fredag 29 juli 2011

Socialliberal eller fegis?

Inom de flesta av riksdagspartierna, så finns det en grupp med varierande storlek som säger sig vara socialliberaler. Begreppet i sig har för mig som inte skolats i statsvetenskap eller politik fått en oklar betydelse. Eftersom Centerpartiet kanske är en av de partier, tillsammans med (S), som mest brottats med begreppet, är det högst relevant att fundera av dess egentliga innebörd, dess riktiga hemvist, när olika förespråkare använder det som ett sätt att markera någon slags grumlig medelväg genom trygghet och förnyelse utan att förklara vad de egentligen vill. Erik Helmersson, på Liberal Debatts hemsida, har givit mig den bästa förklaringen hittills.
Det är en sak om ett begrepp förändrar betydelse över tid, det är helt naturligt. Men om det används som ett sätt för att undvika att ta ställningen eller förvirra väljare, då är det fel. Med Eriks definition av begreppet är jag helt öppen med att säga att jag är socialliberal. Så fritt som det bara går utan att tappa humanismen.

2 kommentarer:

 1. Hej!

  Kul att du uppskattar Eriks H:s artikel! Dock är den från senaste Liberal Debatt. Vi är en partipolitiskt oberoende tidskrift och har ingen koppling till Liberaldemokraterna.

  /Carl
  redaktör

  SvaraRadera
 2. Oops, korrigerat nu. Lustigt misstag när länken uppenbarligen är till er. Tack för tipset.

  SvaraRadera