lördag 2 februari 2013

Centern är tydligt - ta av 1D-glasögonen

Nu när Annie Lööf på Centerpartiets kommundagar har gått ut och i ett 31 minuters tal skjutit ner alla (öppna) anklagelser om att Centern skulle stå för någon form av nyliberalistisk nattväktarstat, kommer förstås debatten om Centerns påstådda "otydlighet" börja igen eftersom den rådande endimensionella synen på politik i Sverige, som 6 års Alliansstyre  visavi en rödgrön opposition förstås cementerat, innebär att är man inte höger måste man vara vänster eller givetvis "mitten". Ahh, vem minns inte den tid då rött var rött och blått var blått och Centerpartiet likt dagens mp eller SD kunde jäsa i mitten och välja sida efter behov och aldrig oroa sig om en identitetskris eller trångboddhet. *Dumma* Schlingmann, och *dumma* alla andra partier som insett att val vinner man, inte idedebatter. Men samtidigt kan det vara till glädje, för nu måste vi i Centern inse att det är dags att vara just så självständiga som vi alltid varit.
Vi kan antingen göra en schack-rokad med moderaterna längs en trång linje, och hoppas att hoppet inte för oss ut i väljarmarker till höger där det är glesare med väljare än i Dorotea en måndag kväll.
Eller så kan vi inse att det CUF och andra strateger i partiet försökt få oss att tro, att "liberalism" är den platta frågedimension som ska frälsa oss till tydlighetens paradis där rösterna står som spön i backen, inte är hela sanningen.
För det finns faktiskt en hel del "tydliga" frågor och positioner som har både förankring (=trovärdighet) och väljarbas i Sverige. De är inte fett coola direkt, utan de är just så nyanserade och "Nyttiga" som Centern alltid varit.
Exempel/Förslag:
- Miljöpartiet är redan partiet man ska rösta på om man är idealist utan kompromissvilja, men istället bör vi sikta på komplexet landsbygd-gröna näringar-småföretagare-hållbarhet(som innebär också social/ekonomisk långsiktighet). Ett helhetsbudskap som handlar om att alla ska med, men inte på det statiska centralistiska sättet, utan med en medkänsla för individualism. Det går att bli konkret här: pendling bredband till alla, skolor med kvalite,energiförsörjning,ekoturism, ekojordbruk,hållbara städer, osv. Poängen är att vi *ska* vara det givna landsbygdsalternativet, men samtidigt likt gräset i asfalten alltid finnas på lur i staden för dem som lockas av "Hela" bilden, av rötterna till landsbygdsen, av ett land som är mer än lägenheten i stan eller MacDonalds, som tycker att miljöpartiet är lockande, men som inte tror på enkla lösningar eller semireligiösa ideologier.
Detta måste också innebär att vi distansierar oss från Alliansen. Vi lär troligtvis hamna hellre där än med de rödgröna, men samtidigt kan vi inte vara lojala mot en höger-vänster-skala där enda alternativet är extremism. Vi är inte ett parti som bara ska handla om liberalism, även om den värme och tolerans som vi har (haft) borde locka många med det synsättet. Men samtidigt ska vi minnas att den värmen kommit från den trygga men konservativa humanism som kristna bönder hyst, och det vore oförskämt att avhysa dessa lojala väljarbaser som utgjort och utgör Centerpartiet i stora delar av landet. Vi är ett supertydligt parti, det är bara det att de som vill ha ett platt enfrågeparti inte gillar vad de ser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar