tisdag 30 november 2010

Politisk pedagogik

Efter att de rödgröna fått nej på sex av sju punkter i senaste kf i Västerås så kommer nu reaktionerna från besvikna föräldrar som inte får ha barnen mer på dagis i Västerås (i samband med att de är arbetssökande). Nu gäller det för alliansen där att komma ut i media med att det vägts mot deras egna (förstås bättre) prioriteter, tex att flygplatsen ges stöd och det blir ökad valfrihet inom kulturskolans musikverksamhet. Annars blir det bara gnäll i media.

Kom igen sossarna...

På riksplanet tuffar processen med ny partiledare sakta framåt för (S), och här i Sala bör (S)arbetarekommun igår ha utsett vilka som blir nämndsordföranden etc, men inget har stått i Sala Allehandas RSS-feed än. Väntar, väntar...

Djurrätt á la Centern

Ni vet de där citaten eller visdomarna som både provocerar och inspirerar? Här är en som får mig att spritta till om och om igen. Djurens rätt enligt bonden/Centerpartiet :


Ett bra liv, en snabb död och en god sås


Så länge som vi människor föder upp djur för att äta dem är det den sundaste filosofin, men det sägs på ett sätt som tvingar fram ett ställningstagande. Schysst. Tack Johan Hedin.

Svensk realpolitik

Ja minns fortfarande hru jag hajade till av glädje och wow-känsla när jag hörde och såg att Carl Bildt utsetts till sveriges utrikesminister för drygt fyra år sedan. Min respekt för Fredrik Rheinfelt ökade markant också, det är inte kanske så många som minns det ida, men då vara det ett ganska modigt drag av en för folket okänd statsminister att sätta sin karaktärsstarke föregångare Carl Bildt på en så synlig post. Men trippeln Rheinfelt-Bildt-Borg är idag given och en stark orsak till Moderaternas starka poistion. Carl Bildt har en personlighet som gör att han till och med kommer undan med att pusha sig själv, han gör det med en sådan integritet och självklarhet. När vi ändå talar utrikespolitik så ska jag för balansens skull framhäva ett relativt nyanserat inlägg från Pierre Schori i magasinet Neo, där han talar om att det inte är så enkelt alltid att bara fördöma alla skurkar och diktatorer ute i världen. Det handlar i grunden om en avvägning mellan mål och medel. Cynikern väljer medel efter målen han vill nå, den naive målen efter vilka medel den är beredd använda, realisten anpassar sig efter båda. En del liberaler går lätt i samma fälla som vi kritiserar vänsterpartiet för, att inte se världen för den är. Att vara extremt liberal går ut över humanismen.
Det är annars det jag gillar med Centerpartiet när det är som bäst; viljan att förbättra med båda fötterna fast på marken.

måndag 29 november 2010

En modig ny värld

Det skulle vara intressant att höra vad en tidsresenär med lite intresse för politik och samhällsskeenden från säg bara 10 år sedan skulle ha sagt om de damp ner i November 2010. De skulle få se effekterna av internet slå igenom fullt ut på den världspolitiska arenan med Wikileaks nerdragande av brallorna av USA, och en fildelarsajts väg genom domstolsväsendet vara vardagsmat för svenssons. De skulle få se en socialdemokrati som lämnat fornstora (Persson)dar bakom sig, där allt verkar vara uppe på bordet som insats.
Och de skulle få se Sverige krypa till korset och erkänna att vi är människor också, genom att välja in ett invandringsfientligt parti i riksdagen.

lördag 27 november 2010

Inget one-night-stand 2014 för C

I det nya dynamiska klimatet på riksnivån kom idag S och Alliansen överrens om skolpolitiken. Så fortsätter det som på ytan verkar vara en oväntat angenäm situation för alliansen där vi får igenom de flesta av våra förslag efter förandling, samtidigt som SD stängs utanför. Men i förlängningen gynnas alla utom C/FP/KD. M plockar alla allianspoäng som det breda, okomplicerade alternativet i en medlesvenssons högerval, medan oppositionspartierna kan profilera sig och stödja de förslag de är intresserade av, och stå utanför de andra. Som småpartier får vi andra tre i alliansen stå tillbaka i många frågor och för C ar det inneburit att vi i kraftig motvind och lätt hagel försöker driva upp våra nya skott av unga liberaler.
Lite provocerande : skulle du på ett one-night-stand år 2014 välja den hunsade hemmafrun som aldrig står upp mot sin dominanta man eller en av de sexiga älskarinnorna som vet vad de vill och visar det?

Räta på ryggen eller dö.

Läs Karl Malmqvist.

Vårdvalets genomförande i riket och Västmanland

(Tabell sid 33)
Konkurrensverkets rapport om vårdvalets genomförande på antalet nya vårdmottagningar är ett kvitto på att valmöjligheterna ökat i Sverige, 228 nya mottagningar, men resultatet är olika sett över Sverige. Intressant att notera är att två av de tre som inte ökat (eller tom minskat) är län där Centerpartiet traditionellt är starkt, så här borde det finnas en potential för att driva stark opinion för detta.
För att vara rättvis mot Västmanland så ligger vi bra till här, även om ökningen ovan endast är 7% så är det bara Stockholm i landet som köper in mer primärvård än oss privat. Västmanland lägger 40,2% på privat primärvård. Nu gäller det att ligga på i opposition så att detta inte bryts av den nya rödgröns majoriteten.

Om rökning - igen.

Jag skrev om rökning och hur det kan vara ett intrång i ens privatsfär. Nu kan man läsa om hur passiv rökning dödar 600 000 människor om året i världen, varav c:a 165 000 barn. I rest my case.

fredag 26 november 2010

Partibidrag - hur man blir av med förnyarna

Lojalitet mot Alliansen är fint. Men om Centern fortsätter att sälja ut sig i integritets- och öppenhetsfrågor så kommer man tappa de liberaler och förnyare som man har. Det är därför tråkigt att den majoritet som egentligen fanns för att partibidragen ska vara offentliga inte höll. Nu fick moderaterna och sverigedemokraternas hemlighetsönskan (som man kan förstå på vissa plan, men som inte fungerar som helhet) bestämma och C (tillsammans med Fp) vek ner sig för alliansen. Igen.

Mitt första kommunfullmäktige i Klartext

Tänkte berätta om mitt första kommunfullmäktigemöte, igår kväll. Eftersom jag är en fan av radions Klartext, ska jag försöka återge mötet med lätt svenska.

I september valdes nya politiker i Sala. Igår kväll var det första mötet för dem i Ekebyskolans stora sal. Mötet kallas för kommunfullmäktige och där tar vi besluten för Sala kommun.
På vägen in glömde jag hämta min vän i Centerpartiet, Anders Westin. Han fick ta egen bil. Jag kände mig dum, vi kunde ha sparat på miljön och pengar.
Vi är 45 politiker i kommunfullmäktige och sedan 15 ersättare. I början av mötet ropades alla namn upp. Om någon politiker inte kan komma så får en ersättare ta den platsen under mötet. Det är normalt och igår fick flera ersättare vara med. De andra satt bredvid och lyssnade.
Eftersom allt är nytt så fanns inget ordförande först, då fick den äldste politikern leda mötet. Han hette Karl-Axel Ekebom. Han berättade om kommunfullmäktige för de nya politikerna.
Det finns också en sekreterare, Virve Svedlund, som antecknar allt på mötet. När mötet är slut så träffas hon och två politiker och kontrollerar att det hon skrivit ner stämmer. Det kallas att justera protokollet. När protokollet är justerat, kan det man bestämt göras. Då kan alla i Sala läsa om det också. Det är bara att ringa Sala kommun och be om det.
Eftersom politikerna tycker olika, så måste en grupp av politikerna hjälpas åt så att de får flest röster. Före valet var det en grupp i Sala som hette Alliansen. Nu fick de mindre röster i valet, de kan inte bestämma längre. Nu kommer gruppen att Framtid Sala bestämma. Partierna socialdemokraterna, miljöpartiet, vänsterpartiet och Salas bästa är partierna i den gruppen. Många tror det blir svårt. Eftersom de är störst så bestämde de att ordförande i kommunfullmäktige kommer att vara en socialdemokrat,Tommy Johansson. Han är en gammal räv, men verkade trevlig. Till vice ordförande valde de en ung kille, från socialdemokraterna. Alliansen fick bestämma andre vice ordförande. Det blev också en ung kille, från moderaterna.
fortsättning följer...

tisdag 23 november 2010

Delat oppositionsråd

Eftersom Kungsörsalliansen (M+FP+KD) och C står isär i Kungsör, så har det öppnat för socialdemokraterna att förslå att oppositionsledarposten avskaffas. Vad det innebär i praktiken innebär dock att den ersättning som funnits delas upp på partierna utanför styret efter röststorlek. Det innebär i praktiken att dock att en möjlighet att bedriva en samlad opposition
minskar. Detta kan i och för sig rent krasst gynna Centern, eftersom de hamnar på jämnare fot med Kungsörsalliansen medialt.
I Sala kan en liknande utveckling komma att bli aktuell, men i miniatyr och utan liknande effekt, eftersom SD lär begära att få sin lilla del själv (och alliansen kommer inte vilja representera dem heller...).

M + MP = sant?

Debatten kring det borgerliga styrets högprofilprojekt Norra Djurgårdsstaden i Stockholm är intressant på flera sätt eftersom det bekräftar (igen) att Alliansen = frihetsideal inte är en självklar likhet. Här har vi ett projekt i sann folkbildningsanda drivet av det moderata borgarrådet Joakim Larsson, ivrigt påhejat av flera miljöivrare. Risken är att det växande Moderaterna börjar nu få storhetsvansinne av Socialdemokratiska dimensioner. För en bra sammanfattning av den aktuella debatten, se SVT's Agenda, hoppa fram till tiden 31.40 för en insikt i hur fel det kan bli om man tror att folk kan tvingas till att bry sig om sina medmänniskor. 90% fascinerande, 10% otäckt.

Förbjuda rökning?

Jag vet att många liberaler och högerväljare anser att vi ska tillåta både det ena och andra, och jag försöker själv vara öppen för det mesta, men jag kan inte annat än glädjas åt varje steg där möjligheten att röka inskränks. När nu Folkhälsoinstitutet vill ta i med hårdhanskarna så kan jag bara säga heja, heja.
Låt mig göra ett tankeexperiment: Antag att du står och väntar på bussen. Vad skulle du tycka om personen bredvid går fram till dig, river upp munnen på dig, och häller ett glas öl ner för halsen, eller trycker in en "joint"? Om vi bortser från ironiska svar som "höhö, gratis öl", så skulle de flesta svara nej tack och bli fly förbannade av detta intrång på din personliga integritet och självbestämmande. Men när det gäller rökning är det tillåtet idag, även om offentlig plats ska vara undantagen, men få bryr sig. Av samma skäl så har jag inte alls samma negativa inställning till snusning. Lukter, ljud oc ljus får man acceptera i viss grad, men substanser som förändrar ens hälsa - nej tack.

Vad skulle hända om invandrarna försvann?

För alla som känner sig det minsta intresserade av diskursen kring att invandrare skulle ta "våra" svensk jobb så är det ett måste att se den brittiska dokumentären "The day the immigrants left" på SVTPlay. Den låter ett antal brittsketniska arbetslösa pröva på de jobb som invandrare utför i ett mindre engelskt samhälle. Dokumentären försöker inte landa i en enda slutsats att "invandrare behövs" utan föröker se på hela problembilden. Visst kan inte den brittiska situationen helt överföras på Sverige men grundslutsatsen är sund:
att invandrarna utför jobb som annars inte skulle utföras, MEN att vi för den skull inte får glömma de lågkvalificerade i samhället, utan de måste vägledas till utbildning och arbete också. Det bekräftar både Alliansens arbetslinje men också de delar av vänsterns fokus på arbetsmarknadsåtgärder som handlar om utbildning. Jag ser här en realistisk väg att kontra Sverigedemokraternas okonstruktiva invandringskritik, som faktiskt möter dem som berörs av invandringens baksida.
EDIT: Läs också Tobias Billströms inlägg idag i frågan.

C + FP = sant?

Johan Ingerö tar upp en tråd som förts (förs) på många håll efter valet i år om hur de tre allianspartierna kring (M) får problem i längden att hävda sig i en koalition. Det intressanta är hans sluttanke kring att C och FP kanske skulle slå ihop sig.
Jag har själv reflekterat över sådant, eftersom hälften av det som C står för nu känns som taget ur den gemensamma Alliansplatformen. Och han har rätt i att ungdomsförbunden för FP och C är förvillande lika i sin liberalism, särskilt i städerna. Men i partikulturen i moderpartierna, så tror jag att de två partierna står lååångt ifrån varandra. Centern är ett parti som till det yttersta vill lägga fungerande, förnuftiga förslag, medan folkpartiet...ja de tänker ofta tvärtom. Å andra sidan så kanske ett äktenskap mellan de två skulle ge ett parti som blir lite lagomt taktiskt och lite lagomt ordentligt?
Jag kan själv känna att alliansen som helhet snarare skulle kunna delas upp i två partier som tar sina värderingar tvärs över partierna, nämligen ett värdekonservativt och ett liberalt parti. Troligtvis skulle 90% av KD hamna i det konservativa och 40-60% av M. Av folkpartiet av idag kanske fler än man tror gå dit, säg 30-50%. Centern då? Ja, jag tror faktiskt att färre än man
tror skulle hamna i den konservativa fållan, men säg 30%. Hur skulle de 50% som alliansen har idag då fördelas? Ja, enligt ovan så skulle de Konservativa och de Liberala dela på kakan ganska jämnt. Realistiskt? Nja. Men något måste göras.

Bra initaitiv av ideell organisation

Noterar att Rädda barnen i Västmanland ska gå in och stödja de gode män som de ensamkommande flyktingbarnen får. Jag är själv med i BRiS och även om de ideella
organisationerna får bidrag från sin omgivning så bärs de upp av det engagemang som de aktiva har. Samhället skulle vara fattigare utan dem.

Politiska odds

Påminner igen för er politiknördar som är det minsta fascinerade av odds eller sifferstatistik att spelbolagen tillhandahåller odds numera för en del politiska händelser. Och de har som sagt förvånansvärt ofta rätt. Tex så kan man på Unibet (under Övrigt > Svenskt) nu se att Göran Hägglund ger 2,50 gånger pengarna för att vara nästa partiledare som avgår. Och att fighten
kan bli hård om vem som tar över (S). Men väger man ihop det med Ladbrokes odds, så lutar
det åt att Sven-Erik Österberg eller Mikael Damberg blir nästa Socialdemokratiske partiledare
just nu. Men det är långt kvar.

Smultronställen bra ide


Vi brukar försöka ta barnen och åka ut på tur till naturen till ställen i Sala som har en rolig promenad, en spännande miljö eller bara ligger vackert. Här i Ransta var det först elljusspåret med sin rastplats på en höjd, sedan har det ofta varit en väg med utsikt över fälten med Sagån. Sedan upptäckte vi det vi kallar för Trollstigen, en egentligen anspråkslös stig som går c:a hundra meter in i skogen från en grusväg, men den bestod i gammal granskog med grön mossa och kontareller när det är rätt tid på året. Det behövs inte så mycket. Ibland höjer vi siktet, vi har tex åkt ett par gånger till Järndammen, men rent allmänt vill man vara mer säker på vad man åker till när det är lite mer avstånd. För någon vecka sedan hade vi tur och hittade via en lokal hemsida från Möklinta till Mostaberg. Inga bilder eller så på hemsidan, men vi letade på gula sidorna, gissade vart det var, sedan chansade vi och åkte dit. Det var klart värt det; 800m stig med frågor om Möklintas historia uppsatta (för vuxna) och på toppen en rastplats med plats för grillning och ett utkikstorn. Visst börjar det växa igen, men man kunde skymta fjärran landskap mellan trädtopparna.
Poängen är : skulle inte Sala kunna ha en lista över små smultronställen i stil med det som Heby
nu ska göra? Det ska inte vara något superambitiöst, utan bara små tips. Kanske en öppen sida
där allmänheten kan vara med och lämna förslag med egna bilder. Eventuellt ett forum och så?
Kanske skulle man ta och skapa en egen sida på Sala Allehanda om detta? Vem vet.

måndag 22 november 2010

Ytterligare Centerpolitik blir verklighet

Centerns förslag med ungdomsavtal som LO förkastade före valet ser nu ut att bli verklighet för IF Metall i form av undomslöner. Kul, och bra att marknadens parter själva kan lösa det, då blir det bäst. Har väl en branch infört det, så kommer de att spridas dit de fyller ett behov.

Salt i (S)åren - organisationen lider

Tydligen så är det inte bara bytet av partiledare som ställer till kaos hos socialdemokraterna, utan också att organisationen i toppen står inför en maktkamp mellan riksdagskansli och partihögkvarter och distrikten. När bidragen minskar till ett krympande parti, så måste man spara, och då måste prioriteringar och ihopslagningar göras centralt. När sedan distrikten vill ha mer pengar lokalt, så blir det än mer hett om öronen. En intressant artikel som för mig ytterligare förklarar varför distrikten vill bli av med Ibrahim Baylan, och socialdemokratins problem.

fredag 19 november 2010

Västmanland i botten för besöksnäringen

Svensk handel redovisar årets ranking över besöksnäringen för kommuner och län (s34) och där hamnar tyvärr Västmanland i botten. Fel/Få boende eller oattraktivt län eller vad? Konstigt hur mycket outnyttjad potential vi har inom turismen med tanke på hur framgångsrika vi är inom annan upplevelseindustri som musik och media

Anna Lindhs helgongloria på sned?

En intressant vänding verkar komma i härvan med USA's övervakning av svenskar i dagens DN, där dokument från UD sägs visa på att varken SÄPO eller polis fick reda på något, utan att det stannat kvar under kraftig hemligstämpling. Det innebär att potentiellt sett kan även Beatrice Ask vara ovetande också. Informeringen till regeringen/UD ska ha skett år 2002 då Anna Lindh var utrikesminister. Fortsättning följer.

torsdag 18 november 2010

Gott och blandat

Tackar Ola Berg på Apelsineld för länken om det demokratiska under(s)kottet från Tage Erlanders tid.

Läser om att en vd fällts för muta i Västerås. Om man nu hoppades att Västmanland var besparat från detta...

Den hälsosamme ekonomisten skriver om svensk rehabilterings ovetenskapliga grunder.

Centerns ideförnyelse och Stureplanscentern

Om man vill veta hur framgångsrik ideförnyelse och diskussion utmynnar i faktiska poster och framgångar så kan man se på Stockholm och Stureplanscentern. Deras möten och föredrag och engagemang har lett till valframgångar och nu flera poster för de som varit aktiva. Framgångssaga som i anpassad form bör föras ut i landet.

Det rör sig i rörelsen om företagande?

Jag skrev om (S) och företagande igår. Läser idag om fd Metallordförande som skriver om företagande. Bra.

Seminarie och samtal kring Västmanlands o EU

Dag på MdH i Västerås kring den nya EU-strategin som kommer påverka Västmanland.
Information och injudan från VKL finns här. Nästa vecka på tisdag den 23 november.

Sala Silvergruva nominerat till pris

Det är med kluvna känslor jag läser att Vandrarhemmet i Sala Silvergruva nominerats
till årets vandrarhem. Visst är det kul för Sala Silvergruva AV och staden, men samtidigt är det olustigt att ett av kommunen majoritetsägt bolag driver hotell och konkurrerar med privata
näringsidkare. Det oavsett vad man har för åsikt om utbudet i Sala.

Smartphones till fattiga

Tydligen har socialdemkraterna en skatt i Monica Green, som kan fylla på skattkistan med förslag där vi redan finner Butler i tunnelbanan från i höstas, nu med ideer om smartphones till fattiga. Tidigare har hon väckt tankar om att göra incest lagligt. Det är något lätt desperat över det hela. Jag håller med de i den socialdemokratiska rörelsen som anser att man ska släppa tanken om svunna dar, och istället våga leva efter de ideal man har och tror på och sedan får man se hur många som röstar på en. Annars blir det bara ett tomtande.

Marie Wilen kommunalråd i Heby

När vi förlorar vårt kommunalråd i Sala i dagarna, så får Centerpartiet ett nytt i Sala
genom Marie Wilen. Grattis Marie! Centerns tradition av att ta kommunalrådsposter fortsätter,
åtminstone ett tag till.

Skolinspektionens kritik av Salas skolor

(Avgående) ordförande Peter Molin (M) intervjuas i P4 angående den kritik som vi fick
i Sala, där i princip alla verksamheter utom förskolan fick bakläxa. Det som inte framkommer
i intervjun är de åtgärder som beslutats om eller ligger i startgroparna. Efter senaste skolnämnden, där vi fick en genomgång av de senaste halvårets respons från förvaltningen på skolinspektionens kontroll, så blev jag imponerad av vad man nu gör eller ska göra för att förbättra skolan i Sala. Jag är helt ärlig när jag säger att när jag gick från mötet kände jag en framtidstro som jag inte kännt hittills under mina fyra år som politiker. Man kan inte säga att det röd-orange-gröna Trafikljuset som tar över möts av ett dukat bord, men i alla fall så blir man hungrig av menyn som erbjuds.

Europas energiförsörjning

Vindkraftverknät i Östersjön är en av punkterna när kommisionen lägger upp dragen idag
för de kommande 20 årens energiinfrastruktur

Ensamkommande flyktingbarn

Processen för att ordna mottagningen för flyktingbarnen fortsätter, nu med gruppboenden. Skönt vi kan hjälpa till i Sala, hoppas vi också kan ska en meningsfull tillvaro för de som kommer, de behöver både hjälp och aktivitet. Ofta är de i övre tonåren och mår bra av att få studera eller jobba, värstå åldern att bara sitta i ett boende, hur trevligt man än bemöts.

Ny partisekreterare för (C)

Mikael Arthursson blir centerns nya partsekreterare. Officiellt från Centerpartiet, från media : DN, Annie, artikel om Mikael.

Been there, felt that

Läste om undersköterskan i Köping vars arbetsgivare hade svårt att acceptera att hon
var hemma med vård av sjuka barn, och att inte mannen tog mer tid. Jag håller helt
med henne att denne egentligen inte hade något med det att göra. Förhoppningsvis vet hon
och hennes man hur de ska prioritera bättre. Sedan är det ironiskt att det var mannen som
förväntades ta ut mer VAB.
Jag och min fru har själv vid flertalet tillfällen råkat ut för förväntningar från samhället
att a) jag ska ta ut mindre VAB "som man" och b) att hon ska gå ner i tid etc för att hantera
problem hemma eller på jobbet. Intressant att förväntningarna slår åt båda hållen.

Kila utmärker sig

Nu har Kila utmärkt sig i First Lego League i Västerås. De fortsätter sin goda tradition,
och jag råkar veta att de har drivna lärare där med speciell profilering på NO.
Det märks!

onsdag 17 november 2010

Socialismens problem inte bara Monas

Igår hörde jag en socialdemokrat tala på radion (nej, jag minns inte vem) om att över allt
i Europa där socialdemkratin försökt ta upp kampen om mitten så har man förlorat på det.
Intressant nog tar DN upp det i ledare ochh artikel, och bekräftar tendensen; rörelsen tappar i land efter land på kontinenten, trots att förutsättningarna på ytan verkar vara goda. Mona Sahlins misslyckande är givetvis lika mycket ett större misslyckande för själva idegrunden som (S) vilar på.

Jag tror personligen att det handlar om att de värderingarna är kopplade till behov som,
även om de i någon form finns kvar, ser annorlunda ut i medelklass-Sverige av idag.
Som det sagts i flera medier, endast 22% av de arbetande röstade på (S) i senaste valet.
Se här på ett exempel på hur man på (S)-sidan före valet ville se situationen. Nostalgitripp.

tisdag 16 november 2010

Småföretagare och Sossar, som eld och vatten

Intressant, men inte förvånande, att sossar som gått till näringslivet inte uttalar sig i debatten kring efterträdare till Mona Sahlin.

"-Det är knappast någon nyhet. När man blir småföretagare märker man att det inte går att vara sosse."


Det har sagts förr. Ofta av Centerpartister, av någon anledning... ;-)

Tack Johan Hedin för det tipset.

måndag 15 november 2010

Nätverk till frukost

Desto mer jag hör om första mötet för God Morgon Sala, en ny mötesplats för nätverkande mellan företag och organisationer, så grämer jag mig att jag missade det. Verkar som en kul grej. Ska försöka komma på nästa möte den 8 december. Se God Morgon Sala's egen hemsida för att föranmäla dig till nästa frukostmöte.

Vattenråd för Sagån

Alla som känner sig engagerade i Sagåns tillstånd eller framtid kan komma till det möte som Sala kommun utlyst tillsammans med Länsstyrelsen. Där ett vattenråd för Sagån ska bildas, i Kumla bygdegård den 23 november (nästa tisdag) kl 18.30 - 21.

Romernas situation i Mälarområdet

I den statliga utredningen från augusti i år, SOU 2010:55, så kan man om man är intresserad av romernas situation i Västmanland få en del insikt, via vad den delegation som besökte landskapen kring Mälaren fick veta. På sidorna 62-70 så berättas om kontakterna och de projekt som anordnas, mm.

Datalagringsdirektivet

Har skjutit upp att skriva om det, men man kan börja med att läsa Hannas inlägg och definitivt vad Mary skriver. Från där finns det fördjupning att hitta sedan. Och alla Piratbloggare om man inte fått nog sedan....

söndag 14 november 2010

Socialdemokraternas svar på RUT

I Köping gör man det som är något av (S) svar på det lyckade och efterfrågade RUT-avdraget, men låter 75+ få åtta timmar fri service per månad. Varför låta marknaden och folk lösa saker på egen hand när man kan omfördela pengarna och bestämma vilka som ska få ta del av det? Men det är bra att RUT ger genomslag på alla håll och kanter.

Maraton i Sala

Efter att ha sprungit Lidingöloppet för andra gången, så börjar tanken på ett Maratonlopp kännas realistiskt, men tyvärr troligtvis inte i Sala. Vintermaran som genomfördes i Sala i helgen innebär tyvärr att man måste springa samma varv fyra gånger och det är inte min kopp te. Gärna 42 km, men inte samma sträcka om och om igen.

Varg kan komma inplanteras i Sala

Då kom det inte så oväntade beslutet av Länsstyrelsen i Västmanland att varg kan komma att inplanteras i våra trakter. Det ska ske endast med vargvalpar men eftersom vargen verkar snart ha etablerat sig vid Skultuna så är det mest en teknikalitet.

Lake om EU's hotande frödirektiv

Missa inte Markus Berglunds sammanfattning på sin blogg av reaktionerna på att effekterna av EU's nya frödirektiv kan bli att mångfalden hotas (pga en dum registreringsavgift).

Skolan lär elever tycka rätt

Intressant blogginlägg av Johan Ingerö om vänsterns frustration över att Björklund inte accepterar deras syn på att skolan ska forma elevernas (vänster)åsikter. Tankeväckande oavsett partitillhörighet, men speciellt om man dessutom är lärare. Jag anser inte automatiskt att barnen ska syssla med korvstoppning, men jag tror många lärare måste se upp så att de omedvetet går vänsterns ärenden genom att tex snuttifiera FN mm.

Mona Sahlin avgår

Jag var där! Dvs jag lyssnade på P1 då Mona i direktsändning meddelade att hon avgår som partiledare vid den extrainsatta kongressen till våren, och lämnar sin riksdagsplats. Läs om det på DN, SvD, Expressen eller Aftonbladet. Måste säga att den känsla som infinner sig mest inte är skadeglädje eller något sådant negativt utan lättnad över att det är över. Öven för någon som generellt sett är emot vad vänstern står för idag, så har det varit uppenbart att det kaos som rått senaste veckan skulle eskalera till Mona gav upp. Bättre att hon accepterar faktum, vilket hon gjorde på ett exemplariskt sätt i sitt tal till journalisterna, än att debatten går över i en än fulare och destruktivare fas. Jag vill åter igen hävda att hon föll för en form av glastak. Få se vad eftermälet blir för henne och Maud (när hon nu är färdig) med avsikt på detta.

Det hör till ironin att jag i huvudet satt och putsade på ett inlägg om oddsen för hennes efterträdare på Ladbrokes och Unibet efter att ha läst om det på Makthavare.se.

Nu lär de oddsen snabbt förändras när hennes avgång är ett faktum, men det var en rolig bekräftelse att se att Sven-Erik Österberg är det populäraste namnet om man väger samman de två. Jag har nämligen gått och sagt till folk i flera veckor att jag tror han kan komma att ta över. AV rent krassa skäl ; han är en vit man med lugn framtoning, med en harmonisk dialekt och som inte stöter sig i framtoningen med folk. Monas motsats på flera sätt.

Relevant eller rättvist? Nix. Kan det locka många från mitten/höger + gubbar som gått till vänster? Japp. Time will tell. Jag tror att även Anders Lago har en liknande möjlighet om man vill slå an en mer storstadton och på allvar ta upp kampen om Stockholm.

onsdag 10 november 2010

Det (osynliga) svenska skattetrycket

I en ny rapport från Företagarna om de dolda skatterna så framgår det tydligt även om skattetrycket minskat lite grand de senaste åren, så ligger det relativt stabilt på 50%.



I ett större perspektiv med ett antal OECD-länder, så ligger också Sverige högt när det gäller de dolda skatternas andel. Se också Annie Johanssons kommentar till detta.

Arbetarbladet fällt av PO

Rätt ska vara rätt, nu har Arbetarbladet fått smäll på fingrarna om sina lögner om CUF-ordförandet Magnus Andersson från pressombudsmannen. Bra!

TimeCare i Köping - om att ha en helhetsbild

Tycker det varit intressant att följa inläggen kring det nya systemet som man infört i KÖping för personalen inom. Se först inlägget från en orolig anställd och sedan från personal på Sörbygården. Sedan repliken från nämndens chef och förvaltningschefen och det positiva omdömet från personalen på Smedjan-Ekliden. Det är aldrig enkelt, och alla sidor bör få säga sitt. Onödig administration och besparing, eller kvalitetshöjning och frihetsreform for personal och kunder? Svaret är förstås både och.

Fortsatt kärnkraftvärk för (C)

Ja-rösten till kärnkraften fortsätter ge centern huvudvärk. Även om Högberg är en öppen Socialdemokratisk blog med en agenda att dunka på Centerpartiet, så har han en del poänger, i att den bild som finns av beslutet inte gick hem hos väljarna, oavsett hur tvunget det än var. När Naturskyddsföreningen och LRF går ihop i en gemensam artikel mot statliga Vattenfalls eventuella planer på ny kärnkraft, så förstärker det bilden av partiets främjande från en stor grupp kränväljare. Nu är LRF inte alls lika bundet till C som LO till S, men ändå. Jag har skrivit en del om detta tidigare, men här är ytterligare en artikel som tar upp hur centern tar skiten och låter väljarna gå till M, som med SAAB mm.

Nu börjar det bubbla på (S) kokplatta

Det tog nästan två månader, men nu börjar det hetta till på allvar för (S) partistyrelse och
debatten har kommit igång på allvar även öppet i media. Se Håkan Juholt, partiets kriskommision, Ylva Johansson, den "öppna kriskommisionen", mfl.

Jag anser att socialdemokratin kan komma ut stärkt ur det här om man gör det så prestigelöst som det är möjligt. Det kommer inte bara gynna dem utan hela landet och politiken att vi har en oppostion som har en realistisk bild över hur det nya, moderna Sverige ser ut.

Jag tror att en socialdemokrati som knyter an till sitt historiska stöd till den lilla människan kombinerat med en mer positiv syn på dennes möjligheter kan bli ett framgångsrecept. Sluta klaga och se möjligheterna. Högerns roll är ofta att koppla politiken till det verkliga, det krassa, det som fungerar, medan vänsterns roll är att följa ideologi, drömma, och hoppas. Båda alternativen har sina styrkor och sina svagheter, och båda behövs i svensk politik.

Lokalt i Sala blir det därför intressant att vi är i en lite omvänd situation, där vi borgerliga är i opposition de närmaste fyra åren. Nu blir det upp till oss att kombinera "förnuft" med "fantasi", att vara en motkraft och ett komplement till de styrande.

tisdag 9 november 2010

Biobränslen i EU

Appropå debatten om biobränslen och att EU's policy att öka deras andel orsakar svält i Afrika, så får det mothugg från vår Eu-parlamentariker Lena Ek och miljöminister Andreas Carlgren kontrar med att tex oljeindustrin har intressen i att inte utveckla alternativ.

En graf över den amerikanska statsskulden

Inte så rolig bild över den amerikanska stadsskulden, från Spiegel.

måndag 8 november 2010

Ingen nappar på biogas i Västmanland?

Hörde just ett reportage om biogas där intresset i Västmanland varit lågt. Men i Svartådalen kan det kanske bli av, enligt reportaget...?

Vargfrågan lever i Sala

Som insändaren i Sala Alehanda visar, så kan varfrågan komma att bli en intressant tråd de närmaste fyra åren i Sala. Hur vi i Centern kommer att hantera det kan bli betydelsefullt. Chansen finns att de tre av de fyra styrande partierna kommer ta vargspridningen i försvar, och dra med sig Salas Bästa. Ytterligare en chans för Alliansen att dunka på det skiftande röd-orange-gröna Trafikljuset i Sala? ;-)

Utbildning måste löna sig

Om det inte lönar sig att skaffa en utbildning innan man anställs som lärare, hur ska vi då få kompetenta lärare till skolan? Det ideella svaret är att höja lönerna för riktiga (=utbildade) lärare. Det krassa är att inte anställa icke-lärare, reglera i lag vilka som får anställas, och att se till att de utan utbildning tvingas till det om de ska förbli anställda.

Det första är upp till kommunerna, det andra och tredje är på gång genom legitimering, åtminstone ett steg i rätt riktning. Tacka alliansen för detta.

söndag 7 november 2010

Stora och små frågor om integritet

Det har varit en lite oroande tid map integritetsfrågor. Först var det förra veckan om att det ska bli lättare att få ut personuppgifter.
Nu är det härvan kring CIA's övervakning av nordiska länder. Det är tråkigt att detta sker med Alliansen vid makten. Det är en utveckling som började innan, men de borgerliga har absolut inte stoppat utvecklingen. Som vanligt väger de stora frågorna om integritet och frihet lätt mot de vardagliga om att jaga de (mycket konkreta och lätta att avsky) brottslingarna som rör sig på nätet. Frågan är var gränsen går.

lördag 6 november 2010

Om att läsa bibeln

Här är CUF's ordförande Magnus Anderssons orginalinlägg, och här är tolkningen.
Båda har en poäng, men det viktiga är att man läser båda. Om man är intresserad av att följa det politiska bloggandet i sverige, så är Alliansfritt sverige värt uppmärksamhet.
Det kan ge många goda argument MOT sossarna & co...

Nya jobb och skatteinkomster tack vare invandring

Läser med glädje att 424 nya jobb skapats i Västmanland tack vare nya arbetskraftregler. Och trots att det väldigt tydligt framgår att :

Det nya systemet för arbetskraftsinvandring baseras på att det är före-tagen som avgör om de behöver rekrytera internationellt. Men det är inte helt fritt fram. Vissa krav måste uppfyllas:

Tjänsten har utannonserats i Sverige och EU under tio dagar, villkoren är i nivå med svenska kollektivavtal, arbetets omfattning är sådan att arbetstagaren kan försörja sig på lönen och berörd facklig organisation har fått tillfälle att yttra sig



så ser man i Kommentarerna att folk oroar sig för det fackliga och för invandringen.
Detta är jobb som annars antagligen skulle annars inte kunnat besättas, eller besatts av mindre lämpliga. Inga löneskatter skulle ha betalts, och företagen skulle ha lidit av det.

fredag 5 november 2010

ArbogaCentern Strikes back

Och som jag sade i mit förra inlägg om ArbogaCentern, så kommer det bli en fight med sina bortvalda högerkollegor. Här ger gruppledaren för C (Kerstin Rosenkvist) svar på tal, med gusto! Känns som den enda vägen att gå med den position man nu tagit, genom att markera sin integritet och ge svar på tal.

Unga centerbloggare och en mogen moderat

Tänkte bara tipsa om två CUF:are som jag följer : Hanna Wagenius och Karl Malmqvist.

Och varför inte Mary X Jensen och hennes MinaModerataKarameller?

Sala kommun fortsätter växa

Noterar att befolkningen för Sala fortsätter öka, kul! Fängelset och de stora barnkullarna
antas vara orsaken bland de som funderar bäst och mest på detta, verkar det som.

onsdag 3 november 2010

Gamla och nya centern - utmaningar

Förnyelsearbetet kräver också att man är öppen om att det finns en stor grupp med traditionella centerpartister, ofta kärnväljare, som anser att partiet går för långt åt höger. Läs tex VLT.

tisdag 2 november 2010

Alliansfritt för Centern i Kungsör

Centerpartiet i Kungsör ställde sig utanför en borgerlig allians, men också utanför att regelrätt regera med de rödgröna. Istället har man ett valtekniskt samarbete med S, men inte med mer än att man är fri att rösta som man känner i alla frågor. Se pressmedelandet från (C) Arboga där man på ett balanserat sätt beskriver hur beslutet växt fram.

Cirkus SD har kommit till Västerås

Eftersom det bästa sättet (och det demokratiskt mest korrekta sättet) att hantera SD är att låta deras eget agerande och politik tala för sig själv. Därför är det extra kul när de två i Västerås inte ens kan enas själva. Läs om det sorglustiga i VLT. Om deras oenighet står även här.

måndag 1 november 2010

Arkelsten inte korrumperad

Och som vi alla visste, förundersökningen mot Arkelsten lades ner. Go girl. Annars hade hälften av Moderatherrarna varit i fängelse vid det här laget, med Carl Bildt i spetsen... ;-P

Timbro om borgerlighetens utmaningar

Om ni inte redan läst det, se insändaren i DN om de utmaningar som borgerligheten har framför sig när det gäller ideologi, avsändar Tmbros nya VD. Läs även detta.

V ställer sig utanför uppgörelse om Afghanistan

Var det någon som trodde att V skulle vara med på en bred uppgörelse kring Afganistanfrågan? Som väntat hoppade de av båten. De tjänar förstås mer på att stå utanför och tjäna agitationspoäng. Och visst, det är bra att ha lite extremalternativ längt till höger (SD) och vänster (V). ;-)

Om Centern i Arboga

Genomgående i Västmanland så har Centern nu hamnat i opposition efter att Alliansen tapat styret i Sala och Västerås. Intressant nog så har Centern nu i Arboga till slut gått in i en styrande position - i allians med S,MP, lokala omsorgspartiet och .... V!

Arbogacentern gick till val tillsammans med allianspartierna, i tanken på att styra som fyrklöver, men med bla Jörgen Johanssons dragkraft borta så var det svårt för C att behålla sin styrka, och de tappade från 3 till 2 mandat. Intressant nog gick M framåt med 2. Jörgens styrka låg bland annat i sin erkänt goda koll på ekonomiska frågor, vilket torde ha attraherat en hel del moderater.

Med nya Kerstin Rosenkvist som ledare så har Centerpartiet nu givit sig in på en väg som ger partiet lokalt en chans att påverka Arboga under de närmaste fyra åren, men samtidigt riskerar hon en hel del. De fd allianspartnernas attacker har inte låtit vänta på sig, se här och här. Den senare attacken liknar den som Salas Bästa lär utsättas för här i Sala, eftersom affärsmännen i partiet SB knappast är trovärdiga när de delar säng med Vänsterpartiet.

Nästa val kommer ge svar på frågan. Jag önskar Kerstin o company lycka till, men om de inte manövrerar väldigt skickligt så tror jag M kommer växa än mer i Arboga till nästa val, på Centerns bekostnad. Kerstins vice-post i barn- och utbildningsnämnden (plus ks-platsen) måste användas för att ge avtryck. Det enda som kan vara värre än att vara stödparti till moderaterna torde vara att vara stödparti till sossarna.