fredag 24 september 2010

Valanalys 4 - med valu(svt) som utgångspunkt

Jag tänkte försöka göra en personlig och öppen analys av svt's valu-undersökning map olika aspekter.

1. Sverigedemokraterna. De hämtade sina väljare från alla partier , men när man frågar de som röstat på SD om sin blockmässiga tillhörighet hamnar de tydligt till höger. Om man studerar vilka kategorier som finns överrepresenterade bland SD's väljare, så får är den typiske en arbetslös LO-medlem med oro för invandring/are.

Analys : a) Alliansen tappade män som dels skulle ha röstat till höger, som dels skulle kunnat tänkt sig byta block. b) flera av dessa skulle antagligen kunna fås att undvika rösta SD om alliansens paradfråga - jobb - hade ordnats för väljargruppen. Och om integrationsfrågorna bearbetas på något sätt.

2. Centerpartiet. För det första har partiet egentligen inga röster att hämta från (S), steget tar de väljarna till (M). Företagare röstar mest på alliansen, och av dem röstade 40% på (M). Intressant/Oroande nog så röstade endast 40% av jordbrukarna på (C). Här vill jag lägga till en länk till resultaten i Danderyds och Lidingös kommun där (C) går kraftigt framåt, när man backar i princip överallt i landet.

Analys : Om Centern ska vinna väljare från vänster så är det först i ett andra steg, blockbytare behöver först ta steget över via trygga (M). När det gäller företagarpolitik så tror jag faktiskt att vi har en spännande tid framför oss. Å ena sidan håller vi på att förlora tryggheten i att ha jorbrukarna bakom oss, å andra sidan har centern nu nått fram till helblå fästen i Stockholm att det är (C) som står för den mest progressiva företagarpolitiken. Men hur ska detta jämkas samman, det är utmaningen.

3. De rödgröna : Offentliganställda är vanligare bland (V) (9%), unga kvinnor har en hög andel mp-väljare (17%), LO-medlemmar bland (S) fortsätter minska (nu 51%) och partiledarna är klart mindre viktiga för vänstern jämfört med högern. När det gäller förstgångsväljare är mp och V nästan dubbla i storlek. När det gäller sysselsättning har alliansen starkare ställning generellt, och de rödgröna fler "missnöjda" inom sitt eget block.

Analys : De rödgröna har sin styrka bland de unga väljarna (notis : här har kd stora problem hos alliansen). (S) har precis som (C) ett växande problem med sin historiska väljarbas. Sysselsättningspolitiken är den nöt man måste knäcka dock.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar