fredag 29 oktober 2010

Effekten av kryssröstandet i Sala

Bilden ovan visar analaysen av det nya kommunfullmäktige ur kryssningsperspektivet. Första kolumnen anger vilka som kom in med grå färg, andra kolumnen deras placering in kryssandet. Kolumn 3-7 anger hur de fick sin plats eller hur de kunnat få den. Spärren idag på kommunnivå är 5% av personrösterna och minst 50 röster. Kolumn 3 är att man fick platsen på valsedelpositionen, 4 att man nåde personröstskriteriet, kolumn 5 att man fick 5%, kolumn 6 att man fick 50 röster. I kolumn 7 leker jag med tanken att gränsen hade varit 3% istället, men vi behåller den rimliga 50-röst-spärren.

Analys :
1. INGEN hade nytta av kryssandet av de som fick plats, mer än som en bekräftelse. Alla åtta som nådde kryssgränsen kom ändå in på valsedelpositionen. Intressant att notera är att för Salas bästa och Sverigedemokraterna hade 5 av 7 ledamöter nog med röster för detta. Starkt engagerade medlemmar? Höga förväntningar nu?

2. Om vi hade sänkt gränsen till 3% så hade tre kommit in på personröster och ersatt människor högre upp på valsedeln. Effekten hade blivit tydligast i Salas Bästa, där två män hade ersatt de två kvinnorna. Kvinnorna i Salas Bästa kom anmärkningsvärt lågt, åtta och elva, trots att de nu valts in. Felnomineringar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar