lördag 22 januari 2011

Om favoriter till partiledarposten för (S)Som matematiklärare (bland annat) så är det extra gottigt med lite ny politisk statistik, nu från Expressen som intervjuat S-politiker, från högt till lågt. Sammanfattningsvis kan man säga att läget är:
Bland alla 1316 politikerna: Vem leder (S) till valvinst?


 1. Veronica Palm 32,7%,
 2. Sven-Erik Österberg 32,5%,
 3. Per Nuder 18,5%
 4. Mikael Damberg 16,3%

Vem är bäst statsminister?

 1. Sven-Erik Österberg 35,2%
 2. Veronica Palm 29,3%
 3. Per Nuder 21,1%
 4. Mikael Damberg 14,4%

Vem har störst förmåga att ena (S)?

 1. Sven-Erik Österberg 42,6%
 2. Veronica Palm 28,3%
 3. Per Nuder 16,2%
 4. Mikael Damberg 12,9%

Om man istället går till Aftonbladet så har de frågat 549 ledande socialdemokrater, med 172 svaranden, och där blir svaret ett jämnt lopp mellan Sven-Erik Österberg och Per Nuder, men samtidigt var det inga bensäkra resultat. Viktigast är att också Per Nuder här framstår som stark.

Vad blir analysen då?

 1. Fotfolket tror mer på Veronica Palm än partitopparna, även om man tror på henne som en valvinnare men inte en statsminister eller enare. Hon skulle alltså profilera partiet, men generera konflikt.
 2. Sven-Erik Österberg är den enande kandidaten som går hem i alla läger, men enigheten skulle kunna ske på priset av en valvinst.
 3. Per Nuder är en dark horse som toppskikten i partiet vill föra fram igen.

Som bland annat Tokmoderaten säger, så skulle Sven-Erik Österberg inte ge någon förnyelse. Jag tycker själv att Per Nuder skulle vara guld för alliansen, han ser ut som klyschan av en tysk officer (inget illla ment, men det är min egna spontana association och han inspirerar inte till medkänsla). Återstår Veronica Palm, men hon ska vara ordentligt bra för att överkomma gråsossegubbarnas ångest över att ledas ytterligare 4-12 år av en kvinna. Vilket bara skulle ge mera motsättningar och manliga röster som vandrar till höger.
DN, SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar