lördag 5 mars 2011

Insändare: Att stödja eller reglera - C eller mp.


Den senaste motionen från Monica Fahrman(mp) i Sala kommunfullmäktige visar ganska tydligt att C och mp har olika perspektiv i miljöarbetet. Vi i Centerpartiet försöker se helhetsbilden för att få en hållbar utveckling, när vi försöker ge folk verktygen att själva forma sitt miljöåtagande. Min tro är att folk vill arbeta för en bättre miljö, vi behöver bara vertygen för det. Kommunen erbjuder tex oss att källsortera och därmed sänka våra avgifter, vi kan i affären välja mellan kött som är KRAV-märkt, är från ett viss land, lokalt, osv. Och vi kan om vi vill välja pappers-, tyg- eller plastkassar. Jag väljer, som många andra, återvunna plastkassar, som jag dessutom använder till sopor hemma. Dessa källsorteras eller bränns sedan och ger energi i tex fjärrvärmen.
Detta vill mp reglera och ta ifrån konsumenterna, istället ska en anonym offentlighet "sköta" vårat engagemang. Sådant tar bara död på engagemanget, och jag har skrivit följande insändare till SA:
Folk bryr sig faktiskt om miljön, miljöpartiet.
Monica Fahrman och miljöpartiet lade vid senaste kommunfullmäktige en motion om att förbjuda plastkassar i handeln i Sala. I sin strävan efter ett bättre samhälle går miljöpartiet åter på sin förbudslinje och pessimistiska människosyn. I SA 2/3 radar handlarna i Sala direkt upp skäl till varför mp är ute i ogjort väder; plastpåsarna i Sverige består av återvunnen plast som redan spar stora mängder olja och kunderna återanvänder ofta plastpåsarna själva hemma. Intressant är också att kunderna redan kan välja tygpåsar men föredrar plastpåsarna. Vi har alltså redan en fungerande återvinningskedja som är gynnsam för miljön, som handeln och vanligt folk arbetat fram. Detta lokala miljöarbete vill Fahrman gå in och bryta, och peka med hela handen. Varför är miljöpartiet så fientligt mot att lita på att Johansson, Andersson och Eriksson kan göra förnuftiga val själva? I vår vardag finns redan förutsättningarna att välja KRAV, köpa miljöel, källsortera, åka kollektivt, osv. Men ni har ett von-oben-perspektiv som har svårt att acceptera folkligt förnuft. För miljön och för tilltro till individen, ska det vara så svårt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar