onsdag 30 mars 2011

Hasta sakta eller hasta la vista (till skattepengar)?


Anders Westin(c) och Michael PB Johansson(m) skriver bra i dagens SA om att ett kulturhus kan vara en bra ide, men att det måste växa fram först efter att man haft en ordentlig dialog med Salas föreningsliv om behovet, och efter en ordentlig lokalinventering. Det knyter an till mitt svar svar i SA på ett bra sätt. Poängen är att vi manar till eftertänksamhet. Det är mycket pengar det handlar om, inte minst i driftskostnaderna som blir kvar i många år framåt.

Isbanemotionen ger avtryck i media


Ja, i varje fall i vår lokala tidning, Sala Allehanda. Andreas Österbergs(m) start med pressmeddelanden inför vår pekplattemotion inspirerade mig att börja med det också när jag och Lars Alderfors(fp) lade motionen om en isbana på Stora Torget i Sala. I morgonens SA finns pressmeddelandets huvudpunkter med (inte länkbart än). Kul.

tisdag 29 mars 2011

Illustration: S-ledare i bild proportionellt mot regeringsår

Jag roade mig med att avbilda socialdemokraternas partiledare genom tiderna, med bildernas yta i proportion mot deras regeringstid. Var slitigare än jag trodde. Jag tycker mig se en trend med en topp för Tage Erlander. Vi får se var Håkan Juholt platsar in i detta resonemang.

1,5 liter mjölk eller lagra alla data våra data?


Jag har följt datalagringsdebatten och försökt bilda mig en uppfattning, även om jag inte bloggat kring den. Det aktualiserar frågan om vad man själv skulle gjort om man suttit med i ett parti, i en allians, i ett land i EU. Skulle man röstat nej eller ja. Båda alternativen måste kännas tunga som liberal. Surt att nu mp, V och SD i ohelig allians är de som ser till att det fördröjs i ett år. De lyckades tillsammans uppbåda 1/6 av riksdagens röster, vilket räckte.

Läs gärna Markus Berglunds sammanfattning. Jag noterar speciellt att argumentet om att vi skulle få böta 150 miljoner inte känns såå viktigt i sammanhanget. Det motsvarar (på en dyr landsortsbutik...) ett 1,5-literpaket mjölk per medborgare (se Olle-Nisse i kommentarerna). Värt lite frihet eller hur? ;-)

Nya språkrör - varför valdes Mikaela bort?

För några dagar sedan bara verkade det klart att det skulle bli Fridolin och Valtersson som tar över i miljöpartiet, men när nu svensk politiks "moral high ground" ska utse sina ledare för kommande år, så visar det sig inte fult så enkelt. När nu MP:s valberedning har tagit det breda urval som fannas av kandidater och bantat alternativen så vill de ha Åsa Romson istället för Mikaela Valtersson. Undrar hur de tänkte? Det kan väl inte vara så att de valde bort beprövade Mikaela för att...Nej, det kan det väl åndå inte...nej, inte fina miljöpartiet. Eller?

Politikercafe på Täljstenen



Kultur och fritidsnämndens politiker bjuder in till möte under mer informella former på Kulturkvarteret Tälstenen, på onsdag den 30 mars. Bra ide, mer av det i Sala.

måndag 28 mars 2011

Motion: Isbana på Stora Torget i Sala

Denna motion lade jag och Lars Alderfors (fp) på kommunfullmäktige ikväll:
Till Sala kommunfullmäktige


Motion Isbana på Stora Torget i Sala


Stora Torget i Sala är ett stort och generöst utrymme med en hel del outnyttjad potential, särskilt vintertid. Torget är samtidigt ett nav i Salas handelsstråk där människor passerar och möts. På sommaren är det naturligt att sätta sig ner på en bänk eller vid en uteservering, men vintertid gör vädret sitt för att försvåra stilla(sittande) umgänge. På flera håll i vårt land har man anlagt isbanor på stadens centrala torg för att istället erbjuda medborgarna ett sätt att umgås i glatt sällskap. Goda exempel på detta är Lilla torget i Malmö, Kungsträdgården i Stockholm och närmast, på Stora Torget i Västerås. Det finns flera lösningar för själva isbanan som kan bli både en klassiskt spolad variant eller en lättflyttad plastis, beroende på vad som efterfrågas. I exemplet Västerås har en näraliggande sportbutik erbjudit sig att hyra ut åkutrustning. Staden är också ett gott exempel på hur näringslivet i form av Västerås citysamverkan gått in och finansierat genom sponsring, och där föreningsliv haft uppvisningar och arrangemang. Viktigt är att de som verkar kring och engagerar sig för centrum får en central del i utformningen och ansvaret. Ett rimligt förslag är att Sala kommun står för driften medan näringslivet står för de fasta kostnaderna som inköp av bana och konstruktion. Potentiellt kan också kommunens eve¬nemangsstöd för liv och rörelse i centrum bli en del av finansieringen. Vi föreslår att: kommunfullmäktige uppdrar åt kommunstyrelsen att undersöka intresset bland Salas företagare och föreningar för att på Stora Torget i Sala från och med vintersäsongen 2011/12 anlägga en isbana och, om intresse finns, lägga fram ett förslag utarbetat i samverkan med berörda aktörer.


Sala 28 mars 2011


Mikael Jonsson (C)

Lars Alderfors (FP)

Stoppa pressarna - pressmeddelande från Sala

Nu är motionen om en isbana på Stora Torget i Sala lagd och pressmeddelande utskickade till alla medier i Västmanland som kan tänkas publicera detta (TV, radio, press). Får se om någon nappar. Kommunalrådet PO Rapp var positiv iaf.

Salas Bästa mot privata alternativ.


Salas Bästa röstade just emot att kommunen ska stödja privata alternativ om de vill etablera ett Montessoridagis. Nej till näringsverksamhet, ja till offentligt spenderande. Intressant.
Jag har skickat in följande insändare till Sala Allehanda.
Salas Bästa säger nej till Montessorikooperativ
På kommunfullmäktige den 28/3 så röstade Salas Bästa mot att kommunen även ska stödja om ett privat alternativ, som ett kooperativ, vill starta en Montessoridagis i Sala. Både min syster och svägerska har sina barn i Montessoridagis, och de drivs båda som kooperativ. Detta är en vanlig driftsform eftersom det involverar föräldrarna och ger ett mervärde till verksamheten. Var det lojalitet till bundsförvanterna till vänster eller har entreprenörerna i Salas Bästa funnit sig tillrätta med att se sig som en del av det offentliga? Jag vet att ni är driftiga företagare som tror på enskilda initiativ, så varför inte göra det rätta och stödja sådana, särskilt när det kommer från gräsrotsnivå?

Marcus Andersson talar om Sala Silvergruva


Han verkar ha fått upp ångan, och talade långt om Sala silverguvans handlingsplan, där han ställde flera frågor till Carola Gunnarsson. Han frågade efter ägardirektiv, mm. Han kanske skulle ta och läsa på lite? Ordförande Tommy Nilsson(S) fick varna Marcus att han gick i tassemarkerna för ärendet. Carola gav ett sakligt ansvar tycker jag (helt opartiskt...).

Kors i taket - en Salas Bästing talar på kommunfullmäktige!


Så klev då en från Salas Bästa upp i talarstolen, det var Marcus Andersson, som var tvungen att läsa upp orsaken till ett ärende kring kommunala bostadstomter. Det tog bara fyra månader att komma till skott....Det gick snabbt för honom, men så kan det vara första gången. ;-)

Pia Nilsson gör entre

Just nu gjorde riksdagsledamot Pia Nilsson sitt premiärtal (kring drogpolitisk policy) i Sala kommunfullmäktige efter det att majoriteten tagit över (och för henne flyttat mötesdagen till måndagar). Lät som hon kunde tala med engagemang. Kanska bra betyg på floskelskalan, dvs få S-flosklar.

Verkliga livet



Har gjort sig gällande, så bloggandet har fått stå tillbaka, men nu sitter jag här på kommunfullmäktige, så ska se om jag får tid att blogga ;-)

onsdag 23 mars 2011

Från skönheten och odjuret till helan och halvan?

Nu verkar det mer och mer klart(?) att det blir Gustav Fridolin och Mikaela Valtersson som kommer ta över rodret i miljöpartiet. Ut går Maria "teflonet" Wetterstrand och han den där andre skäggige norrlänningen.
Jag tycker det bekräftar det jag skrivit innan om att miljöpartiet saknar humor, med Gustav och Mikaela positionerar sig miljöpartiet tydligt på pessimist och klagospåret. Jag får ont i huvudet att tänka på hur vänsterblocket kommer låta, nu med en grön klagostämma bland de andra.
Här har Centerpartiet ett ansvar att med Alliansen visa på att man kan driva politik med eftertänksamhet och ansvar. Det glöms ofta bort att begreppet Hållbar utveckling består av tre pelare = social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Det är oansvarigt och ohållbart att bara sköta om en av dem.

Centerpartiet kör öppet spår med sin förnyelse.


Ja, det hoppas jag i alla fall. Vi vill inte ha några sådana fasoner som (S) har. Därför tycker jag som flera andra att Federleys öppna kandidatur till partistyrelsen är uppfriskande. Som Karl Malmqvist skriver, varför inte infoga en öppen process i en berättelse om Centerpartiet som ett frihetstörstande, liberalt och välkomnande parti, som (till skillnad från vänsteralternativen V och mp) tror på individens inneboende kraft och potential. OK, där lade jag till lite av mina egna åsikter. Kul också med Stockholmscenterns öppna motionsblogg. Jag försöker själv i liten skala sprida mitt motionerande via denna blog. Jag tror det är en bra demokratisk ide att sprida goda ideer så att de inte stannar inom enskilda kommuner. Och kanske kan de till och med fångas upp och genomföras i andra kommuner där klimatet och majoriteten är en annan?

måndag 21 mars 2011

Konservativ liberal - moi enligt mp i Sala

I dagens Sala Allehanda svarar miljöpartiets språkrör i Sala, Erik och Monika, på min och Andreas Österbergs insändare där vi tycker att mp:s motion om plastkasseförbud är klåfingrig. De ger svar på tal och ger i artikeln sken av att de inte vill reglera och styra, utan låta folk göra sina egna upplysta val(?). Det låter förhoppningsfullt, men har man suttit på ett politiskt sammanträde med dem så motsäger det den bilden. De oroar sig över friskolor, över polisens agerande mot tiggare, mot vargen, osv. Jag oroar mig för dem, jag skulle få magsår om jag hade så lite hopp till att det ordnar sig om vi alla försöker, istället för att ledas i ledband. Det fungerar aldrig om endast kollektivet ska driva på, eget ansvar och val är A och O anser jag.
Det är då extra ironiskt att de kallar mig konservativ, när jag är en liberal inom politiken. Det är mp som är konservativa och förändringsrädda.

fredag 18 mars 2011

Mer medborgardemokrati med Medborgarkontor

På kommande KSAU (kommunstyrelsens auktorativa utskott) kommer majoriteten lägga fram ett ärende om Medborgarkontor, vilket är en toppenide. Det går ut på att skapa en gemensam mötespunkt, ett fokus, där kommunens medborgare kan komma för att få en snabb respons på sitt ärende. Antingen får de då hjälp direkt, eller så kan de omgående hamna hos rätt ansvarig. Det gör också att endast berörda tjänstemän involveras i ett ärende, kommunmedborgaren slipper gissa sig fram och tjänstemännen kan fokusera på sina arbetsuppgifter. En win-win-situation. Kontoret lär komma att ligga där info Sala är nu. Det här är ett ärende jag (troligtvis) kommer stödja rakt av som det är utformat just nu.

onsdag 16 mars 2011

Mot en modern närdemokrati i Sala

Bild från Tyska Bundestag - snart i ett kommunfullmäktige i Sala?

På morgonen idag kunde man i P4 Västmanland höra mig berätta om Alliansen i Sala's nya
motion om att digitalisera och därmed effektivisera dokumenthanteringen för den politiska organisationen i Sala kommun . Andreas Österbergs pressmeddelande gick hem, det får vi vara tacksamma för. Ett arbetssätt som jag nu har tagit till mig, kul med nya utmaningar. Per Olov Rapp ska ha kredit för att han inte gjorde politik av det hela i onödan, har svårt att se någon större nackdel med motionen egentligen - bättre demokrati, spara pengar och bra för miljön, kan det bli bättre? Om förvaltningen bestämmer sig för Ipads är lyckan total för en del misstänker jag. Personligen hoppas jag mycket på applikationerna. Tillsammans med förslaget på medborgarkontor som tas upp på nästa KSAU, ser framtiden ljus ut för närdemokratin i Sala.

tisdag 15 mars 2011

Motion för att effektivisera och utveckla det politiska arbetet i Sala


Andreas Österberg(M) initierade arbetet med denna motion som i princip går ut på att kommunen kan effektivisera (spara in pengar), bli mer miljövänligt och mer demokratiskt genom att pappershanteringen för kommunens 100+ politiker ersätts med pekplattor (tänk Ipad) och alla dokument i elektronisk form. Vi vill med denna motion visa på hur man kan vara klimatsmart, ekonomiskt hållbara och demokratiserande på samma gång.

Vi vill ha ett dynamiskt och modernt arbetssätt mellan oss politiker, men minst lika mycket med kommunens medborgare på ett sätt som passar 2000-talet. Se texten nedan. Motionen kommer upp på nästa kommunfullmäktige och förhoppningsvis kan det komma med i årets strategiska plan. Borde gå hem hos majoriteten eftersom det dessutom kan ge mer pengar över åt deras andra projekt.


Motion om att digitalisera och därmed effektivisera dokumenthanteringen för den politiska organisationen i Sala kommun

Under 1980 - 90-tal pågick det en diskussion inom teknikvärlden om det pappersfria kontoret, vilket innebar att tekniken skulle utvecklas till den grad att pappersanvändningen skulle minska och i princip upphöra, även i resten av samhället . Hittills har denna förhoppning inte infriats. Utvecklingen går dock framåt och ny teknik ökar potentialen för förbättringar.
En lösning är idag så kallade pekplattor (exempelvis: Ipad). De är platta, bärbara datorer som i princip består av en skärm som styrs med s.k touchscreen. De har ett intuitivt och användarvänligt gränssnitt samt erbjuder en möjlighet att låta organisationer så som skolor, företag, politiska organ etc att bygga/programmera egna system/program som i folkmun benämns som ”apps” eller i dess egentliga form, applikation .
I Sala kommun finns det idag uppskattningsvis cirka 116 personer som har politiskt förtroendeuppdrag inom den del av den politiska organisationen som har en löpande verksamhet . Det avser följande organ: Kommunfullmäktige (KF), Kommunstyrelsen (KS) med KS arbetsutskott (AU), Tekniska nämnden (TKN), Kultur och fritidsnämnden (KFN), Bygg och miljönämnden (BMN), Vård och omsorgsnämnden (VON), Utbildning och arbetsmarknadsnämnden (UAN), Skolnämnden (SKN) samt revisionen . Inför varje sammanträde med respektive organ trycks det upp och skickas ut handlingar med post till de förtroendevalda.
Totalt så kostade under perioden 2006 – 2010 ovan redovisade politiska organs i kommunens dokumenthantering cirka 1.6 mkr. Här nedan följer en redovisning för respektive organ samt för respektive år under ovan angiven period
(Belopp avser tkr)

Organ KF KSAU TKN KFN BMN VON
Period

2006 103 179 11,4 17,8 14,2 10,6
2007 168 172 11,3 12,6 16,4 8,9
2008 120 109 11,6 7,8 13,4 8,3
2009 94 106 11,2 2,8 11,8 9,2
2010 83 79 9,1 0,1 14,3 7,2

Summa 568 645 54,6 41,1 70,3 44,2


Organ UAN SKN Rev
Period

2006 0 30 Inga data finns redovisade
2007 24,6 52
2008 14,6 18
2009 17,5 13
2010 10,1 12

Summa 66,8 125

Källa
Total kostnad för samtliga organ i tkr: 1614,9

En pekplatta kostar cirka 5000 kronor beroende på vilken variant man väljer. Det är dock en ren teknisk fråga. Som det tidigare i motionen redogjordes så har Sala Kommun idag uppskattningsvis cirka 116 förtroendevalda som är verksamma inom de löpande verksamheterna i olika befattningar och omfattningar. Att ge varje förtroende vald som är verksam inom den löpande verksamheten möjlighet att få en pekplatta som arbetsredskap skulle innebära en kostnad för kommunen på uppskattningsvis cirka 600 tkr.

Det innebär att Sala kommun tjänar cirka en miljon kronor på att implementera pekplattor som arbetsredskap enligt vår kalkyl. Det kommer tillkomma kostnader som är relaterade till tekniska aspekter i samband med implementeringsprocessen, men klart är att effektiviseringen kommer innebära vinster både för kommunen och för den demokratiska processen.

Miljömässigt är ett sådant här agerande något som helt går i linje med Sala Ekokommun, vilket innebär att kommunens högsta politiska organ, kommunfullmäktige, beslutat att kommunen långsiktigt och målmedvetet ska arbeta i riktning mot ett hållbart samhälle . För fullmäktiges kännedom bör det också nämnas att flera kommuner har påbörjat att införa liknande tekniska lösningar. ’
I Arboga behandlade fullmäktige i december 2010 en motion om att införa pekplattor som nytt arbetsredskap och i tidningen, Dagens Samhälle, rapporterades det om att flera andra kommuner hade börjat testa liknande tekniska lösningar för att minska på pappersförbrukningen .

Vi är av den uppfattningen att det finns både miljömässiga och ekonomiska fördelar för Sala kommun att ersätta mycket av pappershanteringen i det politiska arbetet med pekplattor.


Med anledning av ovanstående redogörelse yrkar vi fullmäktige besluta att åt kommunstyrelsen uppdra
Att erbjuda och förse de förtroendevalda inom de av motionen redovisade politiska organen med pekplattor
Att producera applikationer som ämnar till att underlättar hanteringen av dokument och handlingar för de förtroendevalda i deras politiska arbete
Att inventera kommunens samtliga sammanträdesrum med avsikt att skapa en internetåtkomst för de förtroendevalda som integrerats med de nya pekplattorna.
Att alla handlingar skall sparas i elektroniskt format och inte skannas in i efterhand.

Andreas Johan E Österberg, (M)
Mikael Jonsson, (C)
Anders Westin, (C)
Gustaf Eriksson, (C)

måndag 14 mars 2011

Är det skottpengar på landsbygdsskolorna, eller?

Det är aldrig någon större diskussion om att pensionärer ska få stöd och vård till en god kvalite, att handikappade ska få hjälp och anpassning, osv, men när boende på landet ska få en skola inom rimligt avstånd så ska man börja tala om "gleshetsstöd" och stora umbäranden för förvaltningen. Så låter det iaf just nu när Sala kommuns skolnämnds förvaltningschef talar. Jag är liiiite less på det tjatet. Varför inte fokusera på rationaliseringar och hitta nya perspektiv istället för att hela tiden klanka ner på att verksamheten utan Sala centrum kostar mer. Det visste vi redan, det ÄR glesare befolkat på landet. Big Surprise! *biter mig i tungan för att hålla tyst*

Varför Miljöpartiet är ett vänsterparti


Under den pågående sittningen med Kommunstyrelsen faller den sista pusselbiten på plats om varför miljöpartiet går till vänster.

Miljöpartiet i Sala med Erik Åberg och Monica Fahrman i spetsen oroar sig hela tiden och hittar problem med utvecklingen. Just nu pågår en diskussion om satsningen på bärbara datorer i salen och mp försöker bara hitta problem och brister. Detta är allmänt ett typiskt vänsterbeteende, jämförst med högerns positiva tillförsikt och tron på individens förmåga. Hade detta varit 1800-talet så hade den rörelsen hamnat i ultralutheranska kretsar med en stor nypa självspäkning och domedagsmässande på söndagar.

Strategiska planer


I skolnämnden förra veckan fick vi i Alliansen med alla synpunkter och önskemål i den nya strategiska planen med det självklara undantaget av vårdnadsbidraget som jag/vi gjorde ett tilläggsyrkande på och fick avslag på. Bland annat är vår motion om kunskapsprofiler inbakad.


Idag och imorgon är det dragningar av alla strategiska planer i Rådhuset för ordföranden, oppositionsledare och tjänstemän. Jag kommer kunna närvara på min egen nämnd och nån till på förmiddagen. Ska bli spännande hur majoriteten tänker undvika att höja kommunalskatten med alla önskemål som nämnderna har...

lördag 12 mars 2011

Melodifestivalen - om kopplingen till tiggeri


Som jag skrev tidigare i veckan så kan gränsen mellan tiggeri och gatumusicerande komma bli en lurig nöt för polisen. På senaste kommunstyrelsen i förrgår drog ärendet om att förbjuda tiggeri i Sala. Jag frågade ut kommunens tjänstemän och klart är att detta ger polisen ett nytt verktyg och ansvar i frågan, och att det kommer bli upp till dem att bedöma huruvida det är musik eller tiggeri. Läs i UNT om hur barn utnyttjas. Jag har ett allmänt förtroende för deras förmåga men lite kul är det att vi kommer få musikpoliser. Gillar man tex som jag schlager får man ofta hör av sådana men dessa kommer ha lagen i ryggen. Melodifestivalen kanske blir betecknad som störande beteende i framtiden och belagt med böter?

torsdag 10 mars 2011

Håkan Juholt, mannen som ska röja väg för nya framgångar?


Dagens heta nyhet är att Socialdemokraternas lidande nu går in i en ny fas då det verkar som om Håkan Juholt kommer föreslås till ny partiledare. Med anledning av detta vill jag hjälpa till och sprida lite kunskap kring honom. Börja gärna med att se detta YouTube-klipp: http://www.youtube.com/watch?v=E_Tve0Tu4kM. Läs sedan om hans bakgrund i Expressen eller debatten kring hans kandidatur.

tisdag 8 mars 2011

Tankar kring förskola på kvinnodagen

Vill bara notera att hemma kallas denna dag för Fettis-dagen, och med två semlor i magen stämmer det nog. Hur som helst, på internationella kvinnodagen florerar artiklar om kvinnors rätt och möjligheter. Jag slår ett litet slag för förskolan och att de försök som görs där på sina håll med ett genusmedvetet arbetssätt fortsätter och sprids i hela Sverige.

Fri marknad för Fertilitetsturism - fina fisken?

Jag är helt för valfrihet istället för statlig reglering, men jag brukar hitta en personlig gräns vid företeelser som involverar människors kroppar på ett extremt intimt sätt. Jag har skrivit om detta angående manga/barnporr och prostitution. Nu tar SVT upp en ny trend med fertilitetsturism. Se även Röda Berget som förutsägbart försöker klistra på detta på Moderaterna och homosexuella.

Tiggare eller musikaliska enmansentrepenörer?


Olika sorter av "gatans entrepenörer" har varit på tapeten i min värld den senaste tiden. Dels pendlar jag ofta till Uppsala för studierna och har sett olika former av tiggeri och musicerande där. I kommande kommunstyrelsen på torsdag i Sala kommer vi antagligen att besluta att förbjuda tiggeri i kommunen. Och i studio ett på P1 idag så tog man upp polisens behandling av rumänier där oenighet råder om de är musikanter eller tiggare.

Min observation i Uppsala är att jag det senaste året noterat att antalet rent ut sagt kassa musikanter ökat dramatiskt. Ofta kan det dyka upp en nisse som i princip (verkligen) bara slår på instrumentet. Kan detta vara en reaktion på de ökande antalen förbud mot tiggeri, att man genom någon form av ljudframbringande vill kringå lagen? Skulle inte tro att det är så rent allmänt, men i vissa fall verkar det misstänkt. Jag är annars positivt inställd till de som faktiskt har något att komma med i tonväg.

måndag 7 mars 2011

Bye bye Baylan bad news för kvinnospåret


Som väntat avgår nu socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan. Efter brakförlusten i valet är det naturligt, men den givna orsaken till varför det sker är att det kommer bli en man på partiledarposten och då ska det enligt internlogiken bli en kvinna på partisekreterarposten. För att komma någon vart i den superhårda maktkampen inom (S) så var Baylan tvungen att gå. Så för de som hoppats på Lena Somemrstad eller Ylva Johansson på posten (inte så många enligt oddsen), så var detta nog spiken i kistan. Just nu verkar det som om Mikael Damberg, Sven-Erik Österberg eller Thomas Östros blir nästa ledare. Mikael har klart lägst odds, men han har många starka fiender inom vänsterfalangen, efter SSU-tiden. Sven-Erik ses som en kortsiktig konpromisskandidat och Thomas förknippad med det gamla styret. För Sverige vore Mikael det klart bästa valet tror jag, för alliansen Sven-Erik eller Thomas. Känslan är att om partiet fegar ut att det blir Thomas Östros. Som partisekreterare skulle Lena Sommerstad vara intressant. Lägst odds har Mikael + Veronica Palm, vilket är en fascinerande kombo med tanke på hur olika de står politiskt.

Kommunal demokrati eller förvaltning?

Jag har kännt mig lite frustrerad över att mina försök att väcka Salas Bästa till liv i den lokala debatten gått trögt, och att majoriteten verkar direkt ha gått in i förvaltningsspåret efter makttillträdet, med undantag av miljöpartiet (som iofs verkar tro att man är i opposition med alla motioner man lägger). De insändare jag skrivit i Sala allehanda har besvarats med mothugg mot vår tidigare politik, vilket inte hjälper folket i Sala att förstå vad de vill, eller så har anonyma insändare med oklart ursprung kört klassisk krypskyttedebatt som inte ger något när avsändaren lika gärna kan vara Salas Bästa.
Det glädjer mig därför att se i dagens Sala Allehanda att min insändare som besvarar detta kom in. Jag ska försöka bygga på detta nu, och eventuellt försöka nyansera mig mer i kommande insändare, så att de förstår att det är ett hälsotecken att de har en levande opposition. Annars går de i samma fälla som de anser att vi i Alliansen har gjort genom att styra för länge, och det borde väl de kunna undvika efter bara 4 månader vid makten?

lördag 5 mars 2011

Krafttag mot ungdomsbrottslighet i Sala


Sala kommun och Sala Närpolis inleder ett tätare samarbete kring ungdomsbrottslighet. Bra insats, våra ungdomar har rätt till det stöd som faktiskt den här insatsen innebär för dem som hamnat snett i samhället.

Insändare: Att stödja eller reglera - C eller mp.


Den senaste motionen från Monica Fahrman(mp) i Sala kommunfullmäktige visar ganska tydligt att C och mp har olika perspektiv i miljöarbetet. Vi i Centerpartiet försöker se helhetsbilden för att få en hållbar utveckling, när vi försöker ge folk verktygen att själva forma sitt miljöåtagande. Min tro är att folk vill arbeta för en bättre miljö, vi behöver bara vertygen för det. Kommunen erbjuder tex oss att källsortera och därmed sänka våra avgifter, vi kan i affären välja mellan kött som är KRAV-märkt, är från ett viss land, lokalt, osv. Och vi kan om vi vill välja pappers-, tyg- eller plastkassar. Jag väljer, som många andra, återvunna plastkassar, som jag dessutom använder till sopor hemma. Dessa källsorteras eller bränns sedan och ger energi i tex fjärrvärmen.
Detta vill mp reglera och ta ifrån konsumenterna, istället ska en anonym offentlighet "sköta" vårat engagemang. Sådant tar bara död på engagemanget, och jag har skrivit följande insändare till SA:
Folk bryr sig faktiskt om miljön, miljöpartiet.
Monica Fahrman och miljöpartiet lade vid senaste kommunfullmäktige en motion om att förbjuda plastkassar i handeln i Sala. I sin strävan efter ett bättre samhälle går miljöpartiet åter på sin förbudslinje och pessimistiska människosyn. I SA 2/3 radar handlarna i Sala direkt upp skäl till varför mp är ute i ogjort väder; plastpåsarna i Sverige består av återvunnen plast som redan spar stora mängder olja och kunderna återanvänder ofta plastpåsarna själva hemma. Intressant är också att kunderna redan kan välja tygpåsar men föredrar plastpåsarna. Vi har alltså redan en fungerande återvinningskedja som är gynnsam för miljön, som handeln och vanligt folk arbetat fram. Detta lokala miljöarbete vill Fahrman gå in och bryta, och peka med hela handen. Varför är miljöpartiet så fientligt mot att lita på att Johansson, Andersson och Eriksson kan göra förnuftiga val själva? I vår vardag finns redan förutsättningarna att välja KRAV, köpa miljöel, källsortera, åka kollektivt, osv. Men ni har ett von-oben-perspektiv som har svårt att acceptera folkligt förnuft. För miljön och för tilltro till individen, ska det vara så svårt?

onsdag 2 mars 2011

Debatten om kyrkan fortsätter

Ska kyrkan engagera sig politiskt? Jag skrev om det nyligen och debatten fortsätter hos tex Frank.

Var ska vi hitta alla förskolelärare när legitimering krävs?


Jag är själv gymnasielärare och ser med förhoppning fram mot legitimeringen som ett sätt att höja statusen för yrket, men också kraven på oss själva. Med ökade krav följer ökad kvalitet. Legitimeringen kommer att sätta fokus på vad som ingår i en lärares kompetens, när det nu finns en nedre gräns. Läs Roger Haddads insändare i VLT idag om argumenten för.
Det finns dock ett stort problem som verkar hamna utanför debatten och det är att också förskolelärarna ska bli legitimerade, det kommer att innebära att de barnskötare som finns i verksamheterna ska ersättas. I Sala ligger vi lägre än riket, med uppemot 60% barnskötare!
Det är dessutom svårare för oss att locka hit de högre utbildade förskolelärarna än att rekrytera barnskötare. Probelemt går inte heller enkelt att lösa med utbildning, eftersom många av barnskötarna har svårt att klara av en fortbildning på högskolan. De har kanske rent av i flera fall valt att bli barnskötare för att det var det som passade dem i deras vardag. Nyckeln skulle kunna vara olika former av vidimering av den kompetens de redan byggt upp, och att sedan kunna komplettera med ett antal färre kurser i anpassad studietakt. Försök till detta görs redan i Sala. Barnskötarna måste mötas med en väl avvägd blandning av respekt och förväntan.

tisdag 1 mars 2011

Låna Annie Johansson för en dag

Folkotekets barnreportrar lånar Annie Johansson för en dag. Kul inslag på 12 minuter.

Se hur snäll jag är mot Salas Bästa


Jag har bestämt mig för att vara snäll och go från och med nu i politiken. Efter gårdagens möte i kommunfullmäktige så står det klart att tre av fyra partier börjat förstå vad jag är ute efter när jag tagit debatten med dem i Sala Allehanda och på möten. Jag vill att kommunens medborgare ska få beslut som genomlysts ordentligt och fått en rimlig behandling. Att de som inte anser att Framtid Sala företräder deras intressen ska känna att de haft en part som fört deras talan. Politik utan debatt är ingen riktig demokrati. Särskilt tack till Erik Åberg(mp), Joachim Nordlund(V) och PO Rapp(S) som tog debatten om GMO-motionen. Jag tycker fortfarande att den borde ha avslagits pga att den var felriktad och skapar onödig oro för kommunens företag, och att folk själva borde få bestämma i frågan, men nu fick frågan en ordentlig belysning vilket gör att beslutet togs med korten på bordet. MEN. Det är ett problem. Salas Bästa. De kniper tyst. Så, som ett svar på insändaren den 27/2, så postar jag detta inlägg här och till SA:

Politik är så mycket mer än makt, Salas Bästa
Det är lite tråkigt att ni i majoriteten fortsatt missförstår mitt syfte med att ta debatten med er. Det är inte för att vara "jobbig", utan just av omtanke om och oro för all de väljare som ni nämner. Det är särskilt en kritik mot det stora frågetecknet Salas Bästa. Vad står ni EGENTLIGEN för? Vad är innehållet på de fina ord ni sålde till Salas väljare? Efter måndagens kommunfullmäktige måste jag säga att debatten också tas av S, V och MP, men ni i SB har fortfarande inte yttrat er efter tillträdet i november förra året. Som opposition har vi i alliansen en skyldighet att företräda kommunens medborgare. Givetvis de som gav oss vår röst, men också faktiskt de som röstade på er, och självklart alla de som inte fick eller kunde rösta. Jag ser en oroande tendens från Salas Bästas företrädare där man anser att debatt är något överflödigt, där man vill reducera politiken till att vara en diskussion i utskott och små, nästan slutna grupper. En demokrati är INTE att era beslut redovisas när de är klappade och klara, det är en kontinuerlig debatt under hela processen, från förslagets födelse till sjösättningen av den färdiga produkten. Vill ni kalla oss för dåliga förlorare för att vi oroar oss för den kommun vi vårdat efter bästa förmåga i många år, får det stå för er, men om vi inte försvarar värden som ekonomisk återhållsamhet, den enskilda människans förmåga och en insikt att det offentliga inte kan lösa alla problem då kommer vi med all säkerhet att ångra det mer. Ta debatten som dina kollegor i majoriteten, Marcus. Var inte så fokuserad vid makt och att utöva den, förklara också vad du vill med den. Du är politiker nu, då måste man prestera varje möte, varje träff, inte en gång per fyra år. Jag hoppas verkligen nästa inlägg från majoriteten i allmänhet och Salas Bästa i synnerhet handlar om vad NI vill, och inte bara om vad VI gjort. Ni ska vara Salas Framtid. Men berätta om den då, jag är faktiskt genuint intresserad.