fredag 1 oktober 2010

Eftervals- och framtidsanalays - vägen framåt


Efter mitt pessimistiska inlägg om andra partiers insteg i Centerpartiets kärnfrågor, så kommer lite tankar om vad vi kan göra för att lyckas.


Centerpartiet har idag ett dilemma att våra historiska kärntrupper, landsbygdsbefolkningen, krymper och idag röstar tex bara 40% av lantbrukarna på (C). Studerar man Dagens Opinions undersökning om kärnväljare och potentiella väljare, så hamnar vi mkt lågt.
Det Centern har försökt göra sedan ett antal år sedan, med större kraft allt eftersom, är att profilera sig som ett progressivt företagar-och frihetsparti. Med unga profiler som Annie Johansson, Magnus Andersson och Fredrik Federley så visar vi på riksplanet upp en arbetsvänlig, liberal och varm syn på människan och hennes vardag. Individen ska få frihet att gå sin väg och arbetsgivare ska sporras att utveckla och berika samhället.
Framgångarna i tex de superblå Danderyd och Lidingö talar sitt eget språk.
Ska vi vara ärliga när vi talar om att andra partier inkräktar på (C)-politik, så är denna nya inriktning ett angrepp på en planhalva som förut inehavits av Folkpartiet under tex Bengt Westerberg, och fram till nyligen av miljöpartiet innan de tog steget till vänster. Just detta bejakande av individens frihet och möjligheter, tillsammans med betonandet av de nära, lokala lösningarna känns lite som miljöpartiet som jag minns dem på 90-talet.
Jag tror att väljargrupperna som först lämnade folkpartiet för miljöpartiet kan fångas upp av centerpartiet. Att liberaler och frihetstänkare kan få en plats hos oss. Men samtidigt så måste vi behålla vår trovärdighet i landsbygdsfrågor. Däri ligger utmaningen. Den som gapar över mycket...
Nyckeln är att hitta begrepp som har betydelse både för kärnväljarna och för de nya stadsväljarna.
1. centern NÄRA dig
Centern står för lösningar lokalt, nära individen. Det kan vara att vargjakten beslutas i länen (sitället för i huvudstaden), eller att det lokala kvarteret får bestämma var busshållplatsen ska stå.
Logga : En knapp med orden "centern NÄRA dig" i båge över centerklövern. Kallas "Nära-klövern"
Kan användas för att poängtera när något lokalt har gjorts för att förenkla/förbättra vardagen för den enskilde, tex "Näraklövern utdelad till Ransta PRO som tagit över kommunens gräsklippning. Alla tjänade på det.". typ.
2. friHET
Frihet kan innebära att istället för tomma busslinjer som läggs ner, så har kommunen en service där folk på landet ringer upp och så skickar man ut minibussar, eller det kan vara LOV som genomförs i din kommun. Det kan vara också att personal HBTQ-utbildas för att inga ska diskrimineras.
Logga : ordet friHET i båge upp mot höger, med en termometer under där temperaturen
slår i taket. HET i röd/rosa beroende på färgmatchning.
Kan användas för att beteckna när en kommun genomfört LOV eller varför inte vårdnadbidraget? Kan också användas i ett utvärderande sammanhang ; "Hur väl har Sala kommun lyckats ge eleverna val av skola, CUF Sala testar kommunens friHET."
Jag påstår att de flesta av Centerpartiets frågor kan fångas upp under paraplyet av dessa två begrepp. (jag kommer posta loggor på båda mina förslag när jag fått min syrra att skissa ihop något)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar