onsdag 29 september 2010

Analys av valsedel och kryss : Salas Bästa och SD i Sala


Till sist i min kryssanalys har jag sparat uppstickarna och populisterna Salas Bästa och Sverigedemokraterna, två partier som nu tillsammans balanserar Salas traditionella block och nu rör om i den politiska grytan.


Färgerna igen : Grått = de som fått mandaten, Mörkblått = 6+ under i kryssandet relativt valsedeln (dvs mycket svagt), Gråblå = 3-5 under, Grönt = +-2, Gult = 3-5 över
Man vet att SD har en hög andel män och det är tydligt att männen är populära även i SB ; Personerna som är 5:a och 3:a på valsedeln kommer in på kryssen, och första kvinnan först på 7:e kryssplats. De två kvinnorna som kommer in hamnar 7:a och 10:a på listan. Alla gula namn (bra kryssande) är män, och alla blå (svaga) är kvinnor.
För SD är det inte så mycket att säga, båda toppnamnen fick också nog med kryss för att kryssas in.

Analys av valsedel och kryss : Mp och V i Sala


Turen har kommit till de rödgröna småpartierna i valanalysen, där generellt sett valsedel och kryssresultat harmonierar. Grått = de som fick mandat, grönt = +-2 i kryssplacering relativt valsedeln, Gult = 3-5 placeringar över (dvs bra).
För Vänsterpartiet så har förstanamnet Gunnel lite problem att behålla sitt mandat, landstings-Lotta klämmer sig före i kryssen (precis som Joachim).
För miljöpartiet så är valsedel och kryssande i allmänhet i harmoni.

Analys av valsedel och kryss : KD i Sala

Analysen av KD för deras valsedelsresultat följer tidigare mallen, grå = de som fick mandaten, gråblå = 3-5 placeringar under valsedelresultatet (dvs svagt), grönt = +-2, gult = 3-5 över (dvs bra).
Det är jämnt mellan Håkan och Anette, så egentligen är det väl inte helt fel med resultatet, även om Anette kan gräma sig en del. Joel Axelsson kan vara en framtida begåvning.

Centerpartiets eftervalsanalys

Här kommer det formella meddelandet om att Annie leder vår eftervalsanalys. Jag tänker iaf skicka in en del ideer, utan att ha förstås så stor förväntan på att de ska få nån större effekt, men som en del i ett större surr från "massan".

Eftervalsanalys och nya styret av Sala

På måndagskvällen deltog jag i ett möte som normalt sett handlar om att Centerns kommunfullmäktigeledamöter snackar ihop sig inför torsdagens kf. Denna gång var det mer av en spontan eftervalsanalys, där fd och blivande ledamöter gick igenom de tankar som fanns om resultatet, valkampanjen, framtiden osv, högt och lågt. Mycket intressant. Jag har förstås också en hel del tankar kring detta, i grunden är det långsiktigthet och tydlighet vi behöver jobba med, att mejsla ut en enkel bild av Centern som folk förstår och respekterar.

Vi kommer jobba mer med detta den tid som kommer.

I förhandlingarna med andra partier om hur styret i Sala ska se ut så utsåg vi två från kf-gruppen, och en del andra kommer komma till från kommunkretsen när (förhoppningsvis) ordföranden etc från centern ska nomineras (när vi vet vad, hur, antal).

tisdag 28 september 2010

Analys av valsedel och kryss : Folkpartiet i Sala

Då var det dags att analysera folkpartiets valsedel och kryssresultat. Färgkodningen igen :
Grått = de som fått mandat
Mörkblå = 6 eller mer under sin valsedelplats
Grön = +-2 från sin valsedelplats
Gul = 3-5 över sin valsedelplats
Röd = 6 eller mer över sin valsedelplats

Två saker är tydliga, folkpartiet har nominerat rätt namn till topplistan, och Jan Wallin är betydligt populärare än sin plats på listan. Fast de är få röster det rör sig om. Saleh Pirmosa verkar vara en "up and coming man" också.

Regeringsbildning i Expressens värld

Regeringsbildningen fortsätter. Expressen skapar med förtjänst dramaturgi kring detta och jag påminner om spekulationerna kring Maud och Annie. Expressen säger dessutom att Maud i förhandlingarna nu givit upp vice-statsministerposten. Bilden av en sorgsen Maud är så överdriven i sitt sammanhang att den nästan blir rolig...

Analys av valsedel och kryss : Socialdem. i Sala

Jag fortsätter min analys av valresultaten i Sala med (S). Åter igen så gäller att 6+ under sin valsedelsplat = mörkblå, 2-5 under = gråblå, +-2 = grön, 2-5 över = gul och 6+ över = röd. Jag har åter igen rensat bort de med mindre än 10 kryss.
Socialdemokraterna har en lång lista och många röstande, vilket ger en naturlig variation, men klart är att av de "heta" i partiet är en del rävar som Dick och Tommy, och att Karl-Axel och Bengt får sina mandat väldigt billigt med sina 7 resp 5 kryss.
Som helhet har de som fått mandat varit fem "kalla" och tre "heta" så nomineringen får väl ändå sägas ha varit helt ok. Svårt att synnas i en liten kommun med ett stort parti.
Kul med Amanda, som sitter i SKN med mig. Grattis.

Analys av valsedel och kryss : Moderaterna Sala


Jag tänkte fortsätta analysera valresultatet i Sala i detalj. Jag börjar med moderaterna.
Som vanligt är förkodningen : mörkblå = 6+ platser under valsedelsplats, gråblå 2-5 under, grön +-2 platser, gul 3-5 över, och röd 6+ över. Grå över (M) är de som fick mandaten.
Det mest uppenbara är att Lousie Eriksson borde varit med på valbar plats, och att JanOlov och Michael kanske inte. (M) har tre personer (Lousie, Jan, Johan) som iaf bör ges plats i nämnder eller så om möjligt.

måndag 27 september 2010

Nu är det klart - jag är folkvald!

Idag kring fem så uppdaterade jag val.se för kanske 125:e gången sedan valnatten för att se att Länsstyrelsen godkänt resultatet helt, dvs Centerpartiet Salas sista mandat går till en man vid namn Mikael Jonsson, Österby Gård, Ransta. Mycket lämpligt eftersom jag då precis skulle besöka rådhuset för att träffa tidigare och blivande kf-ledamöter/ersättare.

Till min glädje har jag fått 26 kryss, vilket ger mig en 5:e plats av de kryssade. Mycket hedrande med tanke på den stora respekt jag har för dem framför mig med deras kontaktnät och erfarenhet. Och "track record". Fyra nya år, nu som "riktig" politiker.

Analys av hur väl kryssandet speglade valsedeln för Sala (C)




Jag roade mig med Excel nu när kryssandet är klart, se bilden. Jag har valt ut dem med minst 10 kryss.
Grönt = personen hamnade på kryssen inom 2 steg från sin valsedelsposition
Gult = personen hamnade 3-5 platser över sin valsedelsplats.
Rött = den här personen är glödhet och måste absolut engagera sig politiskt närmaste perioden...
Grått visar vilka som fått mandat.

Allmänt så kan man säga att centern lyckats helt ok med sin nominering till valsedeln.

Regerings-Robinson

Spekulationerna kring ministerposterna fortsätter, främst på Expressen, där man nu undersökt vad allianspolitiker ute i landet tycker, lite som en Robinsonutröstning XXXL. Då ligger centerns Åsa Torstensson mest pyrt till, och Centern kommer förståss få mycket svårt att behålla det man hade från förra framgångsvalet. Moderaterna har växt, och Fp är nu det "stora lilla" partiet i alliansen. Och samtidigt vill många i Centern få med Annie Johansson som minister. Trångt, trångt.

Kryssräkning, del 2

De var väl bara sjutton hur länge det kan dröja innan valresultatet blir klart i Sala, jag är på halster. Eftersom jag ligger på Centerns sista mandat vågar jag inte riktigt ta ut platsen i förskott. Klart är nu i alla fall (99%) att ingen kommer kryssa sig förbi.

Och sedan vet man ju inte om det här med valsedlarna på tågstationen får effekt...

Fördela mandat i regering och kommun

Henrik Sjöholm, arbetandes för Lena Ek (C), skriver med insikt och förtjänts om hur ministerposter och departement kan komma att fördelas i den kommande regeringen som tillkännages nästa vecka. Vid detta används heltalsmetoden, även kallad d'Hondts metod, som ger en fördelning som gynnar de större partierna aningen mer än jämkade uddatalsmetoden som använts vid riksdagsvalen. Faktum är att ungefär hälften av de EUropeiska länder som har proportionella system använder den förenklade metoden.

Ute i kommuner så används metoden också vid fördelningen av ordförandeposter när man inte har andra faktorer som styr, utan vill fördela proportionerligt.

Metoden går i princip ut på att varje parti delar sin röstsiffra på 1, 2, 3, 4, ... till det antal platser som ska fördelas. Sedan fördelas platserna till de siffrorna som är högst.

Ex : Vi ska fördela 5 eller 10 platser (röd färg för 5, lägg till de gröna för 10)

P1 fick 24 röster : 24, 12, 8, 6, 4.8
P2 fick 15 röster : 15, 7.5, 5, 3.75, 3
P3 fick 10 röster : 10, 5, 3.3 2.5 2

Som synes, vid 5 poster får P1 3 av 5 platser, vid 10 poster får de 4, 3, resp 2 platser.

Ut och testa på din lokala kommun... ;)

söndag 26 september 2010

Rödgröna förlorarlaget tappar spelare

Eftersom det är de rödas egen tidning Aftonbladet som skriver det, så är det lite spännade att läsa om Marias och Monas eventuella frånfälle.

Och andra sidan kan det hända att Maud tackar för sig snart också. Men om Annie Johansson tar över så har vi en spännade tid framför oss. Det skulle vara en riktig kick för Centern.

Lidingöloppet *check*

Seg i kroppen, skavsår på onämnbara ställen, men mycket nöjd. Efter förra årets första försök på 3h21m, så var målet ställt på 3 timmar i år. Med mer träning och en hård fokus under loppet på att inte ta rygg utan hålla eget tempo, så gick det vägen och jag kom i mål på 2h 53m 2s.
Skönast var att sista milen, där jag knäcktes ifjol, gick snabbast ;)

Nu gäller det att inte sluta träna som jag gjorde ifajol efter förra loppet...

fredag 24 september 2010

Run for your life - Lidingöloppet

Allt det här med valet har gjort att jag nästan undkommit att bli nervös för att jag ska springa Lidingöloppet för andra gången imorgon...förra året gick det på 3 timmar och 21 minuter. Målet är 3 timmar i år.
Då gick jag in i väggen efter två mil, hoppas kunna hålla igen mer i år, men å andra sidan ser vädersituationen betydligt värre ut nu.

Röstkarusellen fortsätter

Nu kom det - Fp kommer överklaga valresultatet i de berörda länen...en chansning som kan bli ett skott i foten. Se Aftonbladet, Expressen eller SvD. Time will tell.

Invalda för C - Eskil Erlandsson

När man spekulerar om vilka förändringar som kan komma att ske i Reinfeldts nya regering så är nog Eskil en av dem som verkligen sitter säkert. Visst sitter han på Centerns mesta departement, men han har som minister också gjort ett bra jobb.

I valresultatet för Kronobergs län så fick Eskil 2810 av totalt 4034 kryss, vilket är 24,31% av alla som röstade på (C) i länet. Han skulle alltså ha blivit inkryssad i vilket fall som helst, ingen tvekan. Med sina 9,92% av länets mandat så har man ett säkert stöd i länet dessutom.

Eskil har egentligen inget egen megafon mer än den offentliga ministersidan , men hans genomslag i media räcker nog långt nog. Eftersom han lämnar sin plats som minister, så har nr 2 från Kronobergs län, Karin Nilsson, haft hans plats, och kommer ta den fortsatt också.

Till sist kan man inte bara missa att ta med en klassiker från YouTube med Eskil som blev mycket omtalad.

Valanalys 4 - med valu(svt) som utgångspunkt

Jag tänkte försöka göra en personlig och öppen analys av svt's valu-undersökning map olika aspekter.

1. Sverigedemokraterna. De hämtade sina väljare från alla partier , men när man frågar de som röstat på SD om sin blockmässiga tillhörighet hamnar de tydligt till höger. Om man studerar vilka kategorier som finns överrepresenterade bland SD's väljare, så får är den typiske en arbetslös LO-medlem med oro för invandring/are.

Analys : a) Alliansen tappade män som dels skulle ha röstat till höger, som dels skulle kunnat tänkt sig byta block. b) flera av dessa skulle antagligen kunna fås att undvika rösta SD om alliansens paradfråga - jobb - hade ordnats för väljargruppen. Och om integrationsfrågorna bearbetas på något sätt.

2. Centerpartiet. För det första har partiet egentligen inga röster att hämta från (S), steget tar de väljarna till (M). Företagare röstar mest på alliansen, och av dem röstade 40% på (M). Intressant/Oroande nog så röstade endast 40% av jordbrukarna på (C). Här vill jag lägga till en länk till resultaten i Danderyds och Lidingös kommun där (C) går kraftigt framåt, när man backar i princip överallt i landet.

Analys : Om Centern ska vinna väljare från vänster så är det först i ett andra steg, blockbytare behöver först ta steget över via trygga (M). När det gäller företagarpolitik så tror jag faktiskt att vi har en spännande tid framför oss. Å ena sidan håller vi på att förlora tryggheten i att ha jorbrukarna bakom oss, å andra sidan har centern nu nått fram till helblå fästen i Stockholm att det är (C) som står för den mest progressiva företagarpolitiken. Men hur ska detta jämkas samman, det är utmaningen.

3. De rödgröna : Offentliganställda är vanligare bland (V) (9%), unga kvinnor har en hög andel mp-väljare (17%), LO-medlemmar bland (S) fortsätter minska (nu 51%) och partiledarna är klart mindre viktiga för vänstern jämfört med högern. När det gäller förstgångsväljare är mp och V nästan dubbla i storlek. När det gäller sysselsättning har alliansen starkare ställning generellt, och de rödgröna fler "missnöjda" inom sitt eget block.

Analys : De rödgröna har sin styrka bland de unga väljarna (notis : här har kd stora problem hos alliansen). (S) har precis som (C) ett växande problem med sin historiska väljarbas. Sysselsättningspolitiken är den nöt man måste knäcka dock.

Nytt styre i Sala 2

Jag kan egentligen inte kommentera det lilla jag vet om de förhandlingar som pågår just nu mellan partierna i Sala, men jag kan säga att det jag hört är fascinerande och bekräftar bilden av att kommunpolitik kan ha väldigt lite med vallöften och partiets rikspolitik att göra, och mycket mer med personers personliga preferenser...

torsdag 23 september 2010

(S) går före i liberal anda

Oavsett om de har någon form av taktik bakom, så kredit till (S) som idag sagt att SD visst ska in i utskotten, eftersom de är demokratiskt invalda. Då är det bara för de borgerliga att följa efter. Hoppas jag. Kom igen nu demokrater till höger.
Sedan kan jag bäva inför effekten att de då också ska leda ett av utskotten (ha ordförandeposten) och därmed tex representera Sverige utomlands. Vilket kan det bli man "offrar"?

Centern, landsbygd och Geografi

Jag är normalt sett gymnasielärare i matematik och data på Wenströmska gymnasiet i Västerås,
men läser sedan i januari Geografi på uppsala universitet som en del av Västerås deltagande i det statliga Lärarlyftet. Efter att ha läst tre terminer ska jag förhoppningsvis vara kapabel att undervisa i det ämnet också.

Till poängen...ofta när jag sitter och läser litteratur så slås jag av hur lustigt det är att jag delvis genom dessa studier också får en slags indirekt i en av Centerpartiets kärnfrågor; jord- och skogsbruk, jag läser om tegar, tresäde, boskapsskötselformer, kulturlandskap, åker/skogsarealers utveckling, handelsgödselutsläpp (japp, det räddade mig en dag i valet då jag fick frågan om de subventionerade priserna på NPK), osv.
Det blir en rolig synergi helt enkelt.

Idag läste jag om röjgödseljordbruk i finland på 1800-talet och Laga skifte...

Specialgranskning - Solveig Zander

I Uppland tog den sittande riksdagsledamoten Solveig Zander för Centern, som fick 8,3 % i länet. 55-åriga socionomen Solveig tog flest andel av kryssrösterna, 7,53%, så ingen kryssades in, men jämför gärna hennes blogg med utmanarna Sara Sjödal (4,03%) och Mattias Johansson (2,95%). Solveigs blogg har ett varmt anslag som är angenämnt. Däremot saknar jag vad hennes politiska agenda är, något som synns på Saras och Mattias sidor. Grattis hur som helst till omvalet, Centern i C län är fortfarande 2:a alliansparti, bra jobbat.

Specialgranskning - Emil Karlsson

Att det går att kryssa sig fram från en fjärdeplats på valsedeln, har Emil Karlsson visat i årets val, en 23-årig student på Handels med rötterna i Ö-vik, och nr 4 på Västernorrlands Centerlista. Han håvade in klart flest kryss av länets kryssröster, 1268 av 3225 kryss, av partiets totala antal röstande kryssade 11,34% honom.

Emil bedriver en stark Norrlandspositiv politik, som bejakar liberala och positivistiska ideal, som ska vända utvecklingen. Ännu en Centerpartist som visar på det nya Centern, där ena foten står i ett modern, företagande och liberalt samhälle. Mer om detta i kommande inlägg.

Specialgranskning - Annie Johansson

Centerns starkast lysande stjärna just nu måste vara Annie Johansson.

Tittar man på resultaten av kryssandet i Jönköpings län ges en ledtråd :
Hon fick 4919 av 7021 centerröster, och i absoluta tal så är det bara minister Maria Larsson (med mindre än 50 röster) och populäre socialdemokraten Peter Persson (5496 röster) som får mer, och dessa partier fick 12,85% resp 30,62% mot C's 7,88%.

Hon skulle bli en fantastisk minister, hoppas hon får chansen i nya regeringen.
Och jag såg före valet att hon stod näst lägst i odds hos Ladbrokes att bli ny partiledare efter Mauds eventuella avgång, med bara Andreas Carlgren före sig ;)

SD's intåg i riksdag och domstol

Nu börjar ringarna på vattnet spridas från SD's nedslag i riksdagen och ute i landets kommuner & landsting. En effekt är att man funderar på att stänga dem ute från utskotten i riksdagen. Vilket vore idiotiskt och fel. Idiotiskt eftersom de då inte kan bemötas i arbetet med besluten, och fel eftersom de är ett demokratiskt parti (med odemokratiska värdering iofs).
Argumentet att de är ovana och kan ställa till än mer kaos pga sin inställning känns tunna då man vid nya partiet mp's intåg 1988 i riksdagen gjorde tvärtom och istället utökade platserna.

Den andra effekten är att SD nu kommer att få komma upp i 120 utsedda nämndemän i Skånes domstolar, och det är och andra sidan något som oroar mig. Trots min liberala grundtro, så kan jag känna en tveksamhet om att misstänkta med invandrarbakgrund ska dömas av personer med SD's värderingar. Fler överklagande till länsrätterna kommande period?

Fyra röster och ett Göteborg

Tidigare under dagen så svängde ju ett mandat över i Dalarna till Centern från V. Efter kommunernas sluträkning igår så verkar det som om alliansen var fyra röster från ett mandat till, det 174:e för alliansen i riksdagen, i Göteborg.
Om det skulle bli så att det i Värmland blir ett alliansmandat till, så är det ju oootroligt grämligt för alliansen att ha missat egen majoritet med FYRA RÖSTER i ett val med 5,9 miljoner röstande...men det är en sann seger för de som säger att varje röst räknas!

Tänk tex att vara en folkpartis i Göteborg nu och inse att din röst kunde ha svängt över för dig, eller en rödgrön väljare och veta att just din röst var en av de sista som gjorde att alliansen inte fick möjlighet att köra eget race i fyra år till. Det är värt att suga på.

Nu är inte Göteborg helt avgjort än heller, Länsstyrelsen ska kontrollräkna rösterna idag...

tisdag 21 september 2010

Angrepp på demokratin - SD-listor hackade

Vad jag spontant ser som ytterligare ett misslyckat försök från anarkistiska element att attackera Sverigedemokraterna, så har nu diverse medlemslistor hackats och lagts ut på nätet.
Vad jag än tycker om SD, så är det här helt fel väg att gå. Att hänga ut politiker på det här sättet
påminner inte så lite om liknande processer som skett i historien, vilket bara visar på att (åter igen) medlen inte helgar ändamålen. Möt SD genom ett demokratiskt möte, oavsett om det innebär samtal eller ignorans, men inte med utompalamentariska metoder som bryter mot lagen. Alla sådana metoder är bara ett sätt att "fuska" sig till påverkan och kringgå folkviljan.

Majoritetskarta för kommunerna

För er kartnördar där ute (precis som mig), så är här den första kartan jag sett som sammanfattar majoritetsläget just nu ute i landet. Åter igen blir (främst) SD's framfart tydlig.

Nytt styre i Sala 1

Vad händer nu i Sala, med åtta partier och partier som SD och Salas Bästa som jokrar?
I förra valet var jag bara med i perferin, så jag hade ingen koll på vad som händer, men
det jag förstått nu är (i runda drag) följande :

1. Först ska förstås kryss och förtidsröster räknas så mandatfördelningen blir klar.
2. Sedan börjar förhandlingar, som kan pågå i flera veckor, mellan partierna. Oftast rör det sig om två representanter från varje parti, och det lär väl vara en hel del hyschpysch kring vad som bjuds och sägs.
3. När en grupp skapat en egen majoritet, och under den processen, så förhandlas nämndsposter fram ; vilka partier får vad. Här är det förstås en hel del saker som spelar in, partiernas storlek, förhandlingsposition, envishet och (jag blev lite förvånad...) respektive partiers kandidaters lämplighet. Det innebär att en person som visat lämplighet kan få posten eftersom partierna inser att denne passar bäst för posten.

4. Annars så är ordningen så rent allmänt, att största partiet i gruppen får/tar KS-posten dvs blir kommunalråd. Parti nummer två tar ordförandeposten i KF. Tredje partiet - ordförande i Vård & omsorg, 4:e posten - ordförande i SKN. Någonstans här blir väl ordningen lite oklar, eftersom de större partierna vill ha flera poster, och de mindre vill ha tyngre poster än sina mandat egentligen ger.
För att komplicera det ytterligare så kan partierna internt ha funderingar på vilka som ska sitta var.
Kul, eller vad? Jag tycker faktiskt det är riktigt spännande. *smaskar popkorn från soffan*

Kryssräkning, kom igen...

Det går riktigt segt med kryssräkningen, igår han man bara till 1/6 av alla riksdagsröster, och då har landsting och kommuner inte ens börjat räkna. Spännande att se vilka som kommer till
riksdagen för centern. Kommer tex Federley ta ett mandat före tex Andreas Carlgren? Åtta procent ÄR en hel del röster att få för att kryssa sig fram.

För egen del avgörs det om någon längre ner på listen får mer än 5% av rösterna kryssade.
I förra valet så var det bara Carola som passerade den spärren, så det verkar inte såå troligt.
Det är nog mer nervöst att poströster etc ska svänga över så att vi tappar ett mandat, antar jag.

Det är inte kört än för egen majoritet till Riksdagen

Med SD's intåg så bågnar det svenska systemet för mandatfördelning under tyngden av så många småpartier, vi har nu sex stycken inom c:a 1,5%. De 39 utjämningsmandaten kan man
säga inte räcker till för att balansera de stora partiernas försprång vid utdelning av de fasta mandaten.
Kontentan blir att just nu så har de rödgröna tjänat två mandat på alliansens bekostnad, vilket
är just kan vara vad som krävs för att vi ska få egen majoritet.

Men loppet är inte kört. Det finns en liten chans att förtidsrösterna, som en hel del avgivits innan de rödgrönas slutspurt, tar alliansen över gränsen. Inte så stor chans, men den finns där.

Spännande! Avgörandet kan dröja till torsdag.

måndag 20 september 2010

Valanalys 3 - personlig summering

1. Jag väntar nu på kryssen, det dröjer nog till onsdag innan jag vet, eftersom jag sitter
på det åttonde och sista av centerpartiets mandat här i Sala.

2. Efter att resultatet är klart på onsdag så ?antar? jag att förhandlingar kommer starta mellan alternativen om inte innan. Det ska bli spännande att se hur lokalgeografin ritas om på det politiska planet.

3. Hur det än blir i det stora, så kommer nämndsposter etc att åka karusell,
folk kommer lämna och nya dyka upp. Jag vet redan om en hel del nya (unga) namn som kommer in, vilket känns kul. Och om flera tar/får chansen som jag fick, så kommer det behövas folk som inte röstades in, till nämnderna. Jag har flera Centerpartister i huvudet... ;)
Det är ett toppensätt att börja på, och en fantastisk erfarenhet.

4. Löften. Nu ska partierna förverkliga och/eller stå till svars för dem. Jag tror nog inte att det blir C som får mest att leva upp till. *Hosthost*

Valanalys 2 - post vedkapning - om Salas bästa

Efter att ha låtit tankarna vandra under två timmars vedklyvning och trädfällning,
så är det några tankar och känslor som utkristalliserar sig.

Den tydligaste är frustration över Salas Bästa. Inte att de kom in. Inte att de antagligen
tagit mandat på Centerns beskostnad. Inte att det nu blir ännu fler partier att förhandla med i Sala. Utan de frågor som de kommer in på.

Visst är de ett typiskt missnöjesparti som plockar russin ur kakan, egentligen väldigt likt SD minus främlingsfientligheten (vilket är ett stort plus). De skulle kunna beskrivas som Salas
svar på Ny demokrati, men så har vår kommun varit med förr om detta då Salapartiet var med 1998 och 2002, så det finns en viss "tradition".

Problemet för mig är relaterat delvis till mitt eget engagemang i politiken. Jag aktiverade mig av flera skäl, men huvudskälen var centerns profil som ett varmt, liberalt, företagarparti med rötter på landsbygden. Det som fick mig att ta steget att engagera mig, tungan på vågen, var företagarprofilen.
Om man då vet att Salas bästas toppnamn är företagare i staden och där deras program innehåller många frågor kring detta, som man kan misstänka hjälpt till att sporra folk att lägga sin röst på SB, så är det förståss frustrerande. Mycket frustrerande.
Skulle de dessutom välja att låta känslor styra och välja rödgrönt styre, så kommer det kännas lite surt. Varför kunde inte de och vi löst detta innan. Suck.
*slut på gnäll*

SD-show eller mp vid makten, vad väljer ni mp?

Direkt efter resultatet säger Wetterstrand att de inte tänker stödja en alliansregering.
Jag är inte direkt förvånad, mp har målat in sig i ett hörn jämfört med sin ursprungliga
blockpolitiskt fria ståndpunkt. Sedan de valt att underordna sin kamp för miljön under makthungern, så vore det ett nederlag. Nu tycker hon istället att det är bättre att låta SD
dansa breakdance i strålkastarljuset :-P
Självklart ska mp ha ministerposter,etc om de väljer att stödja alliansen, det säger sig självt,
vill jag infoga dock.

Ser man lokalt i västmanland så har mp samma problem och möjlighet i Västerås, men
där är det än värre eftersom de under de senaste fyra åren suttit med alliansen i styre
men nu valt att luta åt vänster vid valet. Stanna kvar i den femklöver som fungerat så bra
hittills, eller låta SD få uppmärksamheten och inflytandet?
Borde vara ett enkelt val.

Landstingsvalet Västmanland

Resultatet i landstingsvalet i Västmanland speglar något som hänt i många mellanstoralandsting i Sverige ; miljöpartiets intåg som tungan på vågen för rödgrönt maktskifte.

Det innebär att den "luftning" av landstingsstyret som maktskiftet i förra valet innebar,
där socialdemokraterna tappade sin makt efter evighetslångt styre, nu avbryts. Man kan
bara hoppas att mp orkar hålla emot de gamla rävarnas styre lite, och att alliansoppositionen (go Barbro, go) kan verka för Sala får sitt närsjukhus och akut.

Baksmälla? Valanalys 1

Vi hade dukat upp kräftor och lite annat gott för en spännande kväll, och det blev det.
I och med att det var mitt första val där jag stod på sedeln för C så var det extra spännande,
men allteftersom kvällen framled förstod jag att det var Sala Bästas kväll. Vi gick och lade
oss vid 23.00, så jag fick slutresultaten nu imorse, vaknade 5.15 och kunde inte somna om.

1. SD vågmästare i Riksdagsvalet
Vad kan man säga? SD's inträde kan inte förvåna någon som följt nyheternas opinionsundersökningar senaste veckorna och det är folkviljan som sagt sitt. Däremot ska vi inte gå Danmarks väg, utan jag hoppas på en tredje, där Alliansen nu försöker kombinera jobbprofilen med ett budskap om att ALLA ska med. ;)

2. Centerpartiets och Salas riksdagskandidat Christer Eriksson kommer inte in i riksdagen.
Efter att Jörgen Johansson dog så klev Christer Eriksson upp och sadlade ansvaret och det är mycket tråkigt att han inte får chansen att föra upp Centerfrågorna från Västmanland på riksplanet.

3. Salas bästa stal showen i Sala.
Med sina fem mandat så är de valets vinnare i kommunen. Eftersom Alliansen och de rödgröna får 19 mandat var, SD 2 och SB 5, så kommer SB's sidval avgöra.
Tittar man på Salas Bästas partiprogram och rötter i företagarmyllan, så känns det som att de borde luta åt alliansen, men då krävs det verkligen att båda sidorna gräver ner stridsyxorna.
Jag skulle iaf välja SB framför SD 10 dagar av 10. Nu gäller det bara att SB kommer till förhandlingsbordet och har realistiska förväntningar, så kan de verkligen vara till Salas bästa.

4. Kom jag in som 'riktig' politiker?
Jag har suttit i nämnder i fyra år snart, men inte varit politiker fullt ut genom att dessutom
ha suttit i kommunfullmäktige. Nu ser det ut som jag eventuellt kan få det åttonde och sista mandatet för centern, det är kryssandet som kan ändra på det bara, vilket inte är mer än rätt. De som tar sig in via kryss har ett starkt folkligt stöd, det skulle inte jag vilja gå framför
i alla fall.
Positivt är i det sammanhanget att Centern lyckats hålla emot det allmänna fallet här ute i Kumla-Ransta-Tärna (+13 röster), så kanske-kanske har min lilla insats hjälpt till lite grann, vem vet? ;)

lördag 18 september 2010

Information Overload

När jag var ute och sprang i morse insåg jag att jag nått mättnadsnivån map valet ; opinionsundersökningar, debatter, bloggar, valindex, valstuga, kvällsmöte, närradio, ...,
så nu tar jag en powerbreak fram till söndag kl 20.00.
Ingen Facebook, texttv, radio/tv-nyheter, blogg, eller liknande tills jag röstat och showen börjar kl åtta imorgon. Vi ses ;)

fredag 17 september 2010

Trovärdighet

Jag har funderat lite över trovärdighet som politiker i meningen "Vilka frågor kan jag driva och betraktas som 'trovärdig'?". Det är oftast enklare att visa på exempel när en politik(er) inte är trovärdig, som tex när det feministiska Vänsterpartiet hyr in strippor eller samma parti hamnar i botten i Sala i jämställdhet på valsedeln.
Men när jag istället ska motivera varför den och den är lämplig att driva en fråga politisk blir det mer komplicerat. Måste man tex verkligen ha "varit med om" vissa saker eller ha en utbildning i tex statsvetenskap för att få driva liberala frågor?
Personligen så är jag gymnasielärare i utbildning och anställning, plus att jag har en svaghet för studier (gå lärarlyftet just nu tex), så min roll som vice ordförande för tillfället i Skolnämnden borde vara helt naturlig.
Och ja, det är engagerande, på flera plan. MEN. Jag har även andra frågor jag vill driva, men där jag egentligen inte kan visa upp något 'track record'. Jag tror tex på den libarala tanken att ge all frihetunder ansvar och att de allra flesta i Sverige egentligen har det ganska bra. Men de mest utsatta procenten, som ensamstående föräldrar med problembarn, psyksjyka, hemlösa, misshandlade, etc, ska också få den extra kärlek som samhället kan ge. Där tycker jag att vi i Sverige (mig själv inräknad) ibland vill blunda för verkligheten.

Så...jag bidar min tid och försöker göra ett gott arbete i skolnämnden, och sedan får jag se vad framtiden bär med sig.

torsdag 16 september 2010

Turkiets väg till EU - ett steg till

I söndags röstade Turkiet ja till en ny grundlag, vilket glädjer mig. Mina besök i Istanbul två gånger tillsammans med min oro över polariseringen mellan västlandet och muslimerna har gjort att jag ser Turkiets närmande till Europa som en nyckelfråga i den processen. Turkiet är ett sekulariserat demokratiserat land med muslimsk historia. Det använder tex. ett latinskt alfabet (som vårat).
Jag vet att Turkiet har stora olösta frågor med tex folkmordet på armenier, förtrycket av kurder eller militärens fortfarande starka makt där man måste göra upp med historien. Samtidigt så har länder som Tyskland lyckats med detta, så varför inte Turkiet?

Men om inte Turkiet kan bjudas in i den västerländska gemenskapen, så kan inget land. Jag tror att Turkiet skulle bli en andlig (och fysisk) brygga mellan Europa och Mellanöstern som vore något att bygga ett Europa som fortfarande fiskar i grunda vatten, ta tex Frankrikes och Italiens behandling av romer på högsta nivå.
Med Turkiet med i EU skulle de länderna tvingas inse att det inte går att definera EU-medborgare i vi och dem, utan om något måste samhället ta sig an alla som bor i landet och hitta lösningar för alla.

onsdag 15 september 2010

Fredrick Federley överfallen

Såg just nu att Fredrik blivit överfallen av fyra män. Hoppas han klarar sig, läskigt också när det är han som är vår profil i frågor som kan ge hatbrottsattacker (hbtq-frågor och immigration).
Bli bra, Fredrik!

Facken och deras medlemmar

Jag är själv med i LR, lärarnas riksförbund, och har som aktiv centerpartist ofta kännt lite olust över jag inser att mitt fackförbund hjälper mina politiska motståndare med direkta partistöd.

Nu är mitt eget fack ganska moderat, det finns andra fack som är betydligt mer snedvridna. LO's partistöd till Socialdemokraterna är ett exempel på hur det numera inte är klart att (S) är det som bäst gynnar fackets medlemmar. Men eftersom facken och (S) under lång tid växt samman är det här sakernas tillstånd något som kommer ta tid att ändra. Men om man inte gör något, kommer än fler att lämna facken även av detta skäl.
Ett annat barockt exempel är SEKO's ordförande när han kopplar Maud till massmördaren Saddam Hussein. Ett hån mot de som verkligen råkat ut för honom, och ett tydligt exempel på hjärnsläpp.
Självklart ska facken stödje det som de tycker gynnar dem själva, men en majoritet av deras egna medlemmar anser att ett annat alternativ ska styra sverige idag, så självklart kan det inte vara.

Jan Björklund ryter till i TV4

När Jan Björklund anklagas för att spela SD i händerna i TV4:as utfrågning igår kväll sätter man fingret på ett evigt problem i diskussionen kring integrering och det är att om man ska få diskutera invandring så måste man antingen ha ett namn som låter utländskt eller se "utländsk" ut. Jag håller inte med om allt han säger, och tex. diskussionen kring burka kan stundtals vara populistisk, men jag hoppas verkligen Alliansen under de fyra kommande åren tar chansen att föra upp den här surdegen som en av huvudfrågorna i sitt jobbspår. Integrering via arbete.

Valstuga och film om städning

Igår toppade jag mitt valarbete med att först sitta i valstuga i ett duggregnande Sala. Det var ganska tomt denna tisdag eftermiddag, men en herre som jag diskuterade miljöpolitik med i 30 minuter, konstgödsel kom upp igen och jag fick försöka besvara kritiken om att vi stödjer billigare sådant. Faktum är att jag i mina geografistudier fått lite inblick i ämnet och det visar sig att egentligen sker de mesta utsläppen på en liten andel av åkerarealen under korta tidsperioder, tex under störtregn på en nygödslad åkerplätt nära ett vattendrag. Det mesta av problematiken skulle alltså kunna åtgärdas genom bättre hantering.

Desutom kom två tjejer från gymnasiet och frågade om högt och lågt, bla om arvsskatt, vilket jag inte hade en pejl på. Jag fick extrapolera från det faktum att vi inte vill ha förmögenhetsskatt heller, och då sade det sig självt. Kollade upp det senare och det stämde. ;)

På kvällen var det sedan filmvisning i ranstaby av Nina Hedenius film Konsten att Städa, en härlig film som satte in yrket i ett större sammanhang av identitet och livsglädje.
Efteråt talade Carola om RUT och det var allmän frågestund.

tisdag 14 september 2010

Den allierade journalisten = vänstersidans lågvattenmärke

Jag har gått och väntat på att socialdemokratin ska komma med sin skrevspark, sitt slag under bältet, och nu kom den ; i Aftonbladet kultur publicerar ett hemligt nätverk av journalister kallade den Allierade Journalisten sin bekännelse av hur de styr och vinklar media.

Det skrattretande på flera plan, låt mig försöka bryta ner det :

a) Om man nu var ett nätverk som sägs bestå av borgerliga mediaarbetare som verkar för ett högersverige, genom dold manipulation, skulle man då välja att gå ut med det i motståndarsidans megafon en vecka före valet? NEJ.

b) om man nu var så idiotisk, skulle man i denna lust av att "komma ut ur garderoben" välja att beskriva sin egen gärning i nedsättande ordalag? Om detta nätverk gjorde något så dumt så skulle det väl i så fall yttra sig som ett "haha, vi leder med 10% så här är vi och hånar er!". så NEJ igen.

c) Bloggen som det redovisas, har en kort historia, med inlägg som startar i januari i år, vilket innebär att trovärdigheten är låg. Inläggen är dessutom konstigt vridna, återigen på ett sätt som är lätt självkritiserande. Trovärdigt? NEJ

d) För alla som sysslat med någon form av källkritik där avsändarna har dolda agendor är det ganska klart att detta är en blogg skriven av människor med vänstersympatier. Jag känner själv igen metoderna från hur amerikansk republikansk höger sponsrar bulvaner och forskare som uttalar sig mot att jordens klimat påverkas av människan. Är detta ett patetiskt försök att ändra valförloppet och ett journalistiskt lågvattenmärke för Aftonbladet? JA

Påminner det inte så lite om hur 1/5 av USA's befolkning tror att Obama är muslim, vilket är en yttring av hur rasismen frodas bland delar av USA's befolkning. Se tex den här hemsidan för ett exempel. Guilt by association kallas det och är något som socialdemokraterna behärskar väl.
Tack och lov får artikeln rimlig kritik bortanför vänsterbloggarna, men om man går till dess hemsida så talar den bäst för sig själv. Den fungerar som en slags ventil för frustrerade vänsterväljare som inte förstår varför folk inte röstar som de "ska". ;)

måndag 13 september 2010

Radio

Då har jag prövat på min första radiointervju, det var närradion, och en snäll situation ; en centerpartist som intervjuade fyra lokala kandidater, där vi fått frågorna kvällen före. Jag brände av allt på en kvart. Då hade jag suttit och skissat ner mina svar under en halvtimmes tågfärd innan, det var lagom. Visst missade jag en del, men det var bra, vi var fyra som skulle samsas oms varen.

(S)parka inte på den som ligger

När jag läste att LO-medlemmar föredrar Reinfeldt framför Sahlin och att Alliansen leder med nästan 10% så kände jag plötsligen som personen som inser att ens opponent redan ligger ner och det är dags att sluta, av medkänsla.
Visst, vi måste komma över 50% nationellt för att vara säkra på att slippa förlita oss på MP eller värre, men jag kommer tona ner kommentarer om Sahlins olämplighet som partiledare. Vi vet det, och hon vet det. Hon har redan fått höra hur kvinnor, LO-medlemmar och fd partipampar övergivit henne, så sista veckan kan alliansens jobbpolitik, frihetstanke, och hyllning till individens inneboende styrka få tala istället.

lördag 11 september 2010

Oddsen ser bra ut

Numera liknar valrörelsen, på gott och ont, delvis en drabbning mellan storlag, med ständiga referat och sifferexercis. Då kan man lika gärna gå fullt ut och efter att man studerat sig mätt på Politometern, SVT's väljarindex, Snackometern och Valkvitter
så kan man gå och kolla in de nuvarande oddsen på tex Ladbrokes. När jag kollade var oddsen för Alliansen vs Rödgröna 1,15 - 4,20.
Det innebär i princip säker seger.
Tyvärr är oddsen för SD över 4,8% 1,40...så peppar peppar för att vi får över 50%.

fredag 10 september 2010

Alliansen eller rödgrönblåsvart röra?

Morgonen började med att SJ inte ville fälla upp bommarna i Ransta så familjen fick sitta och se hur tiden rann iväg under 20 minuter. När jag gjort mitt ärende i Västerås och skulle hem visade det sig att det har varit signalfel (igen...) mellan Västerås och Sala. Bussersättning...

Nu kar KI visat på att RUT är självförsörjande, vilket måste ha slagit sista spiken i de vettiga själen till att säga nej till det. Jag anser fortfarande att det mest frapperande är att ett "manligt" ROT går före ett "kvinnligt" RUT. Det senare kunde tom kunna ha fått kosta pengar bara av principen att kvinnors arbete ska gynnas på samma sätt. Och få mig inte börja snacka (S)-förslaget om butler i tunnelbanan igen...

Synnovate bekräftar en tendens : alliansen kommer vinna, men frågan är om SD får vågmästarroll eller inte. Hoppas allianspositiva går och röstar så vi passerar de där 50%. För jag tror vi får räkna med SD i riksdagen i fyra år.

Nu ska jag snart in till Sala för valstuga i 3,5 timmar. Fredagar brukar ha lite mer tempo än annars, så det ska bli kul.