fredag 29 oktober 2010

Skatt är solidaritet. Ett förtroende som individen givit till det offentliga

Man kan kanske tro att om man är för Alliansen så är man emot skatter, men det borde vara tydligt efter fyra år vid makten att det inte alls är så enkelt. Vad högerperspektivet handlar om är att skatter är något man FÅR av människor, inte något man har rätt att TA. Om människor känner att dera skatter går till ändamål som man tycker är bra, och att det görs på ett korrekt sätt, så är de flesta människor villiga att betala skatt. Till och med miljardärer.
Men man får aldrig som politiker anse att man har RÄTT att ta dessa offentliga inkomster.

Vi har under c:a 200 år i Sverige haft ett land utan krig, och byggt upp ett socialt kapital mellan företag, föreningsliv och folk i gemen, vilket gör att man är beredd att överlåta mer av ansvaret för vardagen till gemensamma institutioner. Där ligger det stora ansvaret och förtroendet som man som politiker har fått.

Det är därför uppfräschande och en bra påminnelse att läsa om hur det kan se ut om medborgarna når den gräns där de anser att samhällets hantering av skatten inte fungerar, och att man istället kan göra bättre själva. Läs SvD's artikel om situationeni Sydafrika här, och försök att inte göra det så enkelt som att det är vita mot svarta, men det framgår ganska tydligt i artikeln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar