söndag 30 januari 2011

Nytt ordförande för C i Köping

Grattis Martin Lindh till ordförandeskapet i Köping. Och du har helt rätt angående SD.

Moderater jagar varg, bönder och Centerpartister?


Nu när Centerpartiet förlorat sin riksdagsplats till SD så har Alliansen i Västmanland enats om en gemensam strategi för hur vi i nästa val alla ska gå framåt och ha minst en representant var från länet. Som en led i detta har Moderaternas riksdagsledamot Åsa Coenraads börjat åka runt och besöka jordbrukare och stå upp för lokala vargjaktsintressen. Klassiskt starka Moderatfrågor, som kommer hjälpa oss i Centern att stödja allianssamarbetet... ;-P

lördag 29 januari 2011

Centerpartiets valanalys och örat mot marken


SItter här och läser Centerpartiets valanalys som kom igår. För er som inte hunnit göra det finns den länkad från Annie Johanssons sida, som också var ordförande. Se även Johan Hedin, Magnus Andersson, SvD, DN, AB.

Idag ska jag passande nog på inspirationsdag där Anders W Johansson, som också satt med i valanalysgruppen, kommer. Det ska bli högintressant.
Långversionen är högintressant och jag kommer återkomma med en egen analys av den, med särskilt fokus på implikationerna för Västmanland och Sala där jag ser dem.
Men också mina egna ideer, där fokus är på förslag som vänder trenden på landet. För i storstäderna växer Centerpartiet (Se s11 i långversionen).
Förslag nummer 1:
Hitta våra väljare! Vi kan inte sitta och gissa oss till frågor i en krympande grupp av partiaktiva. Här i Sala är träffarna med hela kommunkretsen välbesökta och med hög stämning, MEN, 80-90% av medlemmerna då är pensionärer. Inget fel i det om vi vore ett parti med den profilen, KD skulle väl varagröna av avund, men i detta fall är det frågan om att vår återväxt är för liten. Inget CUF i Sala (i princip), och vi som kommit nya senaste fem åren har generellt sett en varierad bakgrund med den gemensamma nämnaren att vi som regel bor på landetmen INTE arbetar inom jordbruk/skogsbruk.
Konkret ide: Centerpartiet Västmanland köper in en minibuss, sprayar den med en stor centerlogga med ett öra i mitten, och så åker vi runt i landskapet och har möten med folk där vi frågar vad deras vardagsproblem är och ser om vi kan driva de frågorna.

fredag 28 januari 2011

Insändare i Sala Allehanda om Västerfärnebo

Idag kom min tredje insändare in, om hoten och möjlighterna kring Västerfärnebo högstadium.
Läs om det här. I papperstidningen står det mer om skolan, men den har jag inte hunnit köpa än.... ;-)

I kommentarerna skriver "Lasse" om sin syn på demokrati, och här är mitt utförliga svar:

Tvärtemot vad du antyder, så är demokrati i allmänhet inte fråga om att några få ska driva igenom deras personliga agendor . Min erfarenhet från Sala kommun är att vi fritidspolitiker (de flesta av oss är glada amatörer som gör detta utöver vår övriga vardag) med stöd och råd av folk och förvaltning tar beslut som i möjligaste mån är förankrade i verklighetens förutsättningar. Att vara politiker är att vilja något, men det är också att välja. Att med varsamhet och ansvar spendera så lite som möjligt av de pengar som du och andra kommuninnevånare slitit ihop. För det är inte politikernas pengar, eller skolornas pengar, utan det är sjuksköterskans, bondens och lärarens pengar som betalar för Västerfärnebos högstadium. Det är jag i Ransta, det är Irina i Åkra, och så vidare som solidariskt bidrar. Och så ska det vara. Men. Av samma skäl som jag i min insändare förra veckan kritiserade hur Salas Bästa inte öppet redovisar sina resonemang kring tex ett nytt kulturhus, så kan jag som skolpolitiker inte heller blunda för den verklighet förvaltningen beskriver: att just nu är det i hög grad andra skolor och elever som bör upp och bekostar att Västerfärnebo har kvar sitt högstadium. Vi politiker i allmänhet är orsaken till varför tex Kilbo fick sin nya utbyggnad, mot förvaltningens råd, men det finns en gräns för hur långt vi kan gå. Det jag vill säga med min insändare är att om Västerfärnebo är beredda att kämpa för sin skola, och med lokalt engagemang gjuta liv och kraft i den, så kommer vi i Centerpartiet att stödja det.

Återkommer med svar till Elisabeth Smeds.

torsdag 27 januari 2011

Få kvinnor bland de mäktiga, särskilt i Sverige

Läs om Fokus rankinglista.

Axplock från ringarna kring extremismdebatten

Efter debatten i riksdagen där SD hamnade i centrum så har debatten svallat fritt och med flera centrum. Som ni har märkt är jag samtidigt lite pressad av arbete just nu, men ska försöka klämma fram det intressanta jag läst.
Helen Törnqvist om särlagstiftning
UR-radion i DN Debatt om problem med nätrasisternas växande styrka
Ekonomistas om invandrares sociala nätverk som ekonomisk tillgång
Johan Ingerö om ifrågasättande av alla debattörernas agenda
Jimmie Åkesson har till slut fått inträda i finrummet = DN Debatt. Se Thomas Böhlmark.

Förnyelse i Centerpartiet - mera ideer

Förnyelsearbetet i (C) fortsätter, och det är bra.

Christian Ottosson, Adam Slottner, Michael Arthursson, Albin Broman, Staffan Danielsson

Hänt i Västmanland

  1. Miljöpartiet i Surahammar står utan ledning efter interna motsättningar.
  2. Skolrådet i Arboga läggs ner, tyvärr, på grund av för få intresserade.
  3. Obligatorisk nattvandring för politiker vill Jenny Olsson i Hallsta ha. Håller inte med. Låt politiker själva bestämma, som alla andra människor. Frihet, tack.
  4. I Arboga röstar man om vårdnadsbidrag.
  5. Om Centerpartiet och mat kan man läsa: LRF Sydväst tema gröna näringar, Från Dalarna om (åter igen) problemet vid upphandling av lokalt, om bra mat till äldre också.

Nu går partipiskan mot Aftonbladet

nu ryter Hans Hoff från sossarnas partledning till och läxar upp Aftonbladet för att de inte är nog lojala mot moderpartiet. Inte kul att vara knähund ;-) Läs Albin Broman om detta.

måndag 24 januari 2011

RUT och ROT och besök av landshövdingen


Ja, av 2700 Salabor förra året.

Och på tisdag kommer landshövdingen förbi och träffar kommunchef och kommunalråd PO Rapp som presenterar majoritetens nya förslag. Hoppas inte Skogö kör själv, då han kan vara lite yr efter det ;-)

Mer invandring ger fler borgare?

Ja, enligt Ekonomistas artikel kring forskningen på sambanden mellan stödet för omfördelningsssystemen och ökad invandring så kan det indirekt vara så. Eller rättare sagt; om skillnaderna i samhället blir större pga att vi får en ny invandrarunderklass, så kommer det att bli allt tuffare för de som vill försvara trygghetssystemen som de ser ut idag.
Om de som har tjänat ihop pengar i allt för stor grad upplever att de inte kommer att utnyttja de 50-60% av lönen som de ger till staten, så minskar stödet på ett naturligt sätt. Bra eller dåligt? Den svenska modellen kommer hur som helst sättas under press att förändras. Rimligtvis går vi mot ökad valfrihet och eget ansvar där man som individ har en basnivå där man sedan genom sparande kan öka på möjligheterna. Jag tror att debatten kommer fortsättas att förflyttas från att alla ska dela lika på allt till var miniminivåerna ska ligga.
Och om vi inte tar tag i frågorna kommer SD fånga upp fler röster. Här har Alliansen, och egentligen (S) också, ett intresse av att förändra systemet på ett hållbart sätt med breda lösningar. Ett nytt progressivt (S) borde kunna ta den processen, och tjäna på det.

Svensk skola vilar på ovetenskaplig grund


I Senaste numret av Skolvärden tas det upp att svensk skola i hög grad inte utgår från forskning när skolan utformas, och att metoder som används tvärtom kan vara rent negativa. Av de metoder som faktiskt fungerar står "Strukturerad utvärdering av enskilda lärare" överst.

Håller helt med. Intressant att notera att jag under mina snart 10 år som lärare aldrig haft ett pedagogiskt betingat klassrumsbesök av någon av de fem rektorerna jag haft. Visst förekommer korta diskussioner under det årliga samtalet med chefen, men det rör sig i det abstrakta utan möjlighet för rektorn att koppla det till min faktiska insats.

Underhållning i EU-parlamentet


Tack Johan Ingerö för tipset om att följa EU-parlamentarikern Nigel Farage. Härlig man och ger mig hopp om EU's framtid (fast hans parti är EU-skeptiker).

Det intressanta är SD och män




I den senaste väljarundersökningen (SvD, Expressen) är det inte skillnaden mellan S och M som är intressant (6% skillnad med partiledarbyte på gång är inte extremt), att tre partier ligger nära riksdagsspärren (det är när deras interna debatt tar fart som det blir hetare; i V småputtrar den möjligtvis, men i KD och C är det ganska lungt kring partiledarna), utan jag fastnar för notisen sist i SvD:

bland män är det [SD] numera tredje största parti
Det är något att fundera på, särskilt eftersom Alliansen har en övervikt av män bland sina röster. Jag är säker på att vi förlorade egen majoritet på grund av SD främst lockade män i valet. Vi måste alltså ta debatten om dessa frågor med (främst) unga män. Det var tydligt när jag var i valstugan att en hel del ungdomar funderade över och berördes av SD's frågor. Jag ser nu att Kent Persson (M) även noterat detta.


söndag 23 januari 2011

Lite mer frihet på söndag morgon








...får ni om ni läser Markus Berglund. Gör det och följ hans nuvarande tråd som visar på hur debatten med piratpartiet ska tas. Genom att snacka om det! I de nya begränsningarna som införs på nätet så väger som regel frihetsaspektet lätt även i Europa där man ursäktar med det "gemensammas bästa" i kampen mot terrorism och barnporr.

Liberal = bidrag?


Karl Malmqvist är lite purken. På mp och fp för att de slåss om en definition av liberalism som innebär nåt som definitivt inte är bidrag. Jag har själv skrivit om det här och ännu mer här, och det är skönt att se fler ta upp tråden.

lördag 22 januari 2011

Var är makten värd och var gick rösterna på S?

Jag satte mig ner och räknade hur nämndernas poster fördelats. Jag har delat upp undersökningen i tre delar.
  1. Ordförandeposter. Detta är ordförandeposterna till största del, men jag har räknat alla tre posterna i KSAU också, de är så pass viktiga. Till det kommer de tre viktigaste kommunala bolagens ordförandeposter.
  2. Ordinarie platser i nämnderna.
  3. Ersättarplatser. Punkt 2 och 3 räknas egentligen ut tillsammans, men jag har delat upp dem för att se om det är någon speciell tendens.

Analys:

Socialdemokratin har på ordförandeposterna fått poster efter valresultatet, tom en extra post. Men det anmärkningsvärda är på ordinarie och ersättarsidan; de har givit bort 24 av 49 poster eller ganska precis 50% av sina platser.

Salas Bästa har poster motsvarande valresultatet. Man kan säga de undvikit en ordförandepost men fått ett antal esättarposter istället.

Men vinnarna, det är mp och v. De skulle enligt normal fördelningsmetod fått en maktpostvar och det har de fått (V = ordinarie i KSAU, mp = ordf SHEAB) men sedan har de gått till förhanslingsbordet med sina tre ersättarplatser och fått...26 platser! Varav 13 ordinarie. WoW.

Så, om man ska hårddra det, så har många (hälften?) av alla röster på S varit en röst på mp eller v. Undrar om väljarna har insett det?

Vem är liberalast, mp eller fp?...


Nu svarar folkpartiet i DNGustav Fridolins positionering av mp som ett liberalt mittenparti att det är fp som är DET liberala partiet. Hihi. Jo, jag har märkt hur Jan Björklund profilerat en liberal och öppen skola tex. Mer trovärdigt hade det varit om LUF hade stått för avsändaren. Se även Johan Hedins analys av Gustav's och FP:s önsketänkande.

Om favoriter till partiledarposten för (S)



Som matematiklärare (bland annat) så är det extra gottigt med lite ny politisk statistik, nu från Expressen som intervjuat S-politiker, från högt till lågt. Sammanfattningsvis kan man säga att läget är:
Bland alla 1316 politikerna: Vem leder (S) till valvinst?


  1. Veronica Palm 32,7%,
  2. Sven-Erik Österberg 32,5%,
  3. Per Nuder 18,5%
  4. Mikael Damberg 16,3%

Vem är bäst statsminister?

  1. Sven-Erik Österberg 35,2%
  2. Veronica Palm 29,3%
  3. Per Nuder 21,1%
  4. Mikael Damberg 14,4%

Vem har störst förmåga att ena (S)?

  1. Sven-Erik Österberg 42,6%
  2. Veronica Palm 28,3%
  3. Per Nuder 16,2%
  4. Mikael Damberg 12,9%

Om man istället går till Aftonbladet så har de frågat 549 ledande socialdemokrater, med 172 svaranden, och där blir svaret ett jämnt lopp mellan Sven-Erik Österberg och Per Nuder, men samtidigt var det inga bensäkra resultat. Viktigast är att också Per Nuder här framstår som stark.

Vad blir analysen då?

  1. Fotfolket tror mer på Veronica Palm än partitopparna, även om man tror på henne som en valvinnare men inte en statsminister eller enare. Hon skulle alltså profilera partiet, men generera konflikt.
  2. Sven-Erik Österberg är den enande kandidaten som går hem i alla läger, men enigheten skulle kunna ske på priset av en valvinst.
  3. Per Nuder är en dark horse som toppskikten i partiet vill föra fram igen.

Som bland annat Tokmoderaten säger, så skulle Sven-Erik Österberg inte ge någon förnyelse. Jag tycker själv att Per Nuder skulle vara guld för alliansen, han ser ut som klyschan av en tysk officer (inget illla ment, men det är min egna spontana association och han inspirerar inte till medkänsla). Återstår Veronica Palm, men hon ska vara ordentligt bra för att överkomma gråsossegubbarnas ångest över att ledas ytterligare 4-12 år av en kvinna. Vilket bara skulle ge mera motsättningar och manliga röster som vandrar till höger.
DN, SvD

torsdag 20 januari 2011

Liberala länkar i tider av stress


Jag har efter årskiftet trappat upp mina aktiviteter frivilligt och ofrivilligt, jag har gått från att vara ledamot i SKN och studier 100% till att nu ha tre politiska uppdrag (SKN, KF, KS i Sala), studier på 100% (i Uppsala) och 50% undervisning (i Västerås). Av det följer helt naturligt att jag for sovra i bloggandet. Men jag har svårt att helt släppa alla små intressanta inlägg och artiklar som passerar min iPhone. Här kommer ett urval av mestadels liberala tankar:


  1. Ola Berg om liberalisering i sakta mak

  2. Magnus Andersson om platt skatt och grundtrygghet

  3. Johan Karnbo om utkast till (center)ideologi

  4. Håkan Larsson om att Hela Sverige ska leva

  5. Centerpartiets fem processgrupper inför riksstämman i September.

  6. Markus Berglund och Lena Ek om Ungerns oliberala medielagar

  7. Per Ankersjö om den konstiga kassetskatten.

Ska jag säga något så måste det var bland de enklare uppgifterna för Alliansen att avskaffa monopol som staten håller vid liv, som ATG och kassetskatter.

ATG-ombud på landsbygden


För två veckor sedan så kom jag i samtal med Ranstas ägare av Tempo, en livsmedelsbutik som betyder mycket för byn. För äldre med låg rörlighet så kan den vara skillnaden mellan att kunna bo kvar eller måste flytta in till stan, och för oss andra en räddare i nöden och en tidssparare.

Han gör det han kan för att få lönsamhet i verksamhet utan att få för höga priser, och han är ombud för apoteket, systembolaget och för diverse spel. Men inte ATG, som visserligen ägs av travsporten men där staten tillsätter hälften av ombuden (+ordförande) och där de har ett av staten skapat spelmonopol.

ATG har tom varit ut till butiken och inspekterat, men de gav sedan besked att: A) hans omsättning är för låg och B) de satsar bara på nya köpcentrum för nyetableringar numera!


När nätspel på ATG infördes trodde man att det skulle kunna utarma ATG-ombudens möjligheter, men det blev inte alls en sådan stor effekt, för många folk som spelar är det lika mycket en hobby som ett umgänge. Man träffas hos ombudet, kanske fikar, och snackar trav eller annat. Och för äldre, som oftast inte kan det här med datorer så bra eller kanske har dålig syn, så är det här en extra viktig punkt. Jag fick höra om en man som kom till butiken i Ransta och berättar hur han följer trav på TV noggrant, men sedan kan han inte komma och spela. Sorgligt.

Butiksägaren hade inget problem med att stå för själkostnader, och argumentet om att för många ATG-ombud skulle utarma varandra håller inte heller, särskilt inte när det är mil mellan ombuden, det där är ett storstadsargument bara.


Nu har jag hur som helst drivit ärendet så att Centerpartiets ledamot i riksdagens kulturutskott, Anders Flanking, sitter på ärendet och ska återkomma med svar när han hunnit läsa in sig på det. Spännade.

När tidningen inte kommer

Den här morgonen fick jag inte min tidning (Dagens Samhälle). Igen. Förra hösten fick jag ge upp min helgprenumeration på SvD för att utdelningen var så sporadisk. Jag ringde Prolog Västmanland och klagade, och min poäng är denna:
Jag begär inte att ett företag ska etablera sig på landet, eller att de ska ge mig samma pris om utdelningen kostar mer för mig än en som bor i staden. MEN, om nu de har lovat mig att, ja, du ska få ut en tidning i din brevlåda varje torsdag morgon, till en bestämd kostnad, DÅ ska de hålla det löftet. Jag såg nu att det i lokala Tempo sitter ett upprop om att lämna in en lista med uppsägningar av folk som är mssnöjda med utdelningen av morgontidningar. Ett problem misstänker jag är att Prolog i realiteten har monopol i området, så sporren till förbättring är låg.

onsdag 19 januari 2011

Sista sången för Mona

Idag deltog Maria och Mona för sista gången i riksdagens partiledardebatt. Saknad av vissa inte av andra.
SvD, DN

Snöröjning eller äldromsorg?


Kanske lite väl polariserat resonemang, men när man läser att snöröjningen ifjol i Västerås blev 34 miljoner dyrare än beräknat eller 142% dyrare, så kan man filosofera över prioriteringar. Om man som jag försöker driva en liberal debatt och öka debatten mellan politiker i Sala men inte får napp från tidning eller andra politiker, och samtidigt ser hur hälften av debattinläggen handlar om bristande snöröjning (och den andra om vargjakt), så skulle jag vilja kasta in de ovanstående siffrorna i debatten. Är det värt att få en bättre plogad väg om den skulle innebära att vi drar ner säg 10 vårdbiträden, sjuksköterskor eller hemtjänstpersonal?
Som jag brukar säga:
politik är att vilja, men också att välja

tisdag 18 januari 2011

Miljöpartiet ska punktera centerpartistisk förnyelse

Ny statsminister 2014?
Som en del i sin kampanj för att bli språkrör tar idag Gustav Fridolin till den stora penseln i DN där han målar upp en bild av mp som ett parti med rötterna i socialliberalismen och han refererar Karl Staaf flitigt. Mittpositionen ska befästas och fria liberaler ska fångas upp, och precis som jag har resonerat att C, FP och KD gjort rockad med M och i nån mening blivit extremare partier med profilfrågor som bryter av mot mittenmoderaterna för de högerväljare som vill ha lite "smak", så ska nu mp positionera sig för att knycka liberala väljare. Jag har varnat för risken att det liberal tåget för tredje gången lämnar högern bakom sig, och även om jag inte tror artikeln implicerar ett mp som helt kokurrerar med den frihetsfåra som C och ev. FP:s förnyande krafter siktar på, så är risken att de greppar tillräckligt många nya centerliberaler plus traditionsbundna centerpartister (som saknar Centerns mittenfåra med kopplingar till ömsom höger och vänster), och därmed punkterar utvecklingen för C.
Ska vi satsa på en förnyelse i Centerpartiet måste vi
  1. driva liberalismen på ett trovärdigt sätt

  2. koppla den till friheten att kunna bo utanför storstaden på ett trovärdigt sätt

  3. och/eller förtydliga hur miljöpartiet står för överstatlighet/naiv idealism/kontroll av individens val

  4. Allt detta måste i princip göras bättre än konkurrenterna. Jag har på olika sätt sett tydliga aggresiva framstick direkt in på "våran" väljarbas från främst MP, M och SD. Nyheten är att MP nu även vill fånga upp de konservativa i Centerpartiet.

Se Magnus Andersson för ett exempel på att vi måste våga mera.

måndag 17 januari 2011

Bakterier käkade upp metangas från BP-läckaget


Ibland är det skönt när miljörörelsens alarmism får lite motbilder, som nu när forskare upptäckt att läckaget vid BP-katastrofen av de stora mängderna (av växterhusgasen) metan, en mycket aggresiv gas, absorberats efter bara fyra månader av stora mängder metanätande bakterier. Oavsett om detta kan användas på andra områden, så var det en glad nyhet.

söndag 16 januari 2011

Intressant för dem som det inte spelar någon roll för.


Jag måste säga ärligt att förutom en lätt nyfikenhet på siffror i allmänhet, så känns opinionssiffrorna just nu ointressanta, eftersom de bekräftar bilden av läget och därmed tillför de inget. Moderaterna är poppis, sossarna inte. Men vem tror att detta inte kommer förändras när (S) får en ny ledare? Det är som att bli engagerad i ett lopp mellan en motorbåt och en förarlös eka. KD har problem, mer än C och FP. Visste vi. Och även utan KD är Alliansen störst.

Vad lägger staten pengarna på? Bra bild

Från Gunnar Lind, politisk sekreterarare på mp's riksdagslansli kommer en blog som uppenbarligen är färgad av det perspektivet. Men grafiken är underbart vacker. Se denna bild om vad sveriges 811 miljarder (eller så) i stadsbudget går till. Rutornas storlek motsvarar storleken på den posten.

lördag 15 januari 2011

Kommunalrådet börjar blogga i Sala


Nu kommer Per-Olov Rapp att börja blogga på Sala Allehanda. Spännande, och kul dessutom är han delvis tackar mig för inspirationen. Nu återstår c:a 40 av kommunfullmäktige som inte bloggar ;-)

Centerpartiet fixar mer pengar till landsbygden

Nu kommer 80 miljoner till butiker och bensinstationer på landsbygden. Bra jobbat regionminister Anna-Karin Hatt(C).

Tunisien 2010-talets Berlinmur?


Jag fick rysningar när jag under diskandet lyssnade till P1-nyheternas rapportering om Tunisien. Detta som kan vara starten på en fall för flera arabiska diktaturer och skapande av reellt demokratiska stater fyller mig med hopp. Arabvärlden väntar med spänning på förloppet tillsammans med resten av oss. Carl Bildt och Johan Westerholm skriver om detta, men annars är det förvånandsvärt tysst om det i den politiska bloggvärlden där en andra vargjakt verkar viktigare än chansen till demokrati i mellanöstern!

Avreagera dig med Borlängemål

Har insett att det bästa sättet att avreagera sig är att snacka Borlängemål en stund.

fredag 14 januari 2011

Ransta PRO hade grötfest




Läs här.

Insändare om Salas Bästas tystnad

Eftersom jag inte vet om min insändare till Sala Allehanda kommer publiceras (som det brukar vara), så redovisar jag den här. Det är en kommentar till Salas Bästa totala frånvaro i det politiska samtalet i nämnder och KF.

Till vårdnadsbidragets försvar


Både i riksmedia och i Sala Allehanda attackeras nu vårdnadsbidraget efter en rapport från SCB om hur det fungerat och vilka som sökt det. Argumenten som de hittar fokuserar på att det är en liten del av befolkningen som sökt det och att 9 av 10 är kvinnor. Men då läser man statistiken ensidigt. Man kan också se att:


  1. Tendensen är att antalet dubblats varje år (se bilden ovan)
  2. Det är inte höginkomsttagare som söker bidraget utan de som söker det ligger strax under medelinkomsten. (Men medsökandes inkomst är högre än medel, men de är också oftast män, så inget konstigt i det, deras medelinkomst är inget speciellt hög heller)
  3. Det är fler ensamstående än befolkningssnittet som söker bidraget.

Ekonomiskt så har det varit en vinst för landet på 100-tals miljoner, läs Mikael Oscarsson, riksdagsledamot KD, som också retoriskt undrar om 90% kvinnor hemma med sina egna barn är värre än en förskola där 90% andra kvinnor tar hand om ens barn?

Missa inte min kommentar till Ing-Marie när SA nu väljer att lägga in den.

torsdag 13 januari 2011

Om att överklaga betyg

Idag presenterade regeringens utredare Leif Davidsson ett dokument som säger att elever bör få möjlighten att överklaga. Detta stöder centerpartister som CUF's ordförande Magnus Andersson och Anders Flanking. Argumentet skulle vara elevernas rättssäkerhet, men det är inte alla staliga verksamheter som går att överklaga idag av flera skäl. Jag tycker Jan Björklund sammanfattade det väldigt bra i morgonens P1 med att administrationen skulle bli absurd för lärarna (den är stor redan idag) och att fokuset skulle hamna på proven. Självklart ska uppenbara fel kunna överklagas om det är grova fel, men det är en annan femma.
Det är inte praktiskt genomförbart, acceptera det och lägg av med populismen.

Kommunstyrelse i Sala

Det var en intressant första kommunstyrelse i Sala idag. Majoriteten har en del problem med att hitta rätt i kostymen, förslag läggs som inte är riktigt genomarbetade. Jag kommer blogga en del imorgon om det intressantaste bitarna.

Äntligen debatt - om minkmisshandel

Nu har jag fått min första riktiga debatt som ett resultat av mitt inlägg om minkdödandet som följer av djurrättsaktivsmen. Maria och jag drar inte riktigt jämnt, men ger en viss insikt i motsättningarna mellan minkdödare och minkfarmare. Vad får/bör man egentligen göra i kampen för något man tror på? Vad är vår demokrati till för? För djurrättsaktivster verkar det finnas en känsla av att den inte räcker till, vilket gör mig lite förvånad med tanke på mp's framgångar.

Insändare i Sala Allehanda

Efter att ha skickat in min insändare till Sala Allehandas Debattsida så tog mitt ovissa väntande slut igår, då de faktiskt publicerade min uppmaning till politiskt engagerade i Sala att börja blogga. Var på Allianssamling igår kväll och om jag får 5-10 alliansare att börja under mandatperioden så är det nog en framgång. Som det är nu är det väl jag och Mathias Goldkuhl för moderaterna som gör det. Sedan använder många Facebook, men det är mer som ett intranät för folk med samma åsikt.

onsdag 12 januari 2011

Vi vann med 222 - 219!!


Socialdemkraternas Lars Stjernkvist får bita sig i tungan nu, för Alliansen vann i SKL och behåller makten över sveriges kommuner och landsting, eftersom båda blocken enats om att inte ge SD utslagsrösteren med sina 9 mandat. Såvida man inte gör en Mona och sviker sina löften.

Alliansen skapar flera apotek och bredband på glesbygden

Det är glädjande att se att apoteken blev fler och bredbandet byggs ut. Centern och alliansen ger effekt i riksdagen.

tisdag 11 januari 2011

Om Hedman och sexuella performancegrupper


Domen mot Hedman för att ha köpt sexuella tjänster påminner mig om en av de frågorna som ställer de liberala idealen på sin spets.
Ska två personer få utbyta vilka tjänster som helst om båda är med på det och det inte skadar någon i omgivningen? Jag tycker det är intressant att jämföra med något som under ytan är betydligt mer etablerat i samhället och det är porr. Vad är skillnaden mellan det och prostitution? I båda fallen är det män och kvinnor som har sex i utbyte mot pengar. Skillnaden är väl möjligtvis att de inblandade mer utgör ett slutet sällskap eller kanske en slags performancegrupp som i utbyte mot betalning utför något som normalt sett är privat? Realiteten är väl att det är samhällets vilja att stävja den brottslighet som ofta är involverad vid prostitution som skiljer de två åt. Kombinera det med en insikt om att porr och alkohol inte skulle gå att förbjuda om man ens ville det, så får man dagens motsägelser mellan ord och handling i politiken där företelser får existera (på gott och ont) i nån slags gråzon utan större debatt.

Personligen brukar jag använda ett eget lackmustest där jag ställer mig frågan: "Skulle det kännas OK om din dotter/son höll på med/utsatte sig för/etc det här?" och som regel kommer jag fram till att jag har svårt för situationer där en människa ges tillträde till en annans i utbyte mot pengar. Jag accepterar att en del människor är i en så svår situation att de kan vilja ta denna väg, men jag har svårt att se att det är något som är fullt naturligt. Där går gränsen.
Det innebär också att jag har svårt att svälja mer än triviala test på människor av mediciner, och modellyrket är väl OK, men ger mig lite olust ibland när man ser hur en del av modellerna lever och mår. Jag är säker på att liberala experter hittar luckor i detta tänk, men det kan jag leva med.

Att driva den lokala debatten


Efter att ha varit i kontakt med den lokala tidningen, SalaAllehanda, så stod det klart att det lokala politiska samtalet och intresset från allmänheten håller en sådan nivå att det troligtvis inte finns en orsak för tidningen att ompröva sitt nuvarande upplägg. Som det är nu har de några utvalda som bloggar, en debattsida kopplad till tidningens debattsida, och möjlighet för allmänhet att ha "Min sida". Debattinlägg måste passera en redaktör, som kan ta dagar på sig innan inlägg lägg upp (om alls), vilket står i skarp kontrast till bloggosfärens responstid på händelser som ligger i intervallet timmar/max ett dygn.

Jag förstår chefredaktörens dilemma med att folk inte verkar engagera sig i politiken tillräckligt, men jag ska försöka driva på våra 45 KF-ledamöter och X antal andra som sitter i nämnder. Som det är nu är det en handfull som ens har en blogg. Söker man på Politometern står jag för typ 90% av Salainläggen...

Mitt förslag var att skapa en politisk arena där bloggare, politiker, och medborgare, elever etc kunde mötas, och där tidningen kunde dra nytta av sådant som kommer upp. Som det är nu finns det inget som driver en debatt på ett sätt som engagerar mer än några få toppar plus ett antal politiska rävar som utövar förlustminimeringsspel på Debattsidorna.


I'll be back!

måndag 10 januari 2011

Gott och blandat


Ozonhålet på bättringsvägen, en bra bild av hur nätet fungerar med avsikt på personliga data, om aktivitetsersättning, om ytterligare facklig utpressning, och om jämställdhet: slutbetänkande om skolans jämställdhet, stöd i Västmanland, och statligt stöd av ojämställd adel.

Centerbloggande om liberalism, skyskrapor och fetmaskatt


Läs partisekreterare Michael Artursson om liberala röster och partier.
Helen Törnqvist om skyskrapor i Stockholm.
Jämställd som spinner vidare om Stefan Hannas fetmaskatt

Borgerlig identitet


I den våg av borgerlig självransakan och reflektion över identitet som växer i Sverige efter nyår, så är Johan Ingerös Borgerlig identitet 1, 2, och 3, självklar läsning för alla som själva funderar över vad det innebär att vara högermänniska. Läs dem.

Betygsätt skolor och inte lärare

Jag anser inte att 8-åringar har nog med distans till sin egen kunskapsutveckling för att ges ansvaret att betygsätta sina lärare, som Maud Olofsson sade nyligen i en intervju och som flera håller med om, tex Pia Bernthling. Se tex Ulrika Ornbrandt för en möjlig negativ följdeffekt, och Mary X Jensen för alternativt synsätt. För alla som arbetar i en kommun med konkurrens från friskolor, vilket är de flesta, så är det uppenbart att skolpengen redan har den effekten att elever har stor makt att påverka. Några elever som lämnar kan innebära ett stort hål i plånboken för en skola. Att hänga ut enskilda lärare (ytterligare) vore grymt i den verklighet som råder.

Det sagt, så tycker jag att en betygsättning av skolans prestation som helhet vore relevant, eftersom det oftast snarare är en skolas kultur, arbetssätt och ledning som är avgörande och inte enskilda lärare. Så fram för betyg på skolans undervisning, elevvård, mat, lokaler, etc.

Ordförandelandet Ungerns nya medialagar




Ett ypperligt exempel på EU's styrka och svaghet är EU's nya ordförandeland Ungern, som nyligen stiftade mycket repressiva lagar kring media. Å ena sidan har vi ett ordförandeland på Berlusconi och Putinnivå, å andra sidan så får de massiv kritik tack vare medlemskapet, och lär påverkas av det.

Moderat förnyelse del 5 - lägre jobbskatt


Noterar att Moderaterna nu lanserar sin medicin på borgerlig förnyelse i form av ett 5:e jobbskatteavdrag, efter det 1:a, det 2:a, det 3:e och det 4:e.

Och obligatorisk A-kassa, i sann frihetsanda. Visserligen dödar man ytterligare en orsak till att fackanslutas, men med tvång, med tvång.

När väl sossarna får styrfart igen så gäller det att Alliansen har mera ideer att komma med, annars är vi toast, särskilt C, FP, KD som lever på mer än att vara statsbärande.

Jag blir kränkt av de kränkta


Man kan bli skogstokig på ordet "kränkt". Folk blir kränkta om de inte får ekologiskt kaffe till fikat, folk blir kränkta om någon har en predikan de inte gillar, folk blir kränkta om inte alla anpassar sig efter deras tossiga religion. Läs Ola Berg som gör upp med det här och Karl Malmqvist här. Om att det är hett att vara kränkt här.

Djurmisshandel av djurrättsaktivister


Jag har aldrig förstått och kommer aldrig förstå de djurrättsaktivister som släpper ut djur att dö (ofta plågsamt) i kampen för desamma. Om de hade bränt ner bilen eller slagit sönder glasrutor så hade det fortfarande varit förkastligt, men jag hade förstått logiken. Men man måste ha något empatiskt fel för att döda dem man slåss för, snacka om att ändamålen (o)helgar medlen. Sjukt, sjukt, sjukt.

lördag 8 januari 2011

Invandring och rasism i Västmanland

  • Fördomarna mot romer fortsätter ge sig uttryck i diskriminering, nu senast en klassiker i repris; en romsk kvinna misstänkt för smuggling i kjolslivet. Tänk om man skulle börja göra samma sak med tex alla som går i affären med fluffiga vinterkläder?
  • Västerås ligger i topp med att para ihop flyktingar i sin kommun med arbetstillfällen i andra kommuner, en framgång som givetvis fått mottagaren
  • Stig Henriksson, kommunalråd i Fagersta för V, att ryta till. Om nu dessa människor vill flytta till Fagersta, arbeta i Fagersta, vad är problemet? Kanske har det emd att göra att SD fick två mandat där? Sedan kan man tycka att Västerås borde samordna mer med Fagersta, men det borde gå att lösa.
  • Nör man talar om trollen, SD's interna lustigheter i Västmanland fortsätter.

Hänt i Västmanland

I Arboga har man fått sitt första oppositionsråd, om än bara på 6 timmar i veckan. Mats Öhgren från Moderaterna var namnet.
Vi har det bra i Sala i det avseendet, och här får man tacka alliansen som dominerat styret de senaste 40 åren. Nu får vi igen det i opposition, då Carola kan fortsätta på drygt 60% (efter SD tagit sina handfull procent).

I Fagersta fortsätter privata Mitt Hjärta att missa målet, nu är det sjukgymnastiken.

Liberal debatt tar fart.


Den liberala debatten efter CUF och LUF's utspel om partisammanslagning och Liberal Debatt's tema om detsamma har faktiskt fått debatten om liberalism att lossna. Mitt inlägg igår var kanske lite pessimistiskt i ton, men något måste göras. Jag har skickat en insändare till Sala Allehanda om att väcka liv i den lokala debatten, får se om de tar in den.

Lite nya länkar i debatten:

Om Centerns och folkpartiets olika kulturer i Liberal debatt. En av många på det temat.

Karl Malmqvist är lite bitterfittig (ursäkta uttrycket) men det mesta han säger är helt rätt.

Läs gärna Johan Hedin som stadigt ger orsaker till varför Centern hör hemma i staden.

Hans länk till Nils G Åslings artikel om svensk näringspolitikshistoria ger en aktuell jämförelse med hur Alliansen och Centern hanterade SAAB-krisen.
Se även Annie Johansson. Undrar om eftervalsanalysen kommer springas aom av en bloggdebatt, precis som Mona Sahlin blev omsprungen?

Till min födelsedag önskar jag mig...


....Per Nuder! Som partiledare för Socialdemokraterna, alltså. Aftonbladets avslöjande om hans hemliga kampanj tänder ett hopp. Jag får se i mars då jag fyller år. ;-)

KD och valfrihet

På SalaAllehandas debattsidor skriver nu KD i Sala om att den styrande majoriteten i Sala tagit bort vårdnadsbidraget. Det är lite ironiskt att en av KD's största och konkretaste profilfrågor, likt Centerns RUT-bidrag, har liberala frihetstankar som förtecken.
Även om jag i vissa detaljer inte håller med om utformningen av vårdnadsbidraget, så är själva grundiden en självklar bra ide; att låta en förälder behålla pengarna som en dagisplats kostar, för att själv vårda sitt barn. Jag är själv i mångt och mycket nöjd med mitt dagis för våra tre barn, men skulle aldrig tvinga en annan förälder att sätta sina barn där för att bekosta mitt egets skolgång. Problemet med att vårdnadsbidraget "kostar" gäller också främst mindre kommuner som Sala. I större städer blir istället sambandet mellan vad en dagisplats kostar per parn i snitt och vad som betalas ut mer intressant, så att de stämmer överrens.

fredag 7 januari 2011

Barkbröd


Noterar lite ironiskt att barkbröd är hett i media just nu. Dagens i-landsnörderi? Men det kommer väl vara en hälsokosthit närmaste tiden, särskilt med dess timing med postjulbantandet.

Kommer Alliansen och Centern missa det sista liberala tåget också?


Jag ska försöka sammanfatta kort det jag reflekterat över under hösten med avsikt på partidriven och -bunden liberalism.

Under de senaste 20 åren har vi sett två (initialt) liberala rörelser formas och mynna ut i partier, miljöpartiet och feministiskt iniativ. Från att ha startat blockoberoende i någon slags mitt, så har de båda färdats åt vänster. Kanske var det med deras grundanslag, särskilt Fi's, naturligt, men det var också feghet från höger som hjälpte till. Rädslan för att försöka forma om de två rörelserna på allvar om man samtidigt måste riskera att förlora något verkar ha varit för stor. Nu har Centern i sina bästa stunder fångat upp en del av mp's "gräsrotsfrihetsföretagarstuk", och även en del av feminsimen, men tittar man på senaste valet så är det uppenbart att mycket gått förlorat.

Den mycket intressanta diskussion (ett måsteläsande) som avhandlas i Liberal Debatt om ett sammangående av C och FP, känns mer som en respons på en hotande 4%-spärr än en reell vilja att ta det liberala steget fullt ut. Pepparpeppar, men känslan av en klump i magen innefinner sig när jag efter att ha läst alla artiklarna klickar mig vidare till Liberaldemokraters bloggar och hemsida. Där är inte utgångspunkten att se hur man kan kompromissa in en extra "sittplats" i partiprogrammet för ökenvandrande liberaler, där råder den rodenröda verklighet som bara ett (i sig själv) nykärt enfrågeparti kan ha. Rätt som det är sitter vi där med ett Liberaldemokratiskt parti (de samlar namnunderskrifter nu) som tar 1-2% i nästa val, eventuellt mer om de kan fånga upp Piratpartiet i sin egen bredare politiska agenda, och vips så är C ute ur riksdagen. Samtidigt som partiet och FP blöds på de liberaler som nu ser en realistisk möjlighet att faktiskt driva oberoende, liberal politik.
Jag tror fast på att det går att forma om Centerpartiet mot ett liberalt parti utan att överge landsbygden. Det gäller att koppla samman begreppen Nära-Frihet-Liberalism och visa på bilden av hur man i stad OCH land behöver dessa och hur de hänger ihop. Frihet att kunna leva på landet, att driva sin egen firma, att välja sitt liv, att respektera andras.
Om vi inte klarar detta, så kommer nya partier fortsätta blöda ut liberalerna, eller SD/M ta övergivna landsbygdsväljare. Och den framtiden önskar vi varken Centern, Alliansen eller (i SD's fall) Sverige.

tisdag 4 januari 2011

Valfrihet istället för korruption och och slöseri

LOV (Lagen om valfrihet) gör att vi som individuella medborgare får en (större) valfrihet där det kanske inte ens fanns någon innan. Konkurrensen gör att vi kan få högre kvalite till samma (skattefinansierade) kostnad eller samma kvalite till lägre kostnad. Om det offentliga tidigare har utfört vård som varit onödigt dyr så är det relativt odramatiskt om de privata företagen vid upphandling tar ut en vinst som följd av sin effektivisering. Som den nya generationens fackordföranden säger, så måste den offentliga vården se till att effektivisera själv först innan man upphandlar. Lös med förtjänst Dagens Samhälles relativt nya chefsredaktör som punkterar diskussionen om vinstuttag i vården på ett rakt och enkelt sätt. Läs också om hur det stoppar korruption i Indien.

Norberg byter till utskott

Istället för nämnder har man nu utskott i Norberg. Får se hur det fungerar. Har för mig att erfarenheterna inte brukar vara goda av att man samlar makten för mycket i en kommun, men Norberg är litet så det kanske är OK.

Nya plan och bygglagen kan ge mer tillväxt


Som den exellenta bloggen Ekonomistas skriver, så visar artikeln i NY Times om USA's befolkningsförskjutning mot syd och väst på att en ökad avreglering av markanvändningen ger en ökad tillväxt i de staterna.

Med tanke på att den nya Plan- och bygglagen som träder i kraft 1 maj i år innehåller avregleringar i detaljplanearbetet, så kan detta innebära goda nyheter för tex landsbyggdskommuner som hållits tillbaka i sin vilja att utveckla landsbyggden men där onödig rädsla för "rovdrift" på tex strandskyddet har snarare gynnat de storstäder som redan hade detaljplaner för sjönära bebyggelse när hårdare miljölagar infördes i slutet av förra seklet. Det är ändå så att lättnaderna ska minska på onödiga omgångar i processerna mot en färdig detaljplan, och man kommer fortfarande inte kunna bygga några enskilda lyxvillor vid stranden eller så, utan tanken är att gynna verksamheter som är av goda för hela kommunens framtid.

U-landshjälp till varje pris?


Det finns en tydlig rörelse, sedan länge internationellt i främst USA, men nu även i Sverige som vill ge FN en mer nyanserad beskrivning. Att FN's råd för mänskliga rättigheter domineras av förtryckarstater har varit ett exempel. Övergrepp och användande av prostituerade är andra exempel. En annan aspekt som berör FN och länder som Sverige är att bistånd länge gått till länder där diktatorer och brottslighet har tagit del av mer eller mindre av bidragsmiljarderna. EN del anser att man måste acceptera att de behövande länderna inte kan förväntas vara förebilder inom demokrati och korrumption, men det är en skillnad mellan att ge första hjälpen och att ge långsiktigt underhåll som mer gör att förhållanden permamentas. Hjälp - självklart - men med hårda krav på förändring. Läs gärna The New York Review of Books om ämnet.

måndag 3 januari 2011

Nykär


Även om jag någonstans alltid kännt en attraktion till Henne, och varit ihop med hennes syster Jämställdhet, så hände något för 5-6 år sedan. Jag läste om Henne i tidningen Neo, och när jag sedan såg att hon bodde i Centerpartiet, tillsammans med Företagande och Närhet, så vaknade kärleken till liv på allvar.
Visst, det var först en skräckfylld kärlek på avstånd där jag med oro såg hennes andra kända beundrare lova henne fria droger och prostitution utan gränser. Jag tänkte, kanske kan jag hitta någon annan, mindre farlig, men ändå lite som henne? Men varje dag går jag och tänker på henne, och inser att, för att älska något, får man ta varandra som man är. Jag får ta hennes vildare sidor och försöka förstå dem så gått det går, och hon får acceptera att jag fegar ut ibland. Inga bungyjump ner i drogträsk, men samtidigt hellre fri än betald sex.
Så från och med idag förklarar jag min öppna kärlek till Liberalismen.
Frihet, Fria företag, fri etablering, jämställdhet, jämlikhet, beslut tagna av fria individer, allt med den varma och förnuftiga ton som Centern står för.

Äntligen mobilt bredband på landet!?


Ser med glädje att Länsstyrelsen och VKL i samarbete med Telia ska se till att varje krok av Västmanland ska få mobilt bredband under 2011/12, 4G dessutom. För många på landet som ofta är utomhus så är det här en större nyhet än om man får fast bredband. Hoppas, hoppas att de håller vad de lovar nu. Åke Jansson på VKL uppmanar också folk att hålla koll på processen och höra av sig om de har dålig täckning. Många samtal från Möklinta nu?

Hanna han han...med att göra bort sig.


Stefan Hanna, Centerpartistiskt kommunalråd i Uppsala, hade väl träffat lite för mycket av tjocka släkten på julafton, så han gjorde som flera andra politker före sig och skrev dumt nog ner sina opolitiskt korrekta ideer om att fetma borde beskattas. Nu har media och bloggvärlden fått nys om detta och roar sig kungligt. Ja, Stefan Hanna, men får tänka det du tänkte. Nej, Stefan Hanna, men skriver inte sånt på sin blogg efteråt om man är kommunalråd (dessutom i en av Sveriges största städer). Som Mary X skriver så borde kanske då tex dumhet också beskattas? Han skriver dessutom knäppheter om Vilks, bidragsfuskare i hyenadräkt, osv. Får se om han överlever detta. Det största misstaget var hur som helst att hans tankar inte går så väl ihop med centerns ideer om liberalism och individuell frihet. Läs också Magnus Anderssons inlägg om hur rökare kostar samhället betydligt mindre än långlevande hurtigbullar.

Slut på fulbloggandet


Ville bara säga att jag ber om ursäkt bör den senaste veckans fulposter, men jag har inte kunnat göra mer än posta länkar senaste veckan (i princip) från fjällstugan. Men nu kan jag ;)