måndag 1 november 2010

Om Centern i Arboga

Genomgående i Västmanland så har Centern nu hamnat i opposition efter att Alliansen tapat styret i Sala och Västerås. Intressant nog så har Centern nu i Arboga till slut gått in i en styrande position - i allians med S,MP, lokala omsorgspartiet och .... V!

Arbogacentern gick till val tillsammans med allianspartierna, i tanken på att styra som fyrklöver, men med bla Jörgen Johanssons dragkraft borta så var det svårt för C att behålla sin styrka, och de tappade från 3 till 2 mandat. Intressant nog gick M framåt med 2. Jörgens styrka låg bland annat i sin erkänt goda koll på ekonomiska frågor, vilket torde ha attraherat en hel del moderater.

Med nya Kerstin Rosenkvist som ledare så har Centerpartiet nu givit sig in på en väg som ger partiet lokalt en chans att påverka Arboga under de närmaste fyra åren, men samtidigt riskerar hon en hel del. De fd allianspartnernas attacker har inte låtit vänta på sig, se här och här. Den senare attacken liknar den som Salas Bästa lär utsättas för här i Sala, eftersom affärsmännen i partiet SB knappast är trovärdiga när de delar säng med Vänsterpartiet.

Nästa val kommer ge svar på frågan. Jag önskar Kerstin o company lycka till, men om de inte manövrerar väldigt skickligt så tror jag M kommer växa än mer i Arboga till nästa val, på Centerns bekostnad. Kerstins vice-post i barn- och utbildningsnämnden (plus ks-platsen) måste användas för att ge avtryck. Det enda som kan vara värre än att vara stödparti till moderaterna torde vara att vara stödparti till sossarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar