse och sedan lagt sig ner och sugit fett, så skapar det en enorm frustration. Jag var nära att lämna facket efter förra skitavtalet och hoppas verkligen man håller vad man lovar från LR:s håll denna gång. Detta sagt som lärare och inte politiker, men det speglar att facken måste landa i verkligheten precis som med ungdomarna och turordningsreglerna (och ingångslöner).
Etiketter:
avtalsrörelse,
fack,
företagarna,
lrf,
skop,
ungdomsarbetslöshet
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Suprise! En undersökning köpt av företagarna visar att nedmonteringen av arbetarskydd är positivt! Jag har själv deltagit i undersökningar som behandlar just det ämnet och kan försäkra om att många av frågorna är mycket missvisande.
SvaraRaderaAngående LR och Lärarförbundet är det ju inte så konstigt att deras förhandlingar ger sådana resultat. Det är ju bara ett av förbunden som faktiskt representerar lärare. Föreställ dig själv hur konstigt det skulle bli i avtalsrörelsen om Svenskt Näringsliv och LO skulle vara en gemensam organisation. Att Lärarförbundet får lov att kalla sig för just detta är inte bara missvisande utan också ren lögn.
Jag tror nog att SKOP går att lita på, och 9 av 10 är ett väldigt tydligt utfall. Problemet med lärarförbunden är delvis att de i ledningen piskar upp stämningen inför avtalsförhanlingarna och sedan blir det bara lillfinger. Och hur ska man motivera 3-5 års akademiska studier när kollegan med gymnasieutbildning eller mindre får större påslag? Något är fel med synen på alademiska studier i Sverige och jag anser att svenska lärarkåren säljer sig billigt.
SvaraRadera